F Review: Ο Κύριος Χολμς - Mr.Holmes - FilmBoy Review: Ο Κύριος Χολμς - Mr.Holmes - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Ο Κύριος Χολμς - Mr.Holmes


     
    Ο Ian McKellen (The Hobbit: The Battle of the Five Armies) υποδύεται τον θρυλικό Σέρλοκ Χολμς, σε μια ταινία που ελάχιστη σχέση έχει με αυτό που θα φανταζόταν κάποιος διαβάζοντας ότι πρόκειται για μια νέα κινηματογραφική μεταφορά του μυθικού ντετέκτιβ. 

    Βασισμένο στο βιβλίο  “A slight trick of the mind” του Αμερικάνου συγγραφέα Mitch Cullin, η ταινία του Bill Condon μας παρουσιάζει έναν υπερήλικα  Χολμς ο οποίος εν έτει 1947 και σε ηλικία 93 ετών, ζει σε απομονωμένη εξοχική κατοικία στην περιοχή του Ντόβερ. 

    Μαζί του μένει η οικονόμος του Mrs. Munro (Laura Linney, The Fifth Estate) και ο πιτσιρικάς γιος της Roger (Milo Parker). 

    O ίδιος έχει αφήσει  για τα καλά πίσω του τη ζωή που όλοι γνωρίζουμε  και έχει αναπτύξει  ένα μεγάλο πάθος για τη μελισσοκομική και τη βοτανολογία.
    Ταυτόχρονα όμως ταλαιπωρείται από άνοια και απώλεια μνήμης. 

    Επειδή είναι  απογοητευμένος από τον τρόπο με τον οποίο ο καλός του φίλος Watson, παρουσίασε σε ένα από τα βιβλία του την τελευταία του (αποτυχημένη) υπόθεση, έχει βάλει σκοπό να ενώσει τα κομμάτια του παζλ της περιπέτειας εκείνης, η οποία τον οδήγησε σε πρόωρη συνταξιοδότηση πριν 35 χρόνια, και να γράψει τα γεγονότα όπως ακριβώς έγιναν. 

    Μέσα από  συνεχή φλάσμπακ μαθαίνουμε τις λεπτομέρειες αυτής της παλιάς ιστορίας, η οποία ξεκινάει με την επίσκεψη  του κυρίου Thomas Kelmott (Patrick Kennedy, War Horse) στο περίφημο σπίτι της Baker street, ο οποίος του μιλάει για την περίεργη συμπεριφορά που έχει αναπτύξει η σύζυγος του Ann (Hattie Monahan) ύστερα από  δύο αποτυχημένες  εγκυμοσύνες και του αναθέτει την παρακολούθησή της. 

    Ταυτόχρονα σε ένα δεύτερο παράλληλο φλάσμπακ, βλέπουμε το ταξίδι του Χολμς στην Ιαπωνία και τη συνάντηση του με το δι’ αλληλογραφίας φίλο του Matsuda Umezaki (Hiroyuki Sanada, Wolverine).

    Το μακρινό αυτό ταξίδι έχει ως σκοπό να βρει (ο Χολμς)  ένα θαυματουργό βότανο που θα τον βοηθήσει να επιβραδύνει την απώλεια της μνήμης του προκειμένου να προλάβει να ολοκληρώσει την έρευνα του για εκείνη την «καταραμένη»  άλυτη υπόθεση. 

    Στο παρών του 1947 παρακολουθούμε τον Χολμς – πέρα από τα προηγούμενα - να προσπαθεί να εμφυσήσει  το πάθος του για τις μέλισσες στο μικρό γιο της οικονόμου του, κάτι το οποίο η ίδια δεν βλέπει με ιδιαίτερη χαρά. 


    Όσοι έχουν συνηθίσει τις μοντέρνες τηλεοπτικές μεταφορές των περιπετειών του Χολμς,  όπως το αμερικάνικο Elementary ή το βρετανικό Sherlock και περιμένουν κάτι ανάλογο, μάλλον θα απογοητευτούν. 

    Η ταινία δεν έχει την τυπική δομή μιας αστυνομικής ιστορίας, με το κλασσικό ερώτημα “ποιος το έκανε;” να πλανάται στον αέρα. 

    Είναι περισσότερο  ένα  φιλμ-γράμμα αγάπης στον πιο πολυδιαβασμένο ήρωα της αστυνομικής και όχι μόνο λογοτεχνίας, που οφείλει σχεδόν τα πάντα στον γίγαντα της υποκριτικής που λέγεται Ian McKellen. 

    O 75 ετών σήμερα ηθοποιός παίζει με χαρακτηριστική ευκολία τον Χολμς τόσο σε ηλικία καμιά δεκαπενταριά χρόνια μεγαλύτερη του, όσο και σε άλλο τόσο... μικρότερη του. 

    Χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς, υποδύεται το χαρακτήρα του με μια φαινομενική ατονία, η οποία όμως αποδεικνύεται ιδιαίτερα πανούργα. 
    Ο McKellen είναι λόγος από μόνος του για να δει κάποιος την ταινία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι υστερεί στα υπόλοιπα.

    Οι δεύτεροι χαρακτήρες αναπτύσσονται ικανοποιητικότατα, ιδιαίτερα η σχέση του Χολμς με την οικονόμο του (πολύ καλή η ψυχρή εδώ Laura Linney) και το γιο της, με τα συνεχή φλάσμπακ να καταφέρνουν να μη λειτουργούν εις βάρος της σεναριακής πλοκής και του ρυθμού.

    Παραδόξως για ταινία με τον Χολμς, αυτό της σχετικά καθαρόαιμης αστυνομικής πλοκής που λαμβάνει χώρα στο μακρινό παρελθόν έχει το λιγότερο ενδιαφέρον, μιας και όσα συμβαίνουν στο μοναχικό παρών του ντετέκτιβ είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα.


    Τελικά όμως αυτό το κλείσιμο του ματιού στον κόσμο του Σέρλοκ Χολμς, που φτάνει σε υψηλά επίπεδα με την εμφάνιση του Nicholas Rowe (ηθοποιού που έχει υποδυθεί τον Χολμς στο πολύ καλό Young Sherlock Holmes (μία από τις Ταινίες που Αδικήθηκαν του FilmBoy) που αν θυμάμαι καλά ο ελληνικός τίτλος ήταν Η πυραμίδα του τρόμου), σε μια ταινία μέσα στην ταινία, υποδυόμενος ξανά τον Χολμς με τον  Χολμς-McKellen να τον βλέπει ... στο σινεμά του 1947, είναι  μάλλον γοητευτικό.

    Στους κινηματογράφους από 16 Ιουλίου.

    Νίκος Παλάτος.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Ο Κύριος Χολμς - Mr.Holmes Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top