F Review: Μαντάμ Μποβαρί - Madame Bovary - FilmBoy Review: Μαντάμ Μποβαρί - Madame Bovary - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Μαντάμ Μποβαρί - Madame Bovary




    Νιοστή  κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού έργου του Γκυστάβ Φλωμπέρ, που όμως δεν προσφέρει κάτι  το διαφορετικό στην πασίγνωστη ιστορία.

    Το μυθιστόρημα Μαντάμ Μποβαρύ δημοσιεύτηκε το 1857 και προκάλεσε μέγα σκάνδαλο στην εποχή του, καθώς υπήρξε αιτία δίωξης τόσο του συγγραφέα  όσο και του εκδότη του, εξ’αιτίας της περιγραφής της ιδιαιτέρως ελευθέρων ηθών ζωής της ηρωίδας του βιβλίου.

    Έκτοτε έχει γυριστεί σε ταινία από σκηνοθέτες για όλα τα γούστα και όλες τις εποχές, από  τον Jean Renoir και τον Claude Chabrol, μέχρι το Vincente Minnelli

    Τώρα καταπιάνεται μαζί του η Γάλλο-Αμερικανίδα σκηνοθέτης και σεναριογράφος Sophie Barthes, η οποία μένει απόλυτα πιστή στο πνεύμα του βιβλίου, χωρίς όμως να καταφέρει να προσδώσει  μια διαφορετική ματιά στο δράμα κοστουμιών εποχής, όπως είχε καταφέρει π.χ.  το Anna Karenina του Joe Wright προ μερικών ετών.

    Μιας όμως και  τα πρόσωπα όπως και η πλοκή του έργου είναι λίγο πολύ γνωστά, ας τα δούμε ένα προς ένα όπως αυτά εμφανίζονται στο φιλμ, έτσι ώστε να βγάλουμε τα χρήσιμα  μας συμπεράσματα (διότι ως γνωστόν  τα συμπεράσματα δεν είναι ποτέ άχρηστα...) για το τι πουλιά πιάνει η νέα Μαντάμ Μποβαρύ.

    Η Mia Wasikowska (Only Lovers Left Alive) είναι η Emma Bovary: δεύτερη ενσάρκωση κλασικής γυναίκας ηρωίδας για τη νεαρή Αυστραλή, μετά το Jane Eyre του 2011. 
    Εκεί έσκιζε τόσο αυτή όσο και η ταινία. 

    Εδώ είναι  τυπικά καλή, στο ρόλο της μάλλον αντιπαθητικής  για τα δικά μου γούστα Bovary
    Για όσους τυχόν δεν ξέρουν, η ηρωίδα παντρεύεται έναν νεαρό  γιατρό και μετακομίζει μαζί του σε χωριό της γαλλικής επαρχίας, το οποίο όμως δεν την χωράει. 

    Θέλει τα μεγάλα λούσα και τους πολλούς έρωτες με αποτέλεσμα να βρίσκεται εκτεθειμένη σε όλους και να έχει άσχημο τέλος.

    Ο Henry Lloyd Hughes (Anna Karenina) είναι ο Charles Bovary, o γιατρός που λέγαμε
    Ευγενικός άνθρωπος με έλλειψη οράματος, κάτι που θα του δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον γάμο του. 
    Ο δεύτερος καλύτερος ηθοποιός από πλευράς απόδοσης στην ταινία. 



    Στη σκηνή που περιγράφει στη γυναίκα του στο βραδινό τραπέζι, για το πως έκανε αφαίμαξη με βδέλλες σε έναν ασθενή του, ενώ η ίδια περιμένει να εισπράξει τα συγχαρητήριά του για τα εκλεκτά εδέσματα που έχει ετοιμάσει, είναι εξαιρετικός.

    O Ezra Miller (The Perks of Being a Wallflower) υποδύεται τον Leon Dupuis, ένας εκ των εραστών της Bovary
    Ατυχέστατο κάστινγκ. 
    Είναι δυνατόν ο Miller να πείσει για εραστής-πέτρα του σκανδάλου; 
    Καλός ηθοποιός, αλλά πρέπει να είσαι και λίγο όμορφος για τέτοιο ρόλο.

    Ο Logan Marshal Green (Prometheus) είναι ο The Marquis, o έτερος εραστής της Bovary. 
    Αυτός είναι όμορφος, αλλά δεν είναι καλός ηθοποιός.

    Ο Rhys Ifans (The Amazing Spider-Man) είναι ο Monsieur Lheureux, ο έμπορος του χωριού που αναλαμβάνει να ικανοποιήσει τα ακριβά γούστα της Madame, με το αζημίωτο βέβαια. 
    Ο Ifans είναι ο καλύτερος όλων, καθώς φέρνει ζωντάνια και τσαχπινιά στην ταινία. 

    Το μότο του «το χρήμα δεν πρέπει να είναι ποτέ το πρόβλημα, παρά μόνον η λύση» μιλάει στην καρδιά της Bovary και τελικά την οδηγεί στην καταστροφή.
    Πανέξυπνος ο ίδιος ασφαλώς, την έχει μετρήσει με την πρώτη ματιά και βαδίζει στα σίγουρα.

    Paul Giamatti (San Andreas) ως φαρμακοποιός και Olivier Gourmet (L'exercise de l'Etat) ως ο πατέρας της Bovary παίζουν από λίγο έως ελάχιστα, προσφέροντας ουσιαστικά μόνο το όνομα τους και ως εκ τούτου δεν κρίνονται.

    Η Sophie Barthes (η σκηνοθέτης της ταινίας) διαλέγει να κάνει μια  απόδοση-ανάγνωση του βιβλίου, σε ένα πολύ μουντό και σκοτεινό περιβάλλον, όπου απλά αφήνει το έργο να την οδηγήσει στο αποτέλεσμα, χωρίς να βάλει μια δική της πινελιά. 

    Έχει παραλείψει πάντως μια σημαντική λεπτομέρεια την γέννηση του παιδιού του ζεύγους Bovary.

    Γενικόν (χρήσιμο) συμπέρασμα: εάν σας αρέσουν τα κλασικά έργα και τα δράματα εποχής, και είστε ικανοποιημένοι με μια τυπικά καλή μεταφορά ενός μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη, τότε δείτε τη νέα βερσιόν της Madame Bovary άφοβα. 
    Εάν όμως  έχετε μεγαλύτερες προσδοκίες από μια τέτοια ταινία,προσπεράστε.

    Νίκος Παλάτος.





    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Μαντάμ Μποβαρί - Madame Bovary Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top