F Review: Η Δασκάλα - Ucitelka - FilmBoy Review: Η Δασκάλα - Ucitelka - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Η Δασκάλα - Ucitelka




    1983, Μπρατισλάβα. 
    Η νέα δασκάλα που καταφτάνει στο σχολείο ενός μικρού προαστίου φέρνει τα πάνω κάτω εντός και εκτός της αίθουσας διδασκαλίας με τις μηχανορραφίες της και τις χειριστικές της πρακτικές. 

    Από την πρώτη κιόλας μέρα στο νέο της πόστο η ατρόμητη Μαρία Ντραζντέχοβα 
    (Zuzana Mauréry) θέτει το στίγμα της και τους κανόνες της. 
    Με επιδεξιότητα και αδίστακτη θέληση καταχράται την εξουσία, που της δίνει η θέση της και οι διασυνδέσεις της στο Κόμμα, για να ικανοποιήσει κάθε μικρή και μεγάλη της επιθυμία και ανάγκη. 

    Στον ιστό της μπλέκονται σχεδόν όλοι οι γονείς, όσο και εκείνοι επωφελούνται από την «πελατειακή» σχέση που χτίζουν με απώτερο σκοπό το «καλό» των παιδιών τους. 
    Όταν δύο από τους κηδεμόνες των μαθητών αποφασίζουν να έρθουν σε μετωπική σύγκρουση μαζί με εκείνη και το διαβρωμένο επικρατούν σύστημα, τότε πολλά μυστικά έρχονται στην φως και άλλα τόσα παραχώνονται κάτω από το χαλί…

    Ο βραβευμένος Τσέχος δημιουργός Jan Hrebejk εμπνέεται από μία πραγματική ιστορία της κομμουνιστικής Τσεχοσλοβακίας των εφηβικών του χρόνων και παρουσιάζει μία αξιοπρόσεκτη κομεντί – από εκείνες που μόνο ο κεντροευρωπαϊκός κινηματογράφος γνωρίζει τόσο καλά να μας προσφέρει. 



    Σκηνοθετεί με σύνεση και λεπτούς χειρισμούς, με τη βοήθεα του διευθυντή φωτογραφίας Martin Ziaran συνθέτει καλοδουλεμένα κάδρα, αποσπά εξαιρετικές αποδόσεις από ολόκληρο το καστ και αρθρώνει με το πολυεπίπεδό του σενάριο ένα «λόγο» οξυδερκή, ειλικρινή και κοφτερό.

    Εξαπολύει τα βέλη του προς πολλές κατευθύνσεις, χωρίς όμως να αστοχεί. 
    Η σάτιρά του δεν εμμένει σε μία κριτική απέναντι στο τότε κομμουνιστικό καθεστώς αυτό καθαυτό, αλλά απλώνεται και «ραβδίζει» την κατάχρηση εξουσίας, τη συνενοχή της κοινωνίας -μέσω του βρόμικου δούναι και λαβείν που αναπτύσσει και εν συνεχεία τροφοδοτείται αμφίδρομα - τον παραλογισμό του απολυταρχισμού κι όλα αυτά ενώ παράλληλα σκιαγραφεί την κοινωνική διαστρωμάτωση, την ψυχολογία της μάζας και τις αλληλεπιδράσεις τους.

    Η «Δασκάλα» μοιάζει με συγκερασμό των 12 Angry Men και Carnage, αλλά διαθέτει δική του ταυτότητα και δυναμική. 
    Στον τελικό «έλεγχο» παίρνει σίγουρα υψηλό βαθμό…

    Στους κινηματογράφους από 1η Δεκεμβρίου.

    Γιώργος Κόνιαρης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Η Δασκάλα - Ucitelka Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top