F TV Series review: Falling Skies (season 1-5) - FilmBoy TV Series review: Falling Skies (season 1-5) - FilmBoy
  • Latest News

    TV Series review: Falling Skies (season 1-5)




    Αν το “Independence Day” ήταν σειρά…


    Όταν το 2009 το Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΤΝΤ ανακοίνωσε την πρόθεση του να εντάξει στο πρόγραμμα του μία σειρά επιστημονικής φαντασίας, κανείς δεν φανταζόταν πως ο σεναριογράφος του Save Private Ryan, Robert Rodat και ο σκηνοθέτης των επιτυχιών Steven Spielberg, θα ένωναν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν το Falling Skies.

    Η ανθρωπότητα βρίσκεται στο χείλος  του αφανισμού, με την εισβολή μίας εξωγήινης φυλής να έχει οδηγήσει στο θάνατο το 90% του πληθυσμού της Γης.


    Έξι μήνες μετά την εισβολή, υπάρχουν ακόμη ομάδες αντίστασης απέναντι στον εχθρό.  

    Μία από αυτές είναι και η 2η Διμοιρία της Μασαχουσέτης με επικεφαλής τον εν αποστρατεία αξιωματικό του αμερικανικού στρατού Dan Weaver (Will Patton, The Girl) και τον καθηγητή αμερικανικής ιστορίας Tom Mason (Noah Wyle).

    Ο Tom πολεμά μαζί με τους 3 γιους του, την σύντροφό του Anne (Moon Bloodgood, The Sessions) και τα μέλη της 2ης Διμοιρία της Μασαχουσέτης ενάντια στην εξωγήινη εισβολή των Espheni (και όχι Estheni όπως πεισματικά αναφέρουν πολλοί φανς). 


    Μέσα από την απώλεια του πολέμου, τον πόνο και την αγωνία για την επιβίωση η

    2η διμοιρία Μασαχουσέτης μαθαίνει να λειτουργεί και ως κοινωνία ακόμη και με την παρουσία πιο αντιδραστικών μελών όπως ο John Pope (Colin Cunningham).

    Στα  5 μαρτυρικά χρόνια του πολέμου ο Tom Mason αναδεικνύεται σε εθνάρχης και αρχηγός της αντίστασης που καταφέρνει να γιγαντωθεί κ να αποτινάξει τον εξωγήινο εχθρό με μεγάλες όμως απώλειες.


    Το Falling Skies είναι μια δραματική σειρά επιστημονικής φαντασίας του 2011 αμερικάνικης παραγωγής. 


    Η σειρά έχει συνολικά 52 επεισόδια και ολοκληρώθηκε σε 5 σεζόν, με την προβολή της να λαμβάνει χώρα μέσα από το αμερικανικό δίκτυο TNT.




    5 Σεζόν “Falling Skies


    Στην 1η σεζόν του Falling Skies παρακολουθούμε την αγωνιώδη προσπάθεια του Tom Mason  να βρει τον δευτερότοκο γιο του Ben (Connor Jessup) ο οποίος έχει πέσει θύμα απαγωγής από τους εξωγήινους. 

    Παράλληλα η ομάδα του Weaver προσπαθεί να επιβιώσει με συνεχείς μετακινήσεις ώστε να γλιτώσει των αδιάκοπων επιθέσεων των εξωγήινων. 

    Ακόμη κανένας δεν γνωρίζει πολλές πληροφορίες για το ποιοι είναι οι εξωγήινοι και τι προθέσεις έχουν. 

    Καθώς όμως ο Tom βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στον Ben σιγά σιγά τα πάντα αρχίζουν να αποκαλύπτονται για τους εισβολείς…

    Στην 2η σεζόν οι ήρωες μας ανακαλύπτουν πως οι σπονδυλωτοί εντομόμορφοι εξωγήινοι  που ευθύνονται για την απαγωγή ανθρώπων (όπως του Ben) δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από υπηρέτες των Espheni


    Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι “skitters” – όπως αποκαλούνται στη σειρά - είχαν κατακτηθεί από τους Espheni


    Καθώς η αντίσταση μαθαίνει περισσότερα για τον εχθρό και βρίσκει αναπάντεχους συμμάχους. 

    Οι Masons εκφράζουν την ανησυχία τους για το αν τελικά οι άνθρωποι θα καταφέρουν να μείνουν άνθρωποι ή θα καταλήξουν όπως οι “Skitters”.

    Στην 3η σεζόν το κυρίαρχο στοιχείο είναι ο φόβος και η δυσπιστία απέναντι σε κάθε τι άγνωστο. 


