F Κριτική: Δεν Ήσουν Ποτέ Εδώ - You Were Never Really Here - FilmBoy Κριτική: Δεν Ήσουν Ποτέ Εδώ - You Were Never Really Here - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Δεν Ήσουν Ποτέ Εδώ - You Were Never Really Here




    Η Lynne Ramsay η οποία έγινε ευρέως γνωστή πριν λίγα χρόνια με το We Need to Talk About Kevin, δημιουργεί μια ταινία η οποία έχει χαρακτηριστεί ως το νέο Taxi Driver

    Τεράστια η κληρονομιά του Scorsese, με τη θεματολογία να θυμίζει κάτι από εκείνη την κλασική ταινία βάζοντας στο επίκεντρο έναν μοναχικό άντρα (Joaquin Phoenix, Her), βετεράνο πολέμου και με τάσεις αυτοκτονίας, ο οποίος προσπαθεί να αποδώσει μόνος του λίγη δικαιοσύνη αναλαμβάνοντας αποστολές διάσωσης εξαφανισμένων κοριτσιών. 
    Μετά από μία τέτοια αποστολή όμως τα πράγματα περιπλέκονται.

    Η Ramsay επιλέγει μια ιδιόμορφη αφήγηση, ιδιαίτερα χαμηλού ρυθμού στο πρώτο κομμάτι, με την ένταση σταδιακά να ανεβαίνει από το μέσο του φιλμ και μετά. 
    Παρόλα αυτά δεν υπάρχει μια κλιμακούμενη και αναμενόμενη κορύφωση, καθώς υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στον ρυθμό, εναλλάσσοντας έντονες σκηνές δράσης που μας κάνουν να παρακολουθούμε σε εγρήγορση, με άλλες που μας «χαλαρώνουν» στην καρέκλα μας. 

    Αυτό μπορεί να ξενίσει σε κάποια σημεία, σε συνδυασμό και με το μοντάζ το οποίο μερικές φορές φτάνει στο σημείο ορισμένα κομμάτια να δείχνουν ασύνδετα, αφήνοντας και αρκετά στη φαντασία των θεατών.
    Τελικά το στήσιμο της ταινίας θυμίζει περισσότερο το Drive, αλλά με σημαντικές διαφορές στον ρυθμό όπως προαναφέραμε, αλλά και στην απεικόνιση της βίας.


    Εδώ η Ramsay υπονοεί τη βαρβαρότητα, κρατώντας απόσταση και «φιλτράροντας» συχνά τα γεγονότα, βάζοντας λίγες σκληρές εικόνες επί της οθόνης. 
    Την ίδια τακτική ακολουθεί και στο σενάριο το οποίο με έμμεσο τρόπο μιλάει για την κακοποίηση ανήλικων κοριτσιών, τη ματαιοδοξία της εξουσίας, και την εκμετάλλευση που την ακολουθεί.

    Σημαντικός λόγος για να παρακολουθήσει κάποιος την ταινία είναι φυσικά και ο Joaquin Phoenix, ο οποίος ερμηνεύει εξαιρετικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο με ένα ηλεκτρισμένο βλέμμα που απογυμνώνει τον εσωτερικό του κόσμο, και μας παρουσιάζει τις προσωπικές δυσκολίες του ήρωα να προσαρμοστεί στο σύγχρονο τρόπο ζωής. 

    Αυτή η εσωτερική ερμηνεία συμπληρώνεται με μια εξωτερική εμφάνιση που παραπέμπει σε βιβλική μορφή, αποκτώντας μια μεταφυσική ιδιότητα ενός «θεόσταλτου» εκδικητή ο οποίος λειτουργεί ως προστάτης ανυπεράσπιστων κοριτσιών.

    Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα αρκετά ιδιαίτερο φιλμ για ένα εξοικειωμένο κοινό, χάρη στη ξεχωριστή σκηνοθετική ματιά της Ramsay
    Μια ιστορία εκδίκησης, μια αναζήτηση ταυτότητας και νοήματος στη ζωή, ένας συνδυασμός Taxi Driver και Drive με μεταφυσικές προεκτάσεις.

    Στους κινηματογράφους από 22 Μαρτίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.




    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Δεν Ήσουν Ποτέ Εδώ - You Were Never Really Here Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top