F Review: Σάλι - Sully - FilmBoy Review: Σάλι - Sully - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Σάλι - Sully




    Η αληθινή ιστορία του πιλότου Chesley Sullenberger που έγινε ήρωας, όταν κατόρθωσε αναγκαστική προσυδάτωση του αεροπλάνου του στον ποταμό Χάντσον, σώζοντας και τους 155 επιβάτες του.

    Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας στην υπηρεσία ο άνθρωπος αυτός θα κρινόταν «για τα συγκεκριμένα 208 δευτερόλεπτα» της καριέρας του, όπως λέει και ο ίδιος. 
    Μία επιλογή σε μία δεδομένη στιγμή της ζωής μας, μπορεί να αποβεί μοιραία και για μας αλλά και για πολλούς από τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. 

    Το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο και ορισμένα ερωτήματα μένουν αναπάντητα, ενώ προκαλούν και οδυνηρές τύψεις. 
    Ήρωας ή απατεώνας τελικά ο Chesley Sullenberger (Tom Hanks, A Hologram for the King); 
    Κάνουμε πράγματι το σωστό ή σφάλουμε πιστεύοντας το αντίθετο;

    Ο Clint Eastwood (J. Edgar) επιστρέφει δύο χρόνια μετά την τελευταία του δημιουργία (το American Sniper), για να συνθέσει το πορτραίτο ενός σύγχρονου ήρωα (όπως αρέσκεται ο ίδιος να κάνει), μία προσωπικότητας που συνάμα αποτελεί σύμβολο μίας άλλης εποχής – μίας Αμερικής που –κατά τον δημιουργό- υπάρχει ακόμη και μπορεί να κάνει απίστευτα πράγματα, όταν συνεργάζεται και δρα σαν ένα ενωμένο σύνολο. 



    Αυτά όλα σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δηλώσεις υποστήριξης του Donald Trump από πλευράς Eastwood καθιστούν λιγάκι παλαιική και ύποπτη τη ματιά της ταινίας και φυσικά την κατεύθυνση που της δίνει ο ίδιος. 

    Ομολογουμένως είναι καλογυρισμένη και αποδίδει και η επιλογή της μη γραμμικής αφήγησης. 
    Οι σκηνές πριν τη πρόσκρουση και η ανάλυση των συμπεριφορών είναι ενδιαφέροντα αν και κυρίως έχουμε να κάνουμε με άμεσα/έμμεσα σύμβολα.

    Ο Tom Hanks πλάθει άλλη μία αξιομνημόνευτη ερμηνεία κι έναν ολοζώντανο χαρακτήρα, ολίγον μονόπλευρο βέβαια – λόγω και της γραμμής που επιβάλλει ο Eastwood - αλλά αρκετά δοσμένο στο «εδώ και τώρα» της ιστορίας. 
    Πιθανότατα να βρεθεί για μία ακόμη φορά και δικαίως στην τελική πεντάδα των υποψηφίων για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. 

    Υπάρχει ατμόσφαιρα και σταθερός ρυθμός σε όλη την ταινία και δεν πλατειάζει αισθητά, μα το φινάλε και η έμμεση υπογράμμιση της εξέχουσας σημασίας των σωμάτων ασφαλείας, η αμερικανική σημαία στο φόντο και ο όλος πατριωτικο-συντηρητικός χαρακτήρας του Sully προβληματίζει και αποπροσανατολίζει την ουσία της συναρπαστικής πραγματικής ιστορίας.

    Γιώργος Κόνιαρης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Σάλι - Sully Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top