F Best Asian Films: Spirit of Jeet Kune Do (Once Upon a time in High School) (2004) - FilmBoy Best Asian Films: Spirit of Jeet Kune Do (Once Upon a time in High School) (2004) - FilmBoy
  • Latest News

    Best Asian Films: Spirit of Jeet Kune Do (Once Upon a time in High School) (2004)




    Τρία πράγματα μου τράβηξαν το ενδιαφέρον για αυτόν τον τίτλο: 
    1) Τα κοινωνικά σχόλια για την κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος της εποχής (δεκαετία του '70), με υποχρεωτικές στολές ιαπωνικού τύπου για τους μαθητές και γενικότερη στρατιωτική πειθαρχία στα σχολεία. 

    2) H αλληγορία μέσω του παραπάνω για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, μιας και το 1978, που ξεκινάει η ταινία, υπήρξαν σαφέστατα νοθευμένες εκλογές στη χώρα, υπέρ του στρατηγού Park, ο οποίος δολοφονήθηκε την επόμενη χρονιά, όταν και τελειώνει η ταινία. 

    3) Οι τραγικές κριτικές που έλαβε παγκοσμίως, με αποτέλεσμα κάποιες χώρες να απαγορεύσουν την προβολή της, γεγονός όμως που δεν εμπόδισαν να κόψει πάνω από 3 εκατομμύρια εισιτήρια στην Κορέα. 
    Ας δούμε όμως περί τίνος πρόκειται.

    Ο Hyeon Su μεταφέρεται σε ένα σχολείο, το οποίο θεωρείται το πιο αυστηρό, το πιο βίαιο και γενικά το χειρότερο για τους μαθητές του στη χώρα. 
    Αν και είναι αρκετά ντροπαλός κάνει γρήγορα φίλους, με τον Hamburger, έναν χοντρό που πουλάει πορνοπεριοδικά και ο εκπρόσωπος της τάξης Woo Sik, που συχνά μπλέκεται σε καυγάδες. 

    Μαζί οι τρεις τους, ο καθένας με τον τρόπο του, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα του σχολείου, με τους δασκάλους να τους δέρνουν και τους συμμαθητές να τους προκαλούν.

    Η φιλία των Hyeon Su και Woo Sik θα δοκιμαστεί όταν γνωρίζουν την Eun Ju, με τον πρώτο να είναι ερωτευμένος αλλά να μην τολμάει να εκδηλωθεί και τον δεύτερο να ακολουθεί τον ευθύ δρόμο. 
    Τα υπόλοιπα θα σας αφήσω να τα παρακολουθήσετε μόνοι σας.



    Σκηνοθέτης της ταινίας ο Ha Yoo, για τον οποίο είχαμε ξαναμιλήσει στο A Dirty Carnival
    Όπως προαναφέραμε, σκηνοθετεί μια αλληγορία, εστιάζοντας στους χαρακτήρες και τις κοινωνικές τους σχέσεις για να παρουσιάσει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας. 

    Θεωρώ πως το ερωτικό τρίγωνο και οι σκηνές βίας είχαν καθαρά σκοπό να κάνουν το φιλμ πιο αποδεκτό στο ευρύ κοινό. 
    Παρ'όλα αυτά, οι σκηνές δράσης είναι πραγματικά καλογυρισμένες, έντονα παραστατικές αλλά και ρεαλιστικές ενώ μου άρεσε ιδιαίτερα το τελευταίο κομμάτι της ταινίας, όπου το σενάριο παίρνει μια πραγματικά σκοτεινή τροπή.

    Ως Hyeon Su ο Sang Woo Kwon (Chinese Zodiac), ο οποίος είναι αρκετά πειστικός ως ντροπαλός τύπος, που κάποια στιγμή εκρήγνυται. 
    Αυτή η συστολή του βέβαια, κάνει το ρόλο του ώρες ώρες να τίθεται στο παρασκήνιο, ιδιαίτερα για χάρη του Jung Jin Lee (Pieta), που παίζει τον υπέρμετρα εξωστρεφή Woo Sik, με ανάλογη επιτυχία. 

    Σχετικά καλή η Ga In Han ως Eun Ju, σε λιγότερο απαιτητικό όμως ρόλο και τουλάχιστον πειστικός ο Hyo Jun Park (A Dirty Carnivalως Hamburger, σε κωμικοτραγικό ρόλο.

    Η ταινία κάπου τα μπερδεύει, με όλα αυτά που θέλει να πει και να κάνει, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν δικαιώνει τους κριτικούς, μιας και είναι αρκετά ψυχαγωγική. 
    Νομίζω πως μια συζήτηση για την ποιότητα της θα ήταν άκρως ενδιαφέρουσα.

    Παναγιώτης Κοτζαθανάσης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Best Asian Films: Spirit of Jeet Kune Do (Once Upon a time in High School) (2004) Rating: 5 Reviewed By: Panos Kotzathanasis
    Scroll to Top