F Ας γνωρίσουμε τους Έλληνες του HFF: Fright Nights 2 - Σωτήρης Γεωργαντάς ~ Swing - FilmBoy Ας γνωρίσουμε τους Έλληνες του HFF: Fright Nights 2 - Σωτήρης Γεωργαντάς ~ Swing - FilmBoy
  • Latest News

    Ας γνωρίσουμε τους Έλληνες του HFF: Fright Nights 2 - Σωτήρης Γεωργαντάς ~ Swing


    To Horrorant Film Festival: Fright Nights έρχεται με πάνω από 30 ταινίες τρόμου μικρού μήκους Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

    Εμείς για να τους γνωρίσουμε καλύτερα, ετοιμάσαμε πέντε ερωτήσεις, σχετικά με το σινεμά τρόμου ως είδος, την διαδικασία της παραγωγής ταινιών και την ταινία τους ειδικότερα.

    Στις ερωτήσεις μας αυτή τη φορά απαντά ο Σωτήρης Γεωργαντάς, δημιουργός του Swing:


    Filmboy: Τι είναι αυτό που κάνει τις ταινίες τρόμου διαφορετικές από τα άλλα είδη ταινιών;

    Σ.Γεωργαντάς: Ο τρόμος όπως λέει και η λέξη. Νομίζω πως ο θεατής πηγαίνει στις ταινίες τρόμου για να τρομάξει και να αισθανθεί άβολα. Επίσης η υπερβολή είναι κάτι το διαφορετικό από τα άλλα είδη ταινιών. Το να βλέπεις δηλαδή μανιακούς δολοφόνους να φτάνουν στα άκρα είναι κάτι διαφορετικό από το να δεις μια ρεαλιστική δραματική ταινία.


    F: Ποιος/α δημιουργός είναι η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης σου;


    Σ.Γ.: Ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης μέχρι το 95’ είναι ο Brian De Palma. Συνεχιστής και θαυμαστής του Χίτσκοκ, είναι ο άνθρωπος που με εμπνέει περισσότερο. Βάζοντας το Dressed to kill στο νούμερο ένα της λίστας μου με τις αγαπημένες ταινίες, θα πω πως είναι μια ταινία με 60% βουβό σινεμά και 40% ομιλούντα. Για μένα είναι το ιδανικό. 

    Από τους σκηνοθέτες τρόμου δεν μου αρέσει κανένας από το 00’ ως σήμερα. Οι αγαπημένοι μου είναι από το 90’ και πίσω:William Friedkin, Roman Polanski, Dario Argento, Wes Craven, David Cronenberg.


    F: Πες μας δυο λόγια για την απόφαση σου να γίνεις σκηνοθέτης/δημιουργός και ειδικότερα γιατί ασχολήθηκες με το horror.

    Σ.Γ.: Αρχικά η πρόκληση ήταν να μιμηθώ αυτό που έβλεπα. Δηλαδή να κάνω ταινίες σαν αυτές που μου άρεσαν. Στην πορεία είπα ότι μου αρέσει να φτιάχνω ένα δικό μου σύμπαν και να βάζω τους ήρωες να κάνουν ό,τι θέλω. Το ενδιαφέρον στο σινεμά είναι να έχεις μια καλή πλοκή και ενδιαφέροντες χαρακτήρες. 

    Οι ταινίες τρόμου και θρίλερ είναι οι αγαπημένες μου. Ήθελα πάρα πολύ να υπηρετήσω το είδος και αν είναι δυνατόν να το προχωρήσω παραπέρα. Το να παίζεις με το μυαλό του θεατή είναι το μεγαλύτερο προνόμιο ενός σκηνοθέτη.


    F: Ο Drew Goddard(Cabin in the Woods) υποστήριξε ότι: «Στις ταινίες τρόμου το μεγάλο budget είναι στα αλήθεια εχθρός. Στις καλές ταινίες τρόμου πρέπει να νιώθεις την καλή χειροποίητη ποιότητα. Είναι ένα είδος που επωφελείται από το να μην έχεις τα πάντα στην διάθεση σου»
    Τι έχεις να πεις για αυτό ως ανεξάρτητος filmmaker;


    Γ.Σ.: Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με αυτή τη δήλωση. Οι μεγαλύτερες ταινίες τρόμου έχουν γίνει με πενιχρά μέσα και αυτές οι ταινίες είναι κλασικές πια: The Texas Chainsaw Massacre, The Night of the Living Dead, The Blair Witch Project, The cube, Carnival of Souls, Halloween. Επειδή αυτές οι ταινίες δεν είχαν όσα μέσα χρειάζεται κάποιος να κάνει μια mainstream ταινία, ο κάθε σκηνοθέτης έκανε διάφορες πατέντες. 

    Αυτές οι πατέντες και η χαμηλή ποιότητα έκαναν αυτές τις ταινίες πιο τρομακτικές και πιο υπόγειες. Επίσης από ότι λένε τα στατιστικά, οι ταινίες τρόμου κατεξοχήν είναι ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού που κόβουν πολλά εισιτήρια οπότε εμπορικά αξίζει.  

    F: Γιατί να έρθει ο θεατής να δει το Swing;

    Γ.Σ.: Το Swing πρόκειται για ένα ρομαντικό θρίλερ που είναι βασισμένο στον εφιάλτη ενός ονείρου και στις ηθελημένα καταπιεσμένες μνήμες ενός ανθρώπου. Όταν όμως οι μνήμες ανακαλούνται πρέπει η ηρωίδα να τις αντιμετωπίσει. Το ενδιαφέρον της ταινίας είναι το ψυχολογικό υπόβαθρο της ηρωίδας που πιστεύω πως αρκετοί από μας έχουμε βιώσει (άσχημα συμβάντα που θέλουμε να ξεχάσουμε γιατί μας αφορούν άμεσα) αλλά και το πρωτότυπο της ιστορίας, για μένα, είναι μια ερωτική εξομολόγηση μέσα σε ένα νεκροταφείο.


    Μπορείτε να ακολουθήσετε τον Σ.Γεωργαντά στο Facebook/Sotiris Geo

    To FHH:Fright Nights 2 κάνει πρεμιέρα στις 12 Μαρτίου στον Κινηματογράφο Αθήναιον. 
    Τα εισιτήρια διαρκείας είναι ήδη διαθέσιμα!

    Τάσος Σαμπάρ
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Ας γνωρίσουμε τους Έλληνες του HFF: Fright Nights 2 - Σωτήρης Γεωργαντάς ~ Swing Rating: 5 Reviewed By: Σαμπάρ "ο Αλλοδαπός" Τάσος
    Scroll to Top