F Review: Όλα Όσα Μάθαμε Μαζί - The Violin Teacher (Tudo Que Aprendemos Juntos) - FilmBoy Review: Όλα Όσα Μάθαμε Μαζί - The Violin Teacher (Tudo Que Aprendemos Juntos) - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Όλα Όσα Μάθαμε Μαζί - The Violin Teacher (Tudo Que Aprendemos Juntos)




    Ένας άνεργος βιολιστής εγκαταλείπει τα όνειρά του για μία θέση σε μεγάλη συμφωνική ορχήστρα και αναλαμβάνει να διδάξει μουσική σε ένα δημόσιο σχολείο στις φαβέλες του Σάο Πάολο.

    Ο Λαέρτης (Lázaro Ramos) πασχίζει να απελευθερώσει το αστείρευτο ταλέντο του μπροστά στην αυστηρή κριτική επιτροπή της Φιλαρμονική Ορχήστρας του Σάο Πάολο. 
    Δεν τα καταφέρνει κι έτσι χάνει για άλλη μία φορά την ευκαιρία να γίνει μέλος της. 

    Οι προσωπικές του ανασφάλειες και η τελειομανία του τον φέρνουν αντιμέτωπο ακόμη και με τους φίλους και συνεργάτες του. 
    Η ανάγκη τον οδηγεί σε μία δουλειά καθαρά βιοποριστική και σε μία κατάσταση πρωτόγνωρη, όπου στριμώχνεται από τη βίαιη, απαιτητική πραγματικότητα και μάλιστα την καθημερινότητα στις φαβέλες – ανάμεσα στους «φτωχοδιάβολους» ενός εντελώς διαφορετικού κόσμου.

    Οι μαθητές του βιαιοπραγούν, βρίζουν και προσβάλλουν πότε ο ένας τον άλλον και πότε ακόμη και τον ίδιο. 
    Μόνο ένας από αυτούς ξεχωρίζει, ο φέρελπις Σάμουελ (Kaique de Jesus) που εμπνέεται από τον δάσκαλό του και αρχικά αφήνει πίσω του το καταπιεστικό οικογενειακό του περιβάλλον.

    Άραγε η τέχνη θα εξημερώσει τα αγρίμια της ζούγκλας αυτής; 
    Η κοινότητα θα μπορέσει να αποτελέσει μέρος της κοινωνίας; 

    Δάσκαλος και μαθητές θα καταφέρουν να βρουν κοινούς κώδικες επικοινωνίας, ενόσω ακροβατούν ανάμεσα στο πεντάγραμμο της γνώσης και της έκφρασης και στα σύρματα του σχολείου και των ίδιων τους των εαυτών;


    Ο βραβευμένος Sérgio Machado (Cidade Baixa) σκηνοθετεί ένα δράμα με έντονα αισθήματα και απρόβλεπτες τροπές, μα κινούμενο σε αρκετά ήπιους και lento ρυθμούς. 

    Το Όλα Όσα Μάθαμε Μαζί μοιάζει με ένα συνδυασμό των To Sir, with Love (1967) και Mr. Holland's Opus (1995) τοποθετημένο στις άγριες φαβέλες της Βραζιλίας. 

    Ευτυχώς αποφεύγει τους εύκολους μελοδραματισμούς και εστιάζει στους χαρακτήρες και στις καταστάσεις με συγκρατημένο ύφος που ναι μεν αποκαλύπτει και υπογραμμίζει, αλλά δεν υπερτονίζει τα θέματά του. 

    Αποσπά ειλικρινείς ερμηνείες, ειδικά από τους μαθητές-νεαρούς πρωταγωνιστές, αλλά και από τον πρωταγωνιστή του. 
    Προσεγγίζει το υλικό του με μικρές δόσεις χιούμορ και μπόλικες απολαυστικές μουσικές επιλογές, χωρίς να καταφεύγει στη σοβαροφάνεια και στον απροκάλυπτο διδακτισμό.

    Πιθανόν να μην εκπλαγείτε και σίγουρα δεν συστήνει κάτι ανείπωτο ο Machado, μα σίγουρα το ετερόκλιτο αυτό μουσικό αυτό σχήμα συγκινεί το θεατή και του λέει μία ιστορία που τον αφορά, από την αρχή της έως το λυτρωτικό τέλος.

    Βραβείο Κοινού Καλύτερης Βραζιλιάνικης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σάο Πάολο
    Στους κινηματογράφους από 8 Σεπτεμβρίου.

    Γιώργος Κόνιαρης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Όλα Όσα Μάθαμε Μαζί - The Violin Teacher (Tudo Que Aprendemos Juntos) Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top