F Best Asian Films: Architecture 101 (2012) - FilmBoy Best Asian Films: Architecture 101 (2012) - FilmBoy
 • Latest News

  Best Asian Films: Architecture 101 (2012)
  Με την πιο επιτυχημένη ρομαντική κομεντί των τελευταίων ετών θα ασχοληθούμε σήμερα, το Architecture 101, μια ταινία που έγινε γνωστή και στη χώρα μας, όταν προβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Κορεάτικης Εβδομάδας. 

  Να επισημάνω επίσης πως πέρα από εμπορική επιτυχία στην Κορέα, το φιλμ επανέφερε στο προσκήνιο την δεκαετία του '90 τόσο μουσικά όσο στιλιστικά. 
  Ας δούμε όμως περί τίνος πρόκειται.

  O 35χρονος αρχιτέκτονας Seung-min δέχεται επίσκεψη στο γραφείο του από μια γυναίκα, την οποία αρχικά δεν αναγνωρίζει, αλλά στη συνέχεια συνειδητοποιεί πως πρόκειται για την Seo Yeon, παλιά συμμαθήτρια του από το κολέγιο, αλλά και πρώτη του αγάπη. 

  Εκείνη θέλει να ανακατασκευάσει ένα παλιό σπίτι που έχει στο νησί Jeju και του ζητάει να το αναλάβει εκείνος. 
  Αυτός, αν και αρχικά αρνείται, στη συνέχεια και μετά από πίεση του αφεντικού του, δέχεται.

  Όσο εξελίσσεται η κατασκευή του σπιτιού και οι δύο πρωταγωνιστές γνωρίζονται ξανά, η ταινία μας ταξιδεύει 15 χρόνια πριν, όταν βρίσκονταν και οι δυο τους στο κολέγιο και στο πως εξελίχθηκε και έληξε το ρομάντζο που είχε αναπτυχθεί ανάμεσά τους.

  Στο παρόν τώρα, κάτι ανάλογο φαίνεται να πλανιέται στον αέρα, αλλά ο Seung-min είναι πλέον αρραβωνιασμένος με την συνάδερφο του, Eun Chae, με την οποία σκοπεύει να μετακομίσει στις Η.Π.Α. 
  Τα υπόλοιπα θα σας αφήσω να τα παρακολουθήσετε μόνοι σας.

  Σκηνοθέτης της ταινίας ο Yong Joo Lee, του οποίου η δουλειά ξεχωρίζει για δύο λόγους κυρίως: Αρχικά να αναφέρουμε πως και ο ίδιος είναι αρχιτέκτονας και ως εκ τούτου ξέρει πολύ καλά για τι μιλάει. 


  Βασιζόμενος σε αυτό το στοιχείο αποτυπώνει όλα τα συνήθη χαρακτηριστικά ενός ρομαντικού φιλμ μέσω της αρχιτεκτονικής. συμπεριλαμβάνοντας πέρα από το κτίσιμο μίας κατοικίας, γεωγραφικές προϋποθέσεις, την πολιτισμική σημασία του χώρου κ.α.

  Βέβαια το φιλμ δεν επικεντρώνεται στο παραπάνω στοιχείο, αλλά στο δέσιμο των ανθρώπων με συγκεκριμένα μέρη και με κάποιους ανθρώπους, που ενίοτε αγγίζει τα όρια της εμμονής.

  Δεύτερον, η απεικόνιση της δεκαετίας του '90, που είναι πραγματικά εξαιρετική και εκτείνεται σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, από τις ενδυματολογικές συνήθειες και τη μουσική μέχρι την τεχνολογία.

  Εξαιτίας της αρτιότητας αυτής, ο δεύτερος άξονας, που λαμβάνει χώρα στο παρελθόν είναι πιο ψυχαγωγικός και γενικά καλύτερος και αισθητικά και τεχνικά.

  Από τους ηθοποιούς ξεχώρισα τον Je Hoon Lee (The Front Line) ως νεαρό Seung-min, που είναι εξαιρετικά πειστικός ως συγχυσμένος και ερωτευμένος νέος, ενώ θεωρώ πως η απόδοση Ga In Han (Once Upon A Time in a High School) ως ώριμη Seo Yeon ίσως και να αποτελεί μειονέκτημα για το φιλμ. 
  Από εμφάνιση πάντως είναι κούκλα. 

  Σε γενικές γραμμές πάντως το επιτελείο των ηθοποιών κάνει καλή δουλειά, τηρουμένων πάντοτε των αναλογιών.

  Τέλος να επισημάνω πως το Architecture 101 (Geon-chook-hak-gae-ron ο Κορεάτικος τίτλος) συμπεριλαμβάνει πέρα από ρομάντζο, αρκετή κωμωδία και δράμα και γενικότερα, αν και απευθύνεται κυρίως στο γυναικείο κοινό, είναι μια πλήρης ταινία, που μπορούν να την απολαύσουν τουλάχιστον όσοι αγαπούν την δεκαετία του '90.

  Παναγιώτης Κοτζαθανάσης.

  • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Best Asian Films: Architecture 101 (2012) Rating: 5 Reviewed By: Panos Kotzathanasis
  Scroll to Top