F Chandu films: Ο Bela Lugosi στο σινεμά φανταστικού της δεκαετίας του 30 - FilmBoy Chandu films: Ο Bela Lugosi στο σινεμά φανταστικού της δεκαετίας του 30 - FilmBoy
  • Latest News

    Chandu films: Ο Bela Lugosi στο σινεμά φανταστικού της δεκαετίας του 30


    Τη σεζόν 1933 – 1933 το ραδιοφωνικό σήριαλ Chandu the Magician συνέπαιρνε τους ακροατές του, ανάμεσα τους και το στούντιο της Fox που αγόρασε τα δικαιώματα (προς $40.000!) για να μεταφέρει την ενθουσιώδη ιστορία στη μεγάλη οθόνη. 

    Το αποτέλεσμα; 
    Μια κινηματογραφική ταινία [Chandu the Magician (1932)] και ένα serial [The Return of Chandu (1934)], του οποίου μάλιστα τα επεισόδια χρησιμοποιήθηκαν για να «δημιουργηθούν» δύο ακόμη ταινίες [τα The Return of Chandu (1934) και Chandu on the Magic Island (1935)].


    Chandu the Magician (1932)



    Ο Frank Chandler [ο Edmund Lowe του Around the World in 80 Days (1956)] πέρασε τρία χρόνια μαθαίνοντας την τέχνη της μαγείας στην Ινδία όπου και πήρε το όνομα του τίτλου, ενώ έχει αναπτύξει και μερικές μαγικές δυνάμεις (δηλαδή οι σπουδές του δεν πήγαν στράφι), οι οποίες θα του φανούν χρήσιμες όταν θα πάει στην Αίγυπτο για να αντιμετωπίσει τον διαβολικό Roxor (ο Bela Lugosi για τον οποίο οι αναγνώστες του Horrorant δεν χρειάζεστε εισαγωγή), ο οποίος έχει κλέψει μια μηχανή που πετά ακτίνες x, πράγμα που με κάποιο τρόπο υποτίθεται πως θα τον βοηθήσει στα διαβολικά του σχέδια.

    Τούτο εδώ το φιλμ σε σκηνοθεσία William Cameron Menzies [Invaders from Mars (1953)] και Marcel Varnel [Convict 99 (1938)] είναι πολύ καλύτερο από τη φήμη του, γεμάτο charming τεχνολογία και συχνά θεαματικά stunts και πρωτοποριακά stunts.

    Η διάρκεια είναι μόλις 71 λεπτά και το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ βαρετό, αφού πάντα κάτι γίνεται και η επί οθόνης δράση σε κρατά σε αγωνία. 
    Αν είστε φαν του κινηματογράφου της δεκαετίας του ’30 τότε θα πρέπει να ενδώσετε.


    The Return of Chandu (1934)



    Ο λευκός μάγος (αυτό σημαίνει πως είναι καλός) Frank Chandler (ο Bela Lugosi αυτή τη φορά) είναι ερωτευμένος με την πριγκίπισσα Nadji [η Maria Alba του Mr. Robinson Crusoe (1932)] της Αιγύπτου, η οποία είναι φιλοξενούμενη στην οικία του στην Καλιφόρνια.

    Η ζωή της πριγκίπισσας βρίσκεται σε κίνδυνο επειδή μια συμμορία μαύρης μαγείας (αυτό σημαίνει πως είναι κακοί) θέλει να τη δηλητηριάσει για να τη θυσιάσει σε μια θεότητα, πράγμα που θα τους βοηθήσει να πάρουν υπό τον έλεγχο τους τη Lemuria.

    Τούτο εδώ το serial, σε 12 κεφάλαια (που η συνολική τους διάρκεια είναι 208 λεπτά), και σε σκηνοθεσία Ray Taylor [σκηνοθέτης πολλών serial, ανάμεσα τους και το Dick Tracy (1937)], είναι γεμάτο με τόση δράση (και cliffhangers φυσικά) που φαντάζει πολύ πιο ακριβό από όσο είναι στην πραγματικότητα [κυρίως λόγω των εντυπωσιακών σκηνικών του, ένα εκ των οποίων δανείστηκε και από το King Kong (1933)].

    Πόρισμα

    Τα Chandu είναι μια καλή ευκαιρία για τους λάτρεις του σινεμά του φανταστικού της δεκαετίας του 1930 να απολαύσουν τον Bela Lugosi και ως κακό [Chandu the Magician (1932)] αλλά και ως καλό [The Return of Chandu (1934)], και ως τέτοια δεν θα πρέπει να την προσπεράσουν.

    Horrorant.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Chandu films: Ο Bela Lugosi στο σινεμά φανταστικού της δεκαετίας του 30 Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top