F Review: Theeb: Ο Λύκος της Ερήμου - Theeb - FilmBoy Review: Theeb: Ο Λύκος της Ερήμου - Theeb - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Theeb: Ο Λύκος της Ερήμου - Theeb




    Οθωμανική επαρχία Χιτζάζ, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. 
    Ένας νεαρός Βεδουίνος, ο Τεέμπ (Jacir Eid Al-hwietat), φτάνει απότομα στην ενηλικίωσή του καθώς επιχειρεί ένα επικίνδυνο ταξίδι στην έρημο μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του για να οδηγήσουν ένα Βρετανό αξιωματικό και το συνοδό του στο μυστικό τους προορισμό.

    Απρόβλεπτες εξελίξεις και ριψοκίνδυνες συναντήσεις στο δρόμο τους θα αναγκάσουν το μικρό αγόρι να δει κατάματα το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής. 

    Ο πρωταγωνιστής βρίσκεται αντιμέτωπος με τα σκοτεινότερα ένστικτα του ανθρώπου και την αφιλόξενη γη της ερήμου, όπου μόνος του καλείται να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις και στις παγίδες της επιβίωσης.

    Ο σκηνοθέτης Naji Abu Nowar παρουσιάζει ένα εντυπωσιακά ώριμο κινηματογραφικό ντεμπούτο και καταφέρνει να οδηγήσει την Ιορδανία στην τελική πεντάδα υποψηφιοτήτων για το Όσκαρ της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. 

    Πρόκειται για μία τυπική ιστορία ενηλικίωσης και του βίαιου περάσματος από την παιδική ανεμελιά-αθωότητα στην ευθύνη και στη σκληρότητα που κουβαλάει ο «ενήλικος» κόσμος. 

    Διαφέρει, όμως, από τον σωρό της θεματολογία αυτής, όπως έχει αποδοθεί στο παρελθόν, λόγω της αξιοποίησης των ερασιτεχνών-ηθοποιών του και της αυθεντικότητας που έχουν προσδώσει μεταξύ άλλων. 


    Οι κινήσεις της κάμερας χαρακτηρίζονται από απλότητα και σοφία, ενώ η φωτογραφία αποτυπώνει τα πιο λυρικά, μα και τα πιο πρωτόγονης ομορφιάς μικρά κομμάτια της φύσης και του αραβικού τοπίου.

    Στο δε σενάριο έχει γίνει εξαιρετική δουλειά, όπου οι διάλογοι είναι μετρημένοι και λεπτοκαμωμένοι και όσο κι αν λέγονται αλήθειες που αφορούν τα σημαντικότερα θέματα της ζωής, δεν υπάρχει ίχνος στόμφου ούτε απλής παράθεσης τσιτάτων. 

    Ο τρόπος που αναπτύσσονται οι χαρακτήρες και οι τροπές/ανατροπές των σκηνών, αλλά και η σαφήνεια της ιδέας του δημιουργού και η αξιοσημείωτη διαχείριση του υλικού του καθιστούν την ταινία μία αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία.

    Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βενετίας
    Bafta Καλύτερου Βρετανικού Ντεμπούτου

    Στους κινηματογράφους από 5 Μαΐου.

    Γιώργος Κόνιαρης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Theeb: Ο Λύκος της Ερήμου - Theeb Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top