    O Tom Mason βλέπει ελπίδα στην πιθανή συμμαχία με τους Volm -μία άλλη εξωγήινη φυλή που βρίσκεται σε πόλεμο με τους Espheni -και τον εκπρόσωπό τους τον Cochise (Doug Jones). 


    H Anne τρέμει για το τι μπορεί να συμβαίνει με την εγκυμοσύνη της μετά από την αρπαγή της από τους Espheni

    H αντίσταση έχει αρχίσει να δημιουργεί πονοκέφαλο στους Espheni και ο Tom Mason αναδεικνύεται σε πρώτο στόχο τους.

    Στην 4η σεζόν έχουν αρχίσει πλέον να γίνονται γνωστά τα κίνητρα της εισβολής των Espheni αλλά και των σχεδίων που έχουν για την ανθρωπότητα. 




    Η διαμάχη ανάμεσα στους Espheni και τους Mason ανάγεται σε άκρως προσωπική υπόθεση με τους Espheni να χρησιμοποιούν την κόρη του Tom και της Anne, Lexi ως υποχείριο. 


    Η Lexi που φέρει στο γονιδιομα της χαρακτηριστικά από τους Espheni είναι το κλειδί στο νέο σχέδιο των Espheni για την εξόντωση των ανθρώπων. 

    Στο τέλος όμως, η οικογένεια αποδεικνύεται πιο ισχυρή από  κάθε εξωγήινη υπερδύναμη.

    Στην 5η και τελευταία σεζόν της σειράς, η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του πολέμου έχει αρχίσει. 


    Έχοντας επιτύχει ένα καίριο κ στρατηγικής σημασίας πλήγμα στους Espheni η αντίσταση έχει το χρόνο να ανασυγκροτηθεί αλλά και να επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα.  


    Ο Tom Mason βρίσκει έναν ακόμη σύμμαχο από τα αστέρια και οι ελπίδες για την οριστική νίκη ενάντια στους Espheni αναπτερώνουν το ηθικό της αντίστασης. 

    Τα δεδομένα όμως αλλάζουν την στιγμή που στην Γη καταφθάνει η Βασίλισσα των Epsheni

    Αντιμέτωπος με την Βασίλισσα των Espheni, ο Tom θα έχει μόνο μια ευκαιρία να σώσει τη ανθρωπότητα ή να την καταδικάσει σε αφανισμό…



    Η μάχη για την… ανθρωπιά.


    Ένα από τα κεντρικά θέματα τα οποία πραγματεύεται η σειρά “Falling Skies” έχει να κάνει με την ανθρωπιά μας και το κατά πόσο ένας πόλεμος μπορεί να την αφανίσει. 


    Κατά ειρωνικό τρόπο η ανθρωπότητα απειλείται με αφανισμό την ίδια στιγμή που οι άνθρωποι  κοντεύουν να αφανίσουν την ανθρωπιά τους για να επιβιώσουν.


    Γενικότερα το Falling Skies,  αν και αφορά στην εισβολή εξωγήινων με τον παραδοσιακό τρόπο που έχουμε δει σε αντίστοιχες κινηματογραφικές ταινίες, επικεντρώνεται περισσότερο στους χαρακτήρες και τις μεταξύ τους ιστορίες.  


    Οι ανθρώπινες σχέσεις, οι δεσμοί της οικογένειας, οι αξίες και τα ιδανικά μιας κοινωνίας που προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα μετα-Αποκαλυπτικό περιβάλλον και υπό την συνεχή απειλή του θανάτου είναι ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο ξετυλίγεται η ιστορία της σειράς.




    Νοσταλγία από 90s


    Το 2009 ήταν η χρονιά της τηλεοπτικής πλήρους απενοχοποίησης και απελευθέρωσης. 

    Σεξ, βία, διαστροφή στην πιο ωμή τους έκφραση κατακλύζουν τα καλωδιακά δίκτυα. 

    Το κοινό εκστασιάζεται με την αβίαστη υπερέκθεση του τηλεοπτικού αιματηρού πόρνο -που για κάποιους είναι απλώς η απόδοση του ρεαλισμού. 

    Μέσα σε αυτό ακριβώς το τηλεοπτικό τοπίο έρχεται να θριαμβεύσει το Falling Skies

    Κόντρα στο ρεύμα της εποχής το Falling Skies υιοθετεί την τηλεοπτική αφέλεια της δεκαετίας του 1990 με διακριτούς χαρακτήρες με τους οποίους εύκολα μπορεί να ταυτιστεί ο θεατής, ευανάγνωστα μηνύματα και απλή υπόθεση. 


    Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που η σειρά κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον και τηλεθεατών που δεν είναι φαν του είδους.  


