F Classics: S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα - Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964) - FilmBoy Classics: S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα - Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964) - FilmBoy
  • Latest News

    Classics: S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα - Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)




    Μαύρη κωμωδία και πολιτική σάτιρα αναμειγνύονται αριστουργηματικά σε ένα κλασσικό πλέον φιλμ των 60's.
    Ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών συναντά έναν από τους σπουδαιότερους κωμικούς όλων των εποχών, σε ένα φιλμ παρωδία που τολμά, στην καρδιά του ψυχρού πολέμου, να διακωμωδήσει την πυρηνική απειλή και να σατιρίσει το παγκόσμιο πολιτικό παρασκήνιο.

    Ένας παράφρων στρατηγός του αμερικάνικου στρατού, διατάζει τα βομβαρδιστικά του να επιτεθούν στην Σοβιετική Ένωση σημαίνοντας συναγερμό στο πεντάγωνο.
    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και η στρατιωτική ηγεσία, προσπαθούν να συνεργαστούν με τη ρώσικη πλευρά προκειμένου να αποτρέψουν τον όλεθρο και πληροφορούνται έκπληκτοι ότι έχει ενεργοποιηθεί αυτόματα ένας μηχανισμός στο Κρεμλίνο που δεν επιδέχεται την ανθρώπινη παρέμβαση και από στιγμή σε στιγμή ο πλανήτης απειλείται με πυρηνικό αφανισμό.

    Δύο χρόνια μετά τη Lolita του Nambokov, ο Stanley Kubrick διασκευάζει ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας και παρά τις αντιρρήσεις του συγγραφέα Peter GeorgeRed alert») το μετατρέπει σε μια ξεκαρδιστική κωμική σάτιρα.
    Το αποτέλεσμα είναι μία από τις καλύτερες μαύρες κωμωδίες όλων των εποχών, με τον Peter Sellers να ξεδιπλώνει το αστείρευτο μεγάλο ταλέντο του σε τρεις διαφορετικούς ρόλους.



    Ο Kubrick σκηνοθετεί αριστοτεχνικά ένα κωμικοτραγικό σενάριο χωρισμένο σε τρία παράλληλα επίπεδα. 
    Στη βάση ο τρελό στρατηγός παίζει με τη φωτιά ...προκειμένου να ικανοποιήσει τις μιλιταριστικές του ορέξεις και ο πανικόβλητος υπαρχηγός του προσπαθεί να τον πείσει να του δώσει τον μυστικό κωδικό ανάκλησης της επίθεσης, ενώ την ίδια στιγμή η κάμερα καταγράφει τη σύσκεψη στο πεντάγωνο και την πορεία του μοιραίου αεροσκάφους.

    Σε αυτά τα τρία  μέτωπα το φιλμ σατιρίζει τον παραλογισμό του στρατιωτικού μιλιταρισμού διακωμωδώντας τους απίθανους χαρακτήρες, καρικατούρες ενώ κάνει και πικρόχολα πολιτικά σχόλια για την μεγαλομανία της πολιτικής εξουσίας, την αντικομμουνιστική υστερία και την ανθρωπινή ματαιοδοξία.

    Οι τέσσερις οσκαρικές υποψηφιότητες είναι ένα μάλλον μικρό δείγμα του μεγέθους αυτής της αξέχαστης κωμωδίας με τον αξεπέραστο Peter Sellers σε ένα τριπλό ρεσιτάλ, υπογεγραμμένο από τον μεγάλο Stanley Kubrick.

    Στους κινηματογράφους σε επανέκδοση από 29 Ιουνίου.

    Γιάννης Αποστολίδης.




    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Classics: S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα - Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top