F Οι 5 ταινίες του Kirk Douglas που πρέπει να θυμόμαστε - FilmBoy Οι 5 ταινίες του Kirk Douglas που πρέπει να θυμόμαστε - FilmBoy
  • Latest News

    Οι 5 ταινίες του Kirk Douglas που πρέπει να θυμόμαστε


    100+1 χρόνια ζωής συμπληρώνει ο θρυλικός Kirk Douglas ο οποίος σημάδεψε όσο λίγοι την ιστορία του κινηματογράφου. 
    Αποτέλεσε βασικό κομμάτι της κλασικής περιόδου του Hollywood τις δεκαετίες του '40 και του '50, και ήταν από τους πρώτους ηθοποιούς που άρχισε να δημιουργεί ερμηνείες και όχι απλά περσόνες, χωρίς να χάνει βεβαίως τα χαρακτηριστικά που τον έκαναν να ξεχωρίζει. 

    Με συμμετοχή σε κλασικές ταινίες, ερμήνευε πάντα με δυναμισμό, ηγετικές και μοναχικές συχνά φιγούρες, ενώ παράλληλα εξέπεμπε μία ξεχωριστή γοητεία και κουβαλούσε τη σιγουριά ενός σταρ παλαιάς κοπής που έχει πλέον εκλείψει. 

    Παρακάτω ξεχωρίζουμε 5 ταινίες που συνέβαλλαν στην καριέρα του και έχτισαν τον μύθο του Kirk Douglas.


    Champion(1949)


    Από τις πρώτες ταινίες που ανέδειξαν όχι μόνο το δυναμικό και άνετο, γεμάτο σιγουριά στυλ, αλλά και τις ερμηνευτικές του ικανότητες. 

    Ο Douglas τσαλακώνεται αρκετά για τα δεδομένα της εποχής, και μεταμορφώνεται σε έναν φιλόδοξο πυγμάχο ο οποίος παλεύει μόνος του, κυριολεκτικά και μεταφορικά, παραδίδοντας μια ιδιαίτερα πειστική ερμηνεία  τόσο εντός όσο και εκτός ρινγκ.


    Ace in the Hole (1951)


    Ως φιλόδοξος δημοσιογράφος, ο Douglas υποδύεται τον Chuck Tatum, έναν άνθρωπο ο οποίος δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί γεγονότα και καταστάσεις για προσωπική αναγνώριση. 

    Μια από τις πιο ολοκληρωμένες ερμηνείες του Αμερικανού ηθοποιού, ο οποίος δείχνει ιδανικός να υπηρετήσει το επικριτικό ως προς ένα είδος δημοσιογράφων σενάριο του Billy Wilder, σε μια ταινία η οποία είναι και από τις κορυφαίες του σπουδαίου δημιουργού.


    Paths of Glory (1957)


    Αντιπολεμικό δράμα του τεράστιου Stanley Kubrick, με τον Douglas στο ρόλο του αξιωματικού που παλεύει μόνος του να υπερασπιστεί τα βασικά δικαιώματα των στρατιωτών του. 
    Απλών ανθρώπων που είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν τυφλά οδηγίες, χωρίς καμία λογική. 

    Μία ερμηνεία γεμάτη πάθος, ένταση και δραματισμό, σε μία αριστουργηματική ταινία η οποία φανερώνει όλο τον παραλογισμό του πολέμου μέσα από τη ματαιοδοξία και τη ζωώδη φύση του ανθρώπου. 
    Και βλέποντας όλα αυτά, και ο ίδιος ο Douglas μας λέει: «είναι στιγμές που ντρέπομαι να είμαι μέλος της ανθρώπινης φυλής».


    Spartacus (1960)


    Δεύτερη συνεργασία Kubrick-Douglas, αυτή τη φορά στην επική ταινία για τον δούλο Σπάρτακο και τον αγώνα του προς την ελευθερία. 
    Ένας ρόλος σταθμός στην καριέρα του Αμερικανού ηθοποιού που πάει γάντι με το ανήσυχο πνεύμα του, ερμηνευμένο με μια ρομαντικά επαναστατική διάθεση. 

    Και γενικότερα όμως η ταινία είναι καθοριστική για ολόκληρο τον Αμερικάνικο κινηματογράφο, καθώς συνέβαλε και στο τέλος της Μαύρης λίστας, με τον Kirk Douglas να θεωρείται υπεύθυνος για τα credits που αποδόθηκαν στον σεναριογράφο Dalton Trumbo.


    Lonely are the Brave (1962)


    Με πολλές συμμετοχές σε ταινίες western, αυτή αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες του είδους. 
    Η φιλοσοφία των ταινιών μεταφέρεται σε μια πιο σύγχρονη εποχή, όπου ο Douglas υποδύεται έναν άντρα που προσπαθεί να παραμείνει ελεύθερος και ανεξάρτητος, παρόλο που οι κανόνες του εκσυγχρονισμού δεν το επιτρέπουν. 

    Άλλη μια «μοναχική» ερμηνεία για τον ασυμβίβαστο ηθοποιό, ο οποίος εδώ έρχεται αντιμέτωπος με τον Walter Matthau σε έναν ρόλο που δεν τον έχουμε συνηθίσει.

    Γιώργος Νυκταράκης.




    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Οι 5 ταινίες του Kirk Douglas που πρέπει να θυμόμαστε Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top