    Αν με ρωτούσαν ποια κινηματογραφική ταινία μου θυμίζει το “Falling Skies” αναμφίβολα η απάντηση είναι “Independence Day”. 

    Αυτή η νοσταλγία του Hollywood εκείνης της εποχής υπήρχε διάχυτη στη σειρά.

    Είτε συνειδητά είτε ανεπίγνωστα, οι παραγωγοί του “Falling Skies” επένδυσαν περισσότερο στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και την εξέλιξη τους αντί στην μυθολογία των εξωγήινων πολιτισμών και όλα αυτά στο πλαίσιο της καταλληλότητας 'με απαραίτητη την γονική συναίνεση' να μοιάζει υπερβολικό σε αρκετές σκηνές. 


    Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της σειράς υπήρξε η δυνατότητά της να μεταδίδει το συναίσθημα και την ατμόσφαιρα της βίας του τρόμου και της αγωνίας χωρίς την συνοδεία σκληρών εικόνων.


    Κανείς δεν είναι τέλειος!


    Παρά τα θετικά που αναγνωρίζουμε στην δημοφιλή σειρά που έβαλε το TNT στον τηλεοπτικό μας χάρτη, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το “Falling Skies” είναι η επιτομή της επιστημονικής φαντασίας.


    Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι χαρακτήρες της σειράς φλέρταραν επικίνδυνα με τον χαρακτηρισμό της καρικατούρας, καθώς οι σεναριογράφοι πολλές φορές σου έδιναν την εντύπωση ότι βαριούνται να δώσουν πειστικές εξηγήσεις για κάποιες επιλογές των χαρακτήρων.


    Παράλληλα η αδυναμία του να δοθεί μια επίσης ρεαλιστική εξήγηση για την ιστορία των Espheni σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κάπου μεταξύ 4ης και 5ης σεζόν το χάσαμε λίγο αναφορικά με την “Εσφενική Ατζέντα”, ενίσχυσαν περισσότερο την γλυκόπικρη γεύση που άφησε η σειρά κυρίως με την τελευταία της σεζόν.




    Η τελευταία σεζόν που “στέρησε” το «Άριστα»


    Πραγματικά αν το “Falling Skies” είχε προσέξει λίγο περισσότερο το Φινάλε και την 5η σεζόν γενικότερα, θα άξιζε υψηλότερη βαθμολογία από αυτή που του δώσαμε. 


    * Ακολουθεί spoiler για το φινάλε της σειράς.


    Η 5η σεζόν στο μεγαλύτερο κομμάτι της δεν είχε νόημα επειδή ακριβώς δεν υπήρχε εξέλιξη στους χαρακτήρες. 


    Τα περισσότερα επεισόδια της 5ης σεζόν γυρίστηκαν απλά για να γεμίσουμε το χρόνο κ να φτάσουμε στο –κατ’ εμέ ανεκδιήγητο- 20λεπτο του Φινάλε όπου τελικά μαθαίνουμε πως όλος αυτός ο χαμός έγινε επειδή η Βασίλισσα των Espheni ήθελε να εκδικηθεί την ανθρωπότητα που – πριν μερικές χιλιάδες χρόνια - της φόνευσαν την κόρη… (και αυτή είναι μία από τις στιγμές που θα ήθελες σαν τηλεθεατής να πετάξεις το τηλεκοντρόλ κατευθείαν στην οθόνη).


    * Τέλος των spoiler.


    Κάτω του μετρίου η 5η σεζόν κόντεψε να σταθεί ικανή να διαγράψει 4 προηγούμενες που κρίνονται ως εξαιρετικές. 


    Βέβαια κακά τα ψέματα κάθε νέα σεζόν μίας τηλεοπτικής σειράς κουβαλάει μία κάποια φθορά την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει η συγγραφική δημιουργικότητα. 


    Φαίνεται όμως πως οι συγγραφείς του “Falling Sklies” δεν μπήκαν στον κόπο να διατηρήσουν την τελευταία σεζόν της σειράς σε υψηλό επίπεδο.


    Αυτό όμως δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στο να παραδεχτούμε πως το “Falling Skies” υπήρξε μία αξιοπρεπέστατη σειρά επιστημονικής φαντασίας που μπορεί να ξυπνήσει στον θεατή την νοσταλγία για τα αθώα χρόνια του Hollywood στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. 


    Ανάλαφρο, καλοκαιρινό και χωρίς πολλά ακαταλαβίστικα. 

    Το συνιστώ ανεπιφύλαχτα απέναντι στις τηλεοπτικές επαναλήψεις.

    Σπύρος Φώτης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: TV Series review: Falling Skies (season 1-5) Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top