F Οι 10+1 Καλύτερες ταινίες από ιστορίες του H.P. Lovecraft - FilmBoy Οι 10+1 Καλύτερες ταινίες από ιστορίες του H.P. Lovecraft - FilmBoy
  • Latest News

    Οι 10+1 Καλύτερες ταινίες από ιστορίες του H.P. Lovecraft


    Με αφορμή το μεγάλο αφιέρωμα του 5ου Horrorant Film Festival ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ που αρχίζει σε λίγες μέρες, ας θυμηθούμε τις καλύτερες στιγμές του H.P. Lovecraft στη μεγάλη οθόνη.

    Ο Howard Phillips Lovecraft δημιούργησε το μύθο των Cthulhu, έναν μεγάλο και τρομακτικό πολύπλοκο κόσμο θεών, που ήταν μοναδικός στη λογοτεχνία τρόμου εκείνης την εποχής.
    Cthulu, Azathoth, και Yog-Sothoth ήταν οι αρχαίοι εξ αυτών και η καρδιά των ιστοριών του Lovecraft.

    Ο Lovecraft δημιούργησε ιστορίες που εξελίσσονταν πολύ πριν από το χρόνο του και κατέληξαν να επηρεάζουν τις σύγχρονες ταινίες τρόμου με πάρα πολλούς τρόπους.
    Οι περισσότερες από τις ιστορίες του δημοσιεύτηκαν στο pulp περιοδικό Weird Tales.

    Μερικές από τις καλύτερες ταινίες τρόμου είναι εμπνευσμένες από τα έργα του H.P. Lovecraft.
    Εάν δεν έχετε διαβάσει ακόμα καμία ιστορία του Lovecraft, το συστήνω ανεπιφύλακτα, δεδομένου ότι είναι αρκετά τρομακτικές και καλογραμμένες.

    Εδώ, στο Horrorant θα βρείτε μια προσωπική λίστα με τις 10 καλύτερες ταινίες βασισμένες σε ιστορίες του Lovecraft, ενός συγγραφέα με τον οποίο ήμουν παθιασμένος (κυριολεκτικά) ως teenager και έκρυβα τα βιβλία του (και πολλά αποκόμματα διηγημάτων από το περιοδικό ‘Ανεξήγητο’) από τη μάνα μου, για να μην με στείλει για εξορκισμό.



    10. The Dunwich Horror (1970) 


    Ο Dean Stockwell και η Sandra Dee πρωταγωνιστούν στο The Dunwich Horror του Daniel Haller, σε παραγωγή του μεγάλου Roger Corman, το οποίο βασίζεται σε μια μικρή ιστορία του Lovecraft

    Ο Stockwell παίζει έναν άνθρωπο που θέλει να μελετήσει το Necronomicon, το οποίο  φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, και θέλει να ανακαλύψει το μυστικό για να φέρει πίσω τους ‘παλιούς’ με ένα αρχαίο τελετουργικό.
    Αργότερα, το 2009, η ταινία έγινε remake για την τηλεόραση από τον Leigh Scott.


    9. Dagon (2001) 


    Το Ισπανικής παραγωγής Dagon του Stuart Gordon μιλάει για ένα νεαρό ζευγάρι, που φτάνει σε ένα ψαροχώρι σε ένα νησί, μετά από βλάβη του πλοίου τους.
    Οι ντόπιοι δεν θέλουν ξένους στο νησί τους, υπό το φόβο ότι η θρησκεία τους και το  μυστικό τους μπορεί να αποκαλυφθεί.

    Ποιο είναι το μυστικό;
    Ένας αρχαίος θεός που ονομάζεται Dagon, και έχει την αλλόκοτη μορφή ψαριού και ανθρώπου.
    Το Dagon είναι βασισμένο στα διηγήματα ‘Dagon’ και 'The Shadow Over Innsmouth’.


    8. Castle Freak (1995)


    Το Castle Freak επίσης του Stuart Gordon βασίζεται σε ένα από τα καλύτερα διηγήματα του Lovecraft, που ονομάζεται 'The Outsider'.

    Μια οικογένεια κληρονομεί ένα κάστρο μετά από το θάνατο μιας Δούκισσας.
    Η οικογένεια δεν γνωρίζει ότι η Δούκισσα είχε ένα γιο που είναι κλειδωμένος και κακοποιημένος ολόκληρη τη ζωή του στο μπουντρούμι του κάστρου.
    Το …φρικιό του κάστρο δραπετεύει και αρχίζει να σκοτώνει ανθρώπους.

    Τη συγκεκριμένη ταινία δεν την ήξερα και την είδα πριν λίγες βδομάδες, αφού διάβασα ότι προέρχεται από το αγαπημένο The Outsider.


    7. The Resurected (1992)


    Μια όμορφη γυναίκα (Jane Sibbett) προσλαμβάνει έναν ντετέκτιβ (John Terry) για να ερευνήσει με τι πειραματιζόταν ο σύζυγός της, Charles Dexter Ward (Chris Sarandon του αρχικού Fright Night).
    Ανθρώπινα λείψανα έχουν χαθεί και ο Ward είχε κλειδωθεί σε ένα υπόγειο εργαστήριο για τη διεξαγωγή πειραμάτων.

