F Ένας Ακέραιος Άνθρωπος - Lerd (A Man of Integrity) - FilmBoy Ένας Ακέραιος Άνθρωπος - Lerd (A Man of Integrity) - FilmBoy
  • Latest News

    Ένας Ακέραιος Άνθρωπος - Lerd (A Man of Integrity)


    Ο 35χρονος Reza (Reza Akhlaghirad), έχοντας απομακρυνθεί από την πόλη, ζει μια ήρεμη ζωή με τη γυναίκα και τον μοναχογιό του, σε ένα απόμακρο χωριό στο Βόρειο Ιράν. 
    Περνάει τις ημέρες του εκτρέφοντας χρυσόψαρα. 
    Λίγο πιο δίπλα του, μια ιδιωτική εταιρεία που έχει στενές επαφές με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές θα πάρει τον έλεγχο σε ο,τιδήποτε κινείται στην περιοχή. 

    Οι πάμπλουτοι μέτοχοί της έχουν πιέσει τους χωρικούς και τους μικροϊδιοκτήτες να ερειπώσουν τη γη τους, τις αγροικίες και τα σπίτια τους, για το συμφέρον της εταιρείας. 
    Όμως ο Reza αντιδρά. 
    Σύντομα, ωστόσο, θα συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί πλέον να τα βάλει με αυτόν το ισχυρό, αλλά καλά κρυμμένο, σύστημα διαφθοράς που έχει δημιουργηθεί.

    Ο παραγωγός και σκηνοθέτης Mohammad Rasoulof λέει:

    'Έχω μέχρι στιγμής δημιουργήσει έξι ταινίες, καμία από τις οποίες δεν έχει προβληθεί ποτέ στο Ιράν – παρόλο που οι ιστορίες τους διαδραματίζονται εκεί. 
    Τα «σαγόνια» της λογοκρισίας έχουν κλείσει όλους τους χώρους. 
    Ανεξάρτητοι κινηματογραφιστές, που δεν εξαρτώνται από κρατικούς πόρους για τις παραγωγές τους, αναζητούν συνεχώς τρόπους για να παρακάμψουν τη λογοκρισία. 



    Για να αποφύγουμε τα μάτια των λογοκριτών και να παρακάμψουμε τους κανόνες τους, είτε υποβάλλουμε σενάρια των οποίων οι αφηγήσεις περιορίζονται στο εσωτερικό ενός διαμερίσματος ή επιλέγουμε να κάνουμε γυρίσματα όσο το δυνατόν πιο μακριά από το πεδίο δράσεώς τους. 
    Ωστόσο, όλη αυτή η εφευρετικότητα συχνά καταλήγει να εγκαταλείψουμε ορισμένα από τα κοινά εργαλεία της κινηματογραφίας: χρησιμοποιώντας μικρές και μη επαγγελματικές κάμερες, έχοντας μόνο έναν κάμεραμαν και όχι προηγμένες τεχνικές φωτισμού, γράφοντας απλές αφηγήσεις... – τρόπους που οι ανεξάρτητοι κινηματογραφιστές καταφεύγουν για να κρατήσουν την παραγωγή τους μακριά από την παρενόχληση των λογοκριτών.

    Στις ταινίες που έχω γυρίσει, έχω χρησιμοποιήσει αυτές τις πρακτικές ενώ προσπαθώ πάντα να κρατώ στην αφήγηση τη δομή της τελικής κόπιας που στερείται οποιασδήποτε ορατής παρουσίας των περιορισμών της λογοκρισίας. 
    Η ιστορία του «Ακέραιου ανθρώπου» ήταν τέτοια που καθιστούσε πρακτικά αδύνατη την παραγωγή με τέτοιες πρακτικές. 
    Η ιστορία ήταν τόσο σημαντική στα μάτια μου, ώστε μου ήταν αδιανόητο να υπάρχουν οι περιορισμοί της λογοκρισίας από την πρώτη στιγμή στη δομή της ταινίας. 

    Η παραγωγή του δεν ήταν εύκολη. 
    Και παρόλο που έχει απαγορευτεί στο Ιράν, δεν έχω παραιτηθεί από την προσπάθεια να πάρω εντέλει άδεια. 
    Εν τω μεταξύ, συνεχίζω να αναζητώ καινοτόμους τρόπους για να παρακάμψω τη λογοκρισία αποφεύγοντας παράλληλα κινηματογραφικούς περιορισμούς στην παραγωγή.'

    Στους κινηματογράφους από 25 Ιανουαρίου.
    ΔΤ από την AMA Films.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Ένας Ακέραιος Άνθρωπος - Lerd (A Man of Integrity) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top