F Κριτική: Επαναστάτης στη Σίκαλη - Rebel in the Rye - FilmBoy Κριτική: Επαναστάτης στη Σίκαλη - Rebel in the Rye - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Επαναστάτης στη Σίκαλη - Rebel in the Rye



    Η ιστορία του J.D. Salinger, συγγραφέα του κλασικού πλέον «Ο Φύλακας στη Σίκαλη» το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία βιβλία του 20ου αιώνα.

    Η αφήγηση ξεκινάει από την ενήλικη ζωή του Salinger όπου μας παρουσιάζει την επιθυμία του να σπουδάσει δημιουργική γραφή και να γίνει συγγραφέας, απέναντι στις επιθυμίες του πατέρα του που ήθελε έναν πιο ασφαλή επαγγελματικό δρόμο, για να φτάσει μέχρι την επιτυχία που γνώρισε το βιβλίο του, και το αντίκτυπο που είχε σε κοινωνικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

    Ο Salinger αποτελεί μια ιδιαίτερη μορφή της λογοτεχνίας και μια ακόμα πιο ιδιαίτερη προσωπικότητα. 
    Το καταλαβαίνει εύκολα κάποιος από το γεγονός ότι «Ο Φύλακας στη Σίκαλη» είναι και το μοναδικό του μυθιστόρημα που εκδόθηκε, παρόλο που προηγουμένως είχε γράψει αρκετά διηγήματα σε περιοδικά. 

    Η τεράστια επιτυχία που ήρθε με αυτό το βιβλίο τον δυσκόλεψε να τη διαχειριστεί, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της ζωής του να ζήσει απομονωμένος και να δημοσιεύσει πολύ λίγα διηγήματα στα επόμενα χρόνια.

    Όλα τα παραπάνω στοιχεία μας δίνουν ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό σαν βάση, με τον κατά κύριο λόγο ηθοποιό Danny Strong, να καλείται να το αξιοποιήσει στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο. 
    Τελικά όμως επιλέγει μια ιδιαίτερα «ασφαλή» τεχνική, κάνοντας μια απλή και τυπική βιογραφική ταινία, χωρίς να εμβαθύνει πραγματικά στον ψυχισμό του πρωταγωνιστή. 


    Σημαντικά στοιχεία όπως η συμμετοχή του συγγραφέα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή οι προσωπικές του σχέσεις, δίνονται πολύ άνευρα και δείχνουν πολύ επιφανειακά. 
    Εδώ δυστυχώς δεν βοηθάει και ο πρωταγωνιστής Nicholas Hoult (X-Men: Apocalypse) ο οποίος προσπαθεί, αλλά πολλές φορές δεν καταφέρνει να σπάσει το ανέκφραστο προσωπείο που φοράει.

    Το σενάριο επίσης έχει τα πάνω και τα κάτω. 
    Στα θετικά είναι ότι μας παρουσιάζει αρκετές από τις πραγματικές δυσκολίες κάθε επίδοξου και μη συγγραφέα, με τις συνεχείς απορρίψεις, τις διαπραγματεύσεις με τους εκδοτικούς οίκους, αλλά και τις δυσκολίες της παραγωγής γραπτού λόγου. 

    Από την άλλη, σε συνδυασμό και με τη σκηνοθετική οπτική, το σενάριο κάνει κάποια άλματα, και εμφανίζει κενά κυρίως γύρω από τις διαπροσωπικές σχέσεις του πρωταγωνιστή με την οικογένειά του, στην προσωπική του ζωή, αλλά και με τον μέντορά του. 

    Εδώ συναντάμε τον σπουδαίο Kevin Spacey (Baby Driver) ο οποίος ξεχωρίζει εύκολα με έναν καθοριστικό για την εξέλιξη του έργου ρόλο, αλλά και όσον αφορά την εξέλιξη του Salinger στο λογοτεχνικό στερέωμα.

    Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια τυπική βιογραφική ταινία η οποία φαίνεται να απευθύνεται κυρίως σε όσους βρίσκουν ενδιαφέρον το θέμα και τη ζωή του συγγραφέα.

    Στους κινηματογράφους από 5 Οκτωβρίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.





    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Επαναστάτης στη Σίκαλη - Rebel in the Rye Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top