    Το The Resurrected του Dan O’Bannon βασίστηκε στην ιστορία του H.P.Lovecraft, ‘The Case of Charles Dexter Ward’ αλλά επίσημα θεωρήθηκε remake του Μεξικάνικου La Marca del Muerto (1961) αλλά και του αμερικάνικου The Haunted Palace (1963).


    6. The Whisperer in Darkness (2011)


    Το The Whisperer in Darkness είναι η δεύτερη παραγωγή της H.P. Lovecraft Historical Society, την οποία και ήμασταν οι πρώτοι που είδαμε σε Παγκόσμια πρώτη, το Μάρτιο του 2011 στο 6o Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας & Φανταστικού της Αθήνας (SFF-rated Athens), μαζί με τον σκηνοθέτη Sean Branney με τον οποίο είχα και την ευκαιρία να μιλήσω πριν, αλλά και μετά τη προβολή της ταινίας (δείτε τη συνέντευξή εδώ).

    Το Πλάσμα που Ψιθύριζε στο Σκοτάδι είναι βασισμένο σε μια ιστορία του Lovecraft που εκδόθηκε το 1931 και, αν και έχει αναφορές στη Κθούλου μυθολογία, δεν αποτελεί κεντρικό μέρος της αλλά είναι η πρώτη αναφορά του συγγραφέα στους εξωγήινους Mi-Go.

    Την ιστορία αφηγείται ο Albert Willmarth (Matt Foyer), ένας εκπαιδευτικός στο Πανεπιστήμιο Miskatonic του Arkham, στα 1930.
    Όταν ο τοπικός τύπος αποκαλύπτει περίεργα μέλη να επιπλέουν σε ποτάμια μετά από την ιστορική πλημμύρα στο Vermont, ο καθηγητής θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια διαμάχη με τους σκεπτικιστές για το κατά πόσο ευσταθούν οι φήμες περί τεράτων και τρομακτικών πλασμάτων εκεί.

    Ο Willmarth δε πιστεύει κανέναν από τους μύθους για τέρατα που ζουν στους απόκρημνους λόφους και απαγάγουν ανθρώπους και πείθεται να επισκεφτεί ο ίδιος τη περιοχή, όταν ο γιος ενός κατοίκου εκεί με τον οποίο αλληλογραφούσε έρχεται να τον πείσει με φωτογραφίες!


    5. Necronomicon (1993)


    Το Necronomicon ήταν μια ανθολογία που βασίστηκε σε τρία διηγήματα του Lovecraft.

    The Drowned, σε σκηνοθεσία Christophe Gans, είναι βασισμένο στο ‘The Rats in the Walls’, The Cold του Shusuke Kaneko είναι βασισμένο στο ‘Cool Air’ και Whispers από τον Brian Yuzna είναι βασισμένο στο ‘The Whisperer in Darkness’.

    Επίσης, υπάρχει και μια τελευταία ιστορία με πρωταγωνιστή τον Jeffrey Combs ως τον ίδιο τον
    H.P.Lovecraft, που πηγαίνει στην τοπική βιβλιοθήκη για να διαβάσει μια επιλογή ιστοριών από το Necronomicon.


    4. The Thing (1982)


    Στην Ανταρκτική του 1982, κατά τη διάρκεια μίας χιονοθύελλας που έχει διακόψει επί εβδομάδες τις ραδιοεπικοινωνίες, μία αποκομμένη ομάδα επιστημόνων και εργατών στην πολική βάση των ΗΠΑ «Φυλάκιο 31» έρχεται αντιμέτωπη με έναν εξωγήινο οργανισμό, που βρίσκεται παγωμένος στο χιόνι επί εκατό χιλιάδες χρόνια.

    Ο επικίνδυνος οργανισμός έχει  καταφέρει να μολύνει ήδη το προσωπικό μίας γειτονικής νορβηγικής ερευνητικής εγκατάστασης, οδηγώντας το με μαθηματική ακρίβεια στο θάνατο.

    Tο εξωγήινο αυτό παράσιτο κατέπεσε και συνετρίβη στη Γη με διαστημόπλοιο προ αμνημονεύτων ετών και μπορεί να αφομοιώσει βιολογικά πλάσματα κάθε τύπου, οικειοποιούμενο πλήρως τη μορφή και τη λειτουργία τους.

    Κάθε κύτταρο και κάθε αντίτυπό του είναι το λιγότερο ευφυές, κάτι που του δίνει την ικανότητα να δολοφονεί ανεξέλεγκτα και να μεταπηδά από σώμα σε σώμα για να αυτοπροστατευθεί.

    Το The Thing του John Carpenter βασίστηκε στο 'From the Mountains of Madness' του Lovecraft και το 'Who Goes There?' του John W.Cambell, και είναι ένα από τα Classics του Horrorant.


