F Review: Η Πράξη του Φόνου - The Act of Killing - FilmBoy Review: Η Πράξη του Φόνου - The Act of Killing - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Η Πράξη του Φόνου - The Act of Killing



    «Τα εγκλήματα (πολέμου) ορίζονται από τους νικητές».

    Με αυτή φράση και γεμάτος σιγουριά απαντά ένας από τους αρχιβασανιστές προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών του όταν ρωτάται αν αισθάνεται εγκληματίας σε αυτό το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του γεννημένου στο Τέξας και μεγαλωμένου στη Δανία Joshua Oppenheimer, με θέμα τα τραγικά γεγονότα του πραξικοπήματος της Ινδονησίας το 1965 και τις εκτελέσεις-σφαγές 2.5 εκατομμυρίων αντιφρονούντων, σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας.

    Η στρατιωτική κυβέρνηση ανέθεσε τις εκτελέσεις κομμουνιστών σε μαφιόζους και μαυραγορίτες της Τζακάρτα οι οποίοι βρήκαν ευκαιρία για εύκολο κέρδος και ακόμα και σήμερα χαίρουν πλήρης ασυλίας και ανοχής του κράτους και ζουν ανενόχλητοι και ατιμώρητοι.

    Ο Oppenheimer συνομιλεί με δύο από αυτούς, αφού πρώτα τους πείθει να εξιστορήσουν τα απεχθή κατορθώματα τους με την πρόφαση ότι θα γυριστεί ταινία.

    Τα σοκαριστικά στιγμιότυπα που θα καταγράψει είναι τόσο απεχθή, που προκαλούν αφενός οργή και αγανάκτηση για τις φρικαλεότητες που είναι ικανό να διαπράξει το ανθρώπινο γένος και αφετέρου μια βαθιά λύπη και συμπόνια για το μαρτύριο όλων αυτών των αθώων ανθρώπων και των οικογενειών τους.


    Όπως λέει ο ίδιος ο Oppenheimer όταν συνάντησε αυτούς τους απάνθρωπους εγκληματίες, εξιστορούσαν με πρωτοφανή υπερηφάνεια και περιέγραφαν με αδιανόητη κυνικότητα, τις αποτρόπαιες πράξεις τους γελώντας και διασκεδάζοντας με τους φίλους τους και υπεύθυνους για την ασυλία τους, που δεν είναι άλλοι από δημοσιογράφους καταδότες ακροδεξιούς αρχηγούς ταγμάτων εφόδου και πολιτικούς που αποκαλούν τους γκάνγκστερ ελεύθερους ανθρώπους και αναγκαίους σε ένα κράτος.

    Η κάμερα του Oppenheimer καταγράφει ωμά, ακατέργαστα σαν να είναι αποσβολωμένη όλα αυτά τα αδιανόητα γεγονότα όπως ακριβώς τα είπαν οι θύτες, ενώ με έναν πρωτότυπο αφηγηματικό τρόπο δείχνει τα παρασκήνια της ταινίας που υποτίθεται γυρίζουν οι δολοφόνοι για την ζωή τους.

    Ένα δύσκολο και σκληρό φιλμ γροθιά στο στομάχι που σε μερικές στιγμές του δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε αυτό που βλέπουμε και μας κάνει εν τέλει  να αναρωτιόμαστε τι ακριβώς έχουμε καταφέρει  όλους αυτούς τους αιώνες εμείς οι άνθρωποι όταν υπερηφανευόμαστε για τα επιτεύγματα μας...

    Στους κινηματογράφους από 11 Μαίου.

    Γιάννης Αποστολίδης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Η Πράξη του Φόνου - The Act of Killing Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top