F Best Asian Films: Α Copy of My Mind (2015) - FilmBoy Best Asian Films: Α Copy of My Mind (2015) - FilmBoy
  • Latest News

    Best Asian Films: Α Copy of My Mind (2015)



    Γυρισμένο σε μόλις 8 μέρες, υπό πραγματικά ακραίες συνθήκες, με τον Joko Anwar να βάζει τους ηθοποιούς του να παίζουν σε περιοχές της Τζακάρτα που ούτε η αστυνομία ούτε ο στρατός δέχεται να πάει, το «A Copy of my Mind» αποδεικνύει πως το ταλέντο, ο σχεδιασμός και η μαεστρία δεν χρειάζονται χρόνο για να πετύχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. 
    Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από την κορεάτικη CJ Entertainment και είναι το πρώτο μέρος μια τριλογίας.

    Η Sari εργάζεται σε ένα ινστιτούτο αισθητικής, αλλά το αληθινό της πάθος είναι οι ταινίες, και κυρίως οι «trash» παραγωγές, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν υβρίδια τεράτων όπως η ανακόμπρα
    Όντας αρκετά φτωχή όμως, αναγκάζεται να αγοράζει τις ταινίες της από μαγαζιά που πουλούν πειρατικά DVD, τα οποία συνήθως φέρουν υπότιτλους που αγγίζουν τα όρια του τραγελαφικού. 
    Ο Alek είναι εκ των βασικών υπευθύνων για την ποιότητα τους, μιας και βγάζει τα προς το ζην μεταφράζοντας υπότιτλους για πειρατικά DVD, χρησιμοποιώντας, σχεδόν αποκλειστικά, Google Translate.

    Οι δυο τους κάποια στιγμή συναντιούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα ενώ η Sari διαμαρτύρεται για τους υπότιτλους, και ο ιδιοκτήτης την παραπέμπει στον Alek. 
    Παρόλο τον άσχημο τρόπο γνωριμίας τους, οι δυο τους τελικά γίνονται ζευγάρι, και η ζωή τους, γενικότερα, βελτιώνεται αισθητά, μιας και η Sari βρίσκει δουλειά σε ένα πιο πολυτελές ινστιτούτο αισθητικής. 
    Όμως, όταν την στέλνουν κάποια στιγμή στις φυλακές για περιποίηση προσώπου σε μία γυναίκα-αρχηγό του υποκόσμου, οι ο κίνδυνος τους χτυπάει την πόρτα, μιας και η Sari αποφασίζει να κλέψει ένα DVD με μία ταινία από την φυλακισμένη, το οποίο όμως αποδεικνύεται πως περιέχει ένα βίντεο με τις δοσοληψίες της με πολιτικούς.

    Ο Joko Anwar σκηνοθετεί ένα φιλμ το οποίο περνάει μέσα από πολλά είδη, καθώς ξεκινά σαν ρεαλιστικό δράμα, μετατρέπεται σε ρομάντζο και καταλήγει σε θρίλερ με πολιτικές προεκτάσεις. 
    Επιπλέον, η χαρακτηριστική αίσθηση του χιούμορ του Ινδονήσιου είναι πάντοτε παρούσα, ειδικά σε σκηνές όπως εκείνη με το gay πορνό. 
    Πέρα από τα παραπάνω, η ταινία είναι πολύ λιγότερο βίαια σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές του (όπως πχ το «The Forbidden Door»), αν και η βία δεν λείπει εντελώς.


    Το πολιτικό μήνυμα είναι άκρως δριμύ και πηγάζει από την αρχηγό του εγκλήματος και τις δοσοληψίες της με τις αρχές, σε ένα κομμάτι που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, σε πολύ μεγάλο βαθμό.

    Το «A Copy of my Mind» αποτελεί επίσης έναν ύμνο στην Τζακάρτα, καθώς αναδεικνύει την καθημερινή ζωή στην πρωτεύουσα την Ινδονησίας, παρουσιάζοντας μια πλειάδα των εκφάνσεών της. 
    Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ical Tanjung κάνει εκπληκτική δουλειά στην φωτογραφία, καθώς παρουσιάζει τις διάφορες περιοχές της πόλης όσο πιο ρεαλιστικά είναι δυνατόν, σε μία τάση που εντείνεται από το γεγονός πως ο Anwar δεν χρησιμοποίησε καθόλου τεχνητό φως, παρά μόνο το υπάρχον στις τοποθεσίες που έγιναν τα γυρίσματα. 
    Σε συνδυασμό με την ακρίβεια του μοντάζ του Arifin Cu'unk, η ταινία δίνει την αίσθηση πως πρόκειται για μία πολύ ακριβή παραγωγή, αν και στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

    Ο Chicco Jericho ως Alek και η Tara Basro ως Sari αναδεικνύουν την χημεία τους, καθώς παρουσιάζουν ένα από τα πιο συμπαθητικά ζευγάρια που έχω δει στον κινηματογράφο τα τελευταία χρόνια. 
    Η εμφάνισή τους παίζει μεγάλο ρόλο στον συγκεκριμένο τομέα, μιας και αμφότεροι είναι πολύ όμορφοι. 
    Η απόδοση της Basro βρίσκεται, προφανώς, σε υψηλότερο επίπεδο, μιας και ο ρόλος της είναι αρκετά μεγαλύτερος, και αυτή ανταποκρίνεται με άψογα, αποτυπώνοντας τον κατεργάρικο αλλά και κάπως αγαθό χαρακτήρα της.

    Το «A Copy of my Mind» είναι ένα εξαιρετικό φιλμ, το οποίο αναδεικνύει τις ικανότητες του Joko Anwar στον μέγιστο βαθμό. 
    Προσωπικά, περιμένω με ανυπομονησία τα επόμενα δύο μέρη της τριλογίας.
    Συμμετείχε στο φεστιβάλ της Βενετίας, του Τορόντο και του Busan στα τέλη του 2015.

    Παναγιώτης Κοτζαθανάσης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Best Asian Films: Α Copy of My Mind (2015) Rating: 5 Reviewed By: Panos Kotzathanasis
    Scroll to Top