F Best Asian Films: Cruel Winter Blues (2006) - FilmBoy Best Asian Films: Cruel Winter Blues (2006) - FilmBoy
  • Latest News

    Best Asian Films: Cruel Winter Blues (2006)




    Δύο μαφιόζοι, ο βετεράνος Jae Mun και ο υποτακτικός του Chi Guk καταφθάνουν στην επαρχιώτικη πόλη Bulgyo, με σκοπό να στήσουν ενέδρα και να σκοτώσουν τον Dae Sik, μέλος αντίπαλης συμμορίας. 

    Κατά την διάρκεια της παραμονής τους ενσωματώνονται κατά κάποιο τρόπο στην τοπική καθημερινότητα: Ο Chi Guk ασχολείται με την σχολή Taekwondo, μιας και ο ίδιος έχει υπάρξει αθλητής του συγκεκριμένου σπορ και ο Jae Mun γίνεται φίλος με την ιδιοκτήτρια ενός εστιατορίου της περιοχής, που τυγχάνει να είναι μητέρα του Dae Sik.

    To φιλμ περιστρέφεται γύρω από δύο άξονες: Τις σχέσεις του Jae Mun με τους υπόλοιπους χαρακτήρες και την θεματολογία της εκδίκησης, που τόσο αγαπητή είναι στους Κορεάτες. 

    Στον πρώτο άξονα παρατηρούμε αρχικά τη σχέση του με τον Chi Guk, ο οποίος αν και πρωταθλητής του Taekwondo, είναι ουσιαστικά απόλυτα υποταγμένος στην αγριότητα και τη βία που εκπέμπει ο επικεφαλής του, αν και συγκρούεται αρκετά συχνά μαζί του για θέματα ηθικής. 

    Στη συνέχεια βλέπουμε και τη σχέση με την ιδιοκτήτρια του εστιατορίου, η οποία καταλήγει να γίνει σχεδόν οικογενειακή με εκείνον να την πηγαίνει για ψώνια κι εκείνη να τον συστήνει ως ανιψιό της. 

    Ο δεύτερος άξονας φανερώνεται σιγά σιγά, όπως όπως εξελίσσεται το σενάριο, μέσω flashbacks, όπου και μαθαίνουμε τον λόγο που θέλει να σκοτώσει τον Dae Sik.



    Σκηνοθέτης της ταινίας o Jeong Beom Lee, ο ποίος κάνει πραγματικά καλή δουλειά, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε πως πρόκειται για το ντεμπούτο του. 

    Καταφέρνει να φτιάξει ένα φιλμ, που πραγματικά ξεχωρίζει από τα πάρα πολλά του είδους που κυκλοφορούν στην Κορέα, κυρίως γιατί αν και το Cruel Winter Blues (Yeolhyeol-nama ο Κορεάτικος τίτλος) ξεκινάει σαν γκαγκστερική περιπέτεια καταλήγει σε κάτι που μοιάζει με περίεργο οικογενειακό δράμα, χωρίς πολλή δράση και εγκλήματα και τελικώς χωρίς πολύ εκδίκηση. 

    Ακόμα ένας λόγος που το κάνει να ξεχωρίζει είναι και το ότι δεν επικεντρώνεται, όπως συνήθως, στον νεαρό, όμορφο, συμπαθητικό, δυνατό νεαρό που είναι καινούριος στην δουλειά και σιγά σιγά ανεβαίνει, αλλά στον απαίσιο, ενοχλητικό βετεράνο μαφιόζο.

    Ως Jae Mun ο Kyung Gu Sol (Silmido), ο οποίος για μία ακόμη φορά παίζει με μεγάλη επιτυχία τον απόλυτο μαλάκα χαρακτήρα, που στο τέλος όμως καταλήγεις να τον συμπαθείς. 

    Την παράσταση όμως κλέβει η Na Moon Hee, ως μητέρα του Dae Sik που δίνει μια πραγματικά εκπληκτική ερμηνεία, αν και σε δευτερεύοντα ρόλο. 
    Δεν ήταν καθόλου τυχαία η βράβευση της για τον ρόλο από τα βραβεία Blue Dragon

    Τέλος, ως Chi Guk ο Mun Hee Na, σε σαφώς λιγότερο απαιτητικό ρόλο από τους άλλους δύο.

    Σε γενικές γραμμές πρόκειται για πολύ καλή ταινία, της οποίας το μεγαλύτερο προσόν είναι πως ξεφεύγει από τα στάνταρ του είδους.

    Παναγιώτης Κοτζαθανάσης.




    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Best Asian Films: Cruel Winter Blues (2006) Rating: 5 Reviewed By: Panos Kotzathanasis
    Scroll to Top