F Κριτική: Τα Μυστήρια της Σικελίας - Sicilian Ghost Story - FilmBoy Κριτική: Τα Μυστήρια της Σικελίας - Sicilian Ghost Story - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Τα Μυστήρια της Σικελίας - Sicilian Ghost Story



    Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η ταινία μας αφηγείται την απαγωγή του δεκατριάχρονου Giuseppe, με την εξαφάνιση του νεαρού αγοριού να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη φίλη του Luna η οποία είναι ερωτευμένη μαζί του. 
    Με αφορμή αυτό το γεγονός, το κορίτσι θα οδηγηθεί σε μια προσωπική επανάσταση απέναντι στην καταπιεστική μητέρα του, θα συγκρουστεί με αρκετούς συμμαθητές της, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τι έχει συμβεί με τον φίλο της.

    Πάνω σε αυτούς τους άξονες κινείται το φιλμ των Fabio Grassadonia και Antonio Piazza, δίνοντάς μας από τη μία τους νεαρούς πρωταγωνιστές με τους παιδικούς έρωτες, τις φιλίες, και τις σκανταλιές της ηλικίας που βγάζουν έναν νεανικό και ανάλαφρο χαρακτήρα, αλλά από την άλλη παρουσιάζοντάς μας μια πιο ενήλικη και πιο σκοτεινή θεματολογία με την εξαφάνιση του αγοριού.

    Το σενάριο έχει ενδιαφέρον περιπλέκοντας τη μαφία (δεν θα μπορούσε να λείπει από ιταλική ταινία η οποία αφορά υπόθεση απαγωγής στη Σικελία), αλλά δεν επιμένει εκεί ώστε να φτιάξει ένα κατάλληλο υπόβαθρο για τους χαρακτήρες και την πλοκή. 


    Σε αυτό συμβάλλει η σκηνοθετική προσέγγιση με τους αρκετά αργούς ρυθμούς, ενώ και ορισμένες καλλιτεχνικές υπερβολές με κάποιες γλαφυρές εικόνες δείχνουν συχνά αχρείαστες. 
    Δημιουργεί ένα κλίμα μυστηρίου μεταξύ πραγματικότητας και μεταφυσικού, παίζοντας και με τον τίτλο της ταινίας και κατά πόσο το 'Ghost Story' είναι κυριολεκτικό ή μεταφορικό, αλλά δεν πετυχαίνει να μετατρέψει την περιέργειά μας σε αγωνία για την εξέλιξη. 

    Και τελικά πιο πολύ μένουν στη μνήμη τα υπαίθρια πλάνα με τη φυσιολατρική απεικόνιση, και η όμορφη σίγουρα ιταλική επαρχία. 
    Κατά τα άλλα όμως το κεντρικό θέμα σταδιακά χάνει το ενδιαφέρον του.

    Έτσι έχουμε μια μάλλον απαιτητική ιστορία απαγωγής. 
    Όχι από άποψη κατανόησης αλλά λόγω προσέγγισης και του τρόπου παρουσίασης του θέματος, με την καλλιτεχνική-ευρωπαϊκή ματιά και τους αρκετά αργούς ρυθμούς να μην λειτουργούν πάντα θετικά, και αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι όσοι την επιλέξουν.

    Στους κινηματογράφους από 15 Μαρτίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Τα Μυστήρια της Σικελίας - Sicilian Ghost Story Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top