    3. From Beyond (1986)


    Όταν ο Dr Edward Pretorius (Ted Sorel) πεθαίνει στο εργαστήριο του κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι υποψίες στρέφονται κατευθείαν στον αλαφροΐσκιωτο βοηθό του, ονόματι Crawford Tillinghast (Jeffrey Combs).
    Ο νεαρός άντρας επιμένει πως ο θάνατος του αφεντικού του, οφείλεται σε ένα πείραμα που πήγε στραβά.

    Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, ο Dr Pretorius ανακάλυψε ένα μηχάνημα που παράγει ηχητικές συχνότητες και το οποίο είναι ικανό να ξυπνά ένα ατροφικό αισθητήριο όργανο του ανθρώπινου εγκεφάλου που στην ουσία δεν είναι άλλο από την κρυμμένη έκτη αίσθηση μας.

    Όταν καταφέρνει τελικά και πείθει τη γοητευτική Dr. Katherine Mc Michaels (Barbara Crampton) για την αξιοπιστία όσων λέει, οι δυο τους μαζί με έναν αστυνομικό (Ken Foree) επισκέπτονται ξανά το εργαστήριο για να επαναλάβουν εκ νέου το πείραμα.

    Tα πράγματα πολύ γρήγορα στραβώνουν και φυσικά ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο με τους νεκρούς να ζωντανεύουν, τις σάρκες να κομματιάζονται και τους πρωταγωνιστές να προσεύχονται για τη ζωή τους.

    Ίσως το καλύτερο horror του Stuart Gordon, αγαπημένο μιας ολόκληρης γενιάς και ένα από τα Revival 80’s του Horrorant.


    2. Re-Animator (1985)


    Μετά από ένα επεισόδιο με ένα περίεργο περιστατικό σε μια συνεδρία ενός διάσημου Ελβετικού πανεπιστημίου, ο Dr. Herbert West (Jeffrey Combs) πήγε στο Miskatonik University στο Arkham της Μασαχουσέτης, όπου συνέχισε την έρευνα του για έναν ισχυρό ορό που μπορεί να αναβιώσει νεκρό ιστό.

    Για την εκτέλεση των πειραμάτων του θα έχει ως βοηθό του τον πολλά υποσχόμενο φοιτητή και συγκάτοικό του Dan Cain (Bruce Abbott).

    Το Re-Animator ήταν σχεδιασμένο από τον Stuart Gordon ως ένας εκρηκτικός συνδυασμός τρόμου, χιούμορ, ερωτισμού και gore, διαποτισμένο από το πνεύμα του HP Lovecraft,  αν και ο ίδιος ο Gordon επέμενε ότι η αναβίωση του Re-Animator σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί πιστή εφαρμογή στο κείμενο του Lovecraft.

    Πάντως, έμελλε να γίνει η καλύτερη ταινία του και ένα από τα Classics του Horrorant.


    1. In the Mouth of Madness (1994)


    Ο John Trent (Sam Neil) έχει προσληφθεί για να ερευνήσει την εξαφάνιση ενός διάσημου συγγραφέα τρόμου, του Sutter Canne (Jurgen Prochnow).

    Μετά την ανάγνωση αρκετών μυθιστορημάτων του συγγραφέα, ο Trent αρχίζει να έχει παραισθήσεις και εφιάλτες με τέρατα και παραμορφωμένα άτομα.
    Ο Trent αποφασίζει να βρει το Hobb’s End, τη φανταστική πόλη των μυθιστορημάτων, και καταλήγει σε μια άλλη διάσταση, όπου οι εφιάλτες του αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα.

    Το αριστουργηματικό φιλμ του John Carpenter αποτελεί ακόμη και σήμερα σημείο αναφοράς στα έργα του Horrorant, άσχετα αν δεν είναι το πιο εμπορικό του φιλμ.


    Evil Dead 2 (1987)


    Ο Lovecraft εφηύρε το Necronomicon, ένα βιβλίο που εξηγεί ποιοι είναι οι ‘Αρχαίοι’  και πώς να τους καλέσεις.

    Στο Evil Dead 2 του Sam Raimi, ο Ash (Bruce Campbell) και η φίλη του πηγαίνουν σε μια καλύβα στο δάσος για να διασκεδάσουν και θα βρουν το Βιβλίο των Νεκρών, ή Necronomicon, στην καλύβα τους.
    Δίπλα σε αυτό είναι ένα κασετόφωνο με ξόρκια από το βιβλίο που όταν παίξει, θα απελευθερώσει δαίμονες που θα σκοτώσουν τα πάντα στο δάσος.

    Το Evil Dead 2 δεν είναι ευθέως συνδεδεμένο με κάποια ιστορία του Lovecraft αλλά θα έλεγε κανείς ότι, με την παρουσία του Necronomicon, βασίζεται σε όλες τις ιστορίες του.

    Ο Bruce Cambell είναι ξεκαρδιστικός ως Ash, ένας υπάλληλος σούπερ μάρκετ που επιβιώνει με κάποιο τρόπο από τους δαίμονες, ακόμη και από το δαιμονισμένο χέρι του.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Οι 10+1 Καλύτερες ταινίες από ιστορίες του H.P. Lovecraft Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top