• Latest News

  Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

  19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Feeling of a Home των Ηώ Χαβιαρά και Μιχάλη Καστανίδη


  To 19o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (3-12 Μαρτίου) είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του στην παραγωγή ντοκιμαντέρ και το FilmBoy επιχειρεί να σας παρουσιάσει μερικά από τα ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν.

  Αρχή με το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ Feeling of a Home (26', 2017) των Ηώ Χαβιαρά και Μιχάλη Καστανίδη, το οποίο θα προβληθεί στις 5 και 6 Μαρτίου.

  Επίσημη σύνοψη:

  Ειδομένη, 2016. 
  Mια ηλικιωμένη γυναίκα θυμάται ιστορίες ντόπιων που πέρασαν τα σύνορα και δεν επέστρεψαν ποτέ. 
  Όσο οι αφηγήσεις της ανασυνθέτουν την ιστορία του συνόρου, στον καταυλισμό των 15.000 προσφύγων που έχει δημιουργηθεί στην άκρη του χωριού, μια παρέα Παλαιστινίων από την Συρία αποφασίζουν να στήσουν έναν παιδικό σταθμό. 
  Έτσι, αντί να περιμένουν παθητικά το σύνορο ν’ ανοίξει, ζουν στο παρόν και οραματίζονται το μέλλον, διεκδικώντας μια αίσθηση ‘εστίας’.

  Πρόγραμμα προβολών
  Κυριακή 5 Μαρτίου, 18.00, Αίθουσα Φρίντα Λιάπα

  Δευτέρα 6 Μαρτίου, 15.00, Αίθουσα Φρίντα Λιάπα


  ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
  Στο πλαίσιο µιας ευρύτερης έρευνας που διεξάγουµε, µε θέµα ιστορίες συνόρων από τα Ελληνο-µακεδονικά σύνορα, µε επίκεντρο τους Ντόπιους* της Μακεδονίας και µε αφορµή τον εγκλωβισµό των προσφύγων, βρεθήκαµε στην Ειδοµένη.
  Έχοντας ως έναυσµα αυτό το γεγονός και την επικοινωνιακή του διαχείριση σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο στρέψαµε το βλέµµα µας στην σχέση του συνόρου µε τους ντόπιους και µε τους πρόσφυγες.

  Με βασικό ερώτηµα “Πως προσδιορίζεται κάποιος ως ντόπιος” προσεγγίσαµε τους κατοίκους του χωριού αλλά και τον καταυλισµό των προσφύγων.
  Μια γιαγιά 98 ετών, ντόπια στην καταγωγή, ήταν ο άνθρωπος που µας αφηγήθηκε την ιστορία του συνόρου, από την µέρα που χαράχτηκε η συνοριακή γραµµή. Οι ιστορίες της για τους συγγενείς της που έφυγαν και τους πρόσφυγες που ήρθαν στο χωριό ήρθε να εµπλουτίσει το βασικό µας ερώτηµα.
  Μια παρέα Παλαιστινίων, γεννηµένοι σε προσφυγική συνοικία στην Δαµασκό, ήταν αυτοί που µας συντρόφευσαν στον καταυλισµό. 

  Η αυτενέργειά τους και ο τρόπος που αποφασίσανε να στηρίξουν τα παιδιά του καταυλισµού ερχόταν σε αντίθεση µε την "εικόνα του πρόσφυγα" όπως κατασκευάζεται στον δυτικό κόσµο: ως παθητικού δέκτη της µοίρας. Αντιλαµβάνονται τον καταυλισµό της Ειδοµένης σαν τόπο τους, για όσο καιρό τουλάχιστον βρίσκονται στην Ελλάδα.
  Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού που συναντήσαµε δεν είχαν επισκεφτεί τον καταυλισµό και η άποψη τους για αυτόν διαµορφωνόταν κυρίως διαµεσολαβηµένη από την τηλεόραση. Έτσι, ο µικρός δρόµος µεταξύ του χωριού των 70 κατοίκων και του καταυλισµού των 15.000 ανθρώπων
  διογκωνόταν και εν τέλει αποτελούσε ένα νέο σύνορο. Ο φόβος του νυχτοφύλακα του καφενείου σηµατοδοτεί ακριβώς αυτή την απόσταση.

  * Ντόπιοι στην Ελληνική πλευρά της Μακεδονίας ονοµάζεται ο γηγενής πληθυσµός σε αντίθεση µε τους πρόσφυγες που εποικίσανε την περιοχή µετά το ’22. Πολλές είναι οι ονοµασίες που τους έχει δώσει το ελληνικό κράτος στην σύντοµη ιστορία του (Βούλγαροι, Ελληνοβούλγαροι, Βουλγαρόφωνοι, Μακεδόνες, Σλαβόφωνοι, Έλληνες το γένος, Σλαβοµακεδόνες). 
  Οι Ντόπιοι µιλάνε τα ντόπια.
  (Επιτηρούµενες ζωές, Μαρίκα Ρόµπου Λεβίδη, Αλεξάνδρεια 2016) 

  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
  Σκηνοθεσία, Παραγωγή,: Ηώ Χαβιαρά, Μιχάλης Καστανίδης
  Μοντάζ: Μιχάλης Καστανίδης
  Σχεδιασµός και µίξη ήχου: Παύλος Γκούσιος
  Συµπληρωµατικό µοντάζ: Γιάννης Κόλοζης
  Συνεντεύξεις στα αραβικά: Emmanuel Haddad
  Μετάφραση (Αραβικά): Emad Alahmad
  Υποτιτλισµός, Μετάφραση (Ελληνικά): Ηλίας Διάµεσης
  Μετάφραση (Κουρδικά): Hajeer Ranjbari & Badin Kobani
  Color grading / DCP Authoring: Άγγελος Μαντζιος
  Γραφιστικό Σχεδιασµός: Ηώ Χαβιαρά

  Ευχαριστούµε όσους µας µίλησαν:
  Housam Jackl, Moutaz Mahmoud, Muhsein Naim, Nour Shehade, Sami, Bashar Ayoud, Mahmoud Alzafare, Ahmad Alsamo, Hiba Kharag, Aias Abdo, Mohamad, Refugees.tv, Παναγιώτης Χατζόπουλος, Ευαγγελία Μουταφτσίδη, Γιώργος Μουταφτσίδης, Κο.Βασίλη και τους ανθρώπους από τον καταυλισµό της Ειδοµένης.

  Ευχαριστούµε τους:
  Φανή Μπίτου, Νίκος Κατσαρός, Ανδρέας Σαµαράς, Αχιλλέας Κουρεµένος, Alexandra D’Onofrio, Gabriele Del Grande, Γιώργος Καστανίδης, Πόπη Ευαγγελίδη & Ελληνο-κουρδικό Πολιτιστικό Κέντρο.

  • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Feeling of a Home των Ηώ Χαβιαρά και Μιχάλη Καστανίδη Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
  Scroll to Top