F Best Asian Films: Great Teacher Onizuka: The Movie (1999) - FilmBoy Best Asian Films: Great Teacher Onizuka: The Movie (1999) - FilmBoy
  • Latest News

    Best Asian Films: Great Teacher Onizuka: The Movie (1999)



    Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή franchise της Ιαπωνίας, το οποίο ξεκίνησε από το ομώνυμο manga του Tohru Fujisawa και πλέον περιλαμβάνει 4 τηλεοπτικές σειρές, μία σειρά anime και την κινηματογραφική ταινία που θα περιγράψουμε παρακάτω. 
    Να αναφέρω επίσης πως τη χρονιά που προβλήθηκε (2000) ήταν η δέκατη πιο δημοφιλής στην Ιαπωνία, με εισπράξεις 1,32 δισεκατομμύρια γιεν. 
    Ας δούμε όμως περί τίνος πρόκειται.

    Το τοπικό σχολείο του Horobonai, μιας απομακρυσμένης αγροτικής πόλης του Hokkaido, περνάει βαθύτατη κρίση, όπως άλλωστε και ολόκληρη η πόλη. 
    Βασική αιτία και των δύο αποτελεί η οικογένεια Katsuragi, με τον πατέρα να κλείνει ένα θεματικό πάρκο που είχε ανοίξει πριν κάποια χρόνια και το οποίο έδινε δουλειά σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, και την κόρη, Ayano, να προβαίνει σε συνεχείς απόπειρες αυτοκτονίες, παρασύροντας ενίοτε και τους υπόλοιπους μαθητές.

    Κατά τη διάρκεια μιας ακόμα απόπειρας αυτοκτονίας της Ayano από την οροφή του σχολείου, καταφθάνει στην πόλη με την μηχανή του ο αναπληρωτής καθηγητής Onizuka, ο οποίος καταφέρνει εξαρχής να αναστατώσει τους πάντες. 
    Αρχικά υποχρεώνει δύο μαθητές που τυραννούσαν έναν συμμαθητή τους, τον Raku, να του δώσουν χρήματα για να βάλει βενζίνη στη μηχανή του και καταφθάνοντας στο σχολείο παίρνει τον Raku και την Ayano και τους υποχρεώνει να πηδήξουν από την οροφή του σχολείου σε ένα στρώμα που έχουν φέρει οι καθηγητές στην βάση του κτιρίου.

    Αυτός λοιπόν είναι ο Onizuka. 
    Ένας αντισυμβατικός, με συμπεριφορά κακοποιού (υπήρξε άλλωστε αρχηγός συμμορίας μοτοσικλετιστών), ο οποίος ενοχλεί και επιτίθεται στους γύρω του, μέχρι αυτοί να αποδεχτούν τα προβλήματα τους και να προσπαθήσουν να τα λύσουν. 


    Να αναφέρω εδώ πως η εξέλιξη του σεναρίου λειτουργεί με μορφή flashbacks, μιας και η ιστορία περιγράφεται από την Kaoru, μια δημοσιογράφο που είχε καταφθάσει στην περιοχή την ίδια περίοδο με των πρωταγωνιστή αναζητώντας τα ίχνη ενός δολοφόνου.

    Σκηνοθέτης του GTO, o Masayuki Suzuki, ο οποίος διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την κωμικοτραγική ατμόσφαιρα του anime ενώ εστιάζει κυρίως στο τρίγωνο της σχέσης Onizuka - Raku - Ayano. 
    O Takashi Sorimachi αποδίδει αρκετά καλό τον θεότρελο πρωταγωνιστή ενώ από τους υπόλοιπους ηθοποιούς την παράσταση κλέβει η Norika Fujiwara ως Kaoru, αν και κυρίως με την εμφάνιση (υπήρξε άλλωστε επιτυχημένο μοντέλο) και όχι με την υποκριτική της ικανότητα.

    Τεχνικά δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο, μιας και όλο το φιλμ βασίζεται στην παρουσία του Takashi Sorimachi και στις «τρέλες» του. 
    Το μόνο κομμάτι που ξεχωρίζει είναι το μοντάζ του Takuya Taguchi, το οποίο διατηρεί τον σχετικά γρήγορο ρυθμό του φιλμ, χωρίς να μπερδεύει με τα διάφορα flashback.

    Σε γενικές γραμμές είναι κάπως δύσκολο να την παρακολουθήσεις αν δεν έχεις ασχοληθεί καθόλου με κάποιο κομμάτι του υπόλοιπου franchise, θα την απολαύσουν όμως σίγουρα οι οπαδοί του anime.

    Σημ. Μόνο οι Ιάπωνες θα μπορούσαν να κάνουν χιούμορ με τις απόπειρες αυτοκτονίας μαθητών στο σχολείο.

    Παναγιώτης Κοτζαθανάσης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Best Asian Films: Great Teacher Onizuka: The Movie (1999) Rating: 5 Reviewed By: Panos Kotzathanasis
    Scroll to Top