F Κριτική: Δεν είμαι ο Νέγρος σου - I am not your Negro - FilmBoy Κριτική: Δεν είμαι ο Νέγρος σου - I am not your Negro - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Δεν είμαι ο Νέγρος σου - I am not your Negro



    Βασισμένο σε χειρόγραφα και συνεντεύξεις του συγγραφέα James Baldwin, το ντοκιμαντέρ αυτό σε σκηνοθεσία Raoul Peck, κάνει μια αναδρομή στην ιστορία των Αφροαμερικανών (η οποία είναι και η ιστορία της ίδια της Αμερικής όπως μας λέει), και επικεντρώνεται στις «καυτές» δεκαετίες του '50 και του '60. 

    Το θέμα είναι από μόνο του πολύ δυνατό, με πολλές εικόνες και μαρτυρίες που βλέπουμε να είναι συγκλονιστικές, χωρίς όμως να εμμένει σε μια συνεχή παρουσίαση αδικιών και εκμετάλλευσης.

    Σε πρώτη φάση μας δείχνει μέσα από τα μάτια του Baldwin την πορεία της κοινωνίας γύρω από τα πρόσωπα των Malcolm X και Martin Luther King, οι οποίοι με τις διαφορετικές τακτικές που είχαν, ακολουθούσαν διαφορετικούς δρόμους για την επίτευξη κοινών στόχων. 

    Από τη μία ο Malcolm X πρέσβευε μια πιο επιθετική πολιτική, η οποία βρήκε μετέπειτα αντίκρισμα στους Black Panthers, και από την άλλη ο King με μια φιλοσοφία μη βίας επηρεασμένη από τον Γκάντι, ήλπιζε σε μια ειρηνική επανάσταση. 
    Και οι δύο όμως ονειρεύονταν μια κοινωνία που να πρεσβεύει την ισότητα όλων των πολιτών της.


    Δεύτερο σημείο που εμφανίζει ενδιαφέρον είναι οι αναφορές σε καλλιτεχνικά δρώμενα της εποχής, και κυρίως σε ταινίες για τον τρόπο παρουσίασης των Αφροαμερικανών, δίνοντας αρκετά παραδείγματα για την κοινωνική τους θέση. 

    Είτε έμμεσα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα western κατά των Ινδιάνων όπου μπορούσες εύκολα να βρεις μια αντιστοιχία με την Αφροαμερικανική κοινότητα, είτε άμεσα με τους ρόλους που τους έδιναν. 

    Οι λίγες και σταδιακές διαφοροποιήσεις συχνά έφερναν αντιδράσεις, πολλές φορές και από τις δύο πλευρές, για το κατά πόσο αυτή η απεικόνιση γινόταν σωστά και αν εξυπηρετούσε πραγματικά την αναγκαιότητα για ισότητα.

    Όλα αυτά μας τα αφηγείται ο Samuel L.Jackson με μια ταιριαστή φωνή γεμάτη πόνο για αυτές τις σκοτεινές εποχές και τις τρομερές κοινωνικές αδικίες. 

    Δυστυχώς ακόμα και σήμερα εμφανίζονται ρατσιστικά κινήματα σε αρκετές πολιτείες της Αμερικής και όχι μόνο, με θύματα συχνά αθώα παιδιά, μόνο και μόνο για να επιβεβαιώνεται η φρικιαστική και καταστροφική φύση του ανθρώπου. 

    Στους κινηματογράφους από 16 Νοεμβρίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Δεν είμαι ο Νέγρος σου - I am not your Negro Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top