F TV Series review: The Knick (season 1) - FilmBoy TV Series review: The Knick (season 1) - FilmBoy
  • Latest News

    TV Series review: The Knick (season 1)


     
    Το θέμα με το The Knick είναι ότι θα μπορούσα να το χωρίσω σε τρία μέρη και να μην μπορώ να διαλέξω πιο θα ήθελα να δω στην τελική. 

    Και αυτό γιατί και οι τρεις θεματικές είναι το ίδιο ενδιαφέρουσες, το ίδιο αριστοτεχνικά δοσμένες απο τον Steven Soderbergh.

    Ο διάσημος σκηνοθέτης, παίρνει απο το χέρι τον Clive Owen και δημιουργούν μια σειρά εποχής για την ιατρική και την ζωή στις αρχές του 19ου αιώνα, με τον Dr. John W. Thackery/Clive Owen να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής.

    H σειρά ξεκίνησε με τον Thackery και τον μέντορα του να προσπαθούν να επιλύσουν μια υπόθεση αποκόλλησης πλακούντα και να αποτυγχάνουν για πολλοστή φορά. 


    Μπορούμε να δούμε με φανταστική αίσθηση της "εποχής", τις προσπάθειες των γιατρών, τις τεχνικές τους και τις λίγες γνώσεις που έχουν αλλά και την αγωνία τους για να καταφέρουν να γίνουν αποτελεσματικοί.

    Η πρώτη εντύπωση, και αυτή που το κανάλι και οι συντελεστές ήθελαν να βγει προς τα έξω, είναι οτι θα δούμε μια σειρά αλά Dr. House στο 1900 γεγονός που καθόλου δεν με χάλασε.

    Μετά απο δυο-τρία επεισόδια όμως εμφανίζεται ο Dr. Algernon Edwards (Andre Holland), ο οποίος έρχεται με πρόσκληση του χορηγού του νοσοκομείου για να αναλάβει υψηλόβαθμη θέση. 


    Ο Edwards είναι άριστα εκπαιδευμένος και διακεκριμένος στην Ευρώπη, αλλά την ίδια στιγμή ...μαύρος.

    Ο Holland μας δίνει φανταστική ερμηνεία και η σειρά μετατοπίζεται στο θέμα του ρατσισμού, χωρίς να αφήνει κατά μέρους την ιατρική. 


    Το θέμα του ρατσισμού και του κοινωνικού διαχωρισμού κορυφώνεται στο φανταστικό 7ο επεισόδιο, όπου μετά απο μια πράξη αυτοάμυνας ενός έγχρωμου απέναντι σε έναν αστυνομικό, η πόλη θα ξεσηκωθεί σε ένα αποτρόπαιο κυνήγι μαύρων. 

    Ο όχλος αποδίδεται όσο άμυαλος είναι στην πραγματικότητα σε παρόμοιες καταστάσεις, ενω η αίσθηση του κινδύνου είναι απτή.     


    Όμως η σειρά δεν μένει εδώ. 
    Με τον Clive Owen στο cast ψάχνεις έναν ρόλο που θα μπορέσει να βγάλει ψήγματα φανταστικής ηθοποιίας. 

    Έτσι, το πρόβλημα χρήσης ναρκωτικών που άρχισε να διαφαίνεται απο τις αρχές της season μπαίνει στο κέντρο, με τον Thackery να παραπαίει καθώς μια ξαφνική έλλειψη κοκαΐνης θα τον φέρει στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

    Όσοι περίμεναν οι χαρακτήρες να φτάσουν στην κάθαρση και να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους γελάστηκαν (όπως η Emily Nussbaum, κριτικός του The New Yorker).

    O Owen μας παραδίδει ένα junkie σς κατάσταση παρακμής, κατά τη διάρκεια του στερητικού, πριν απο αυτό και μετά, χρησιμοποιώντας το σώμα του και δη τα μάτια του, για να μας δείξει την κατάσταση στην οποία έχει ξεπέσει.

    Ο Soderbergh επέλεξε το Cinemax, ένα καινούριο κανάλι χωρίς κάποια άλλη επιτυχία στο κομμάτι των σειρών, γιατί εκεί χρησιμοποιώντας το όνομα του όπως και αυτό του Clive Owen έχει την ελευθερία να θίξει θέματα χωρίς να έχει στο νου του νούμερα.

    Το The Knick μοιάζει με μινι σειρά, καθώς είναι στην ουσία μια ιστορία χωρισμένη σε δέκα κομμάτια και δεν υπάρχει αυτοτελές επεισόδιο.

    Στα αδύνατα σημεία θα βάλω τους σχετικά αδύναμους δεύτερους χαρακτήρες τόσο σε ερμηνείες αλλά και σε σημασία. 

    Περιμένω αυτό να αλλάξει με την δεύτερη season...

    Bonus tips: Η κοινωνική ομάδα που έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά στην εξάρτιση απο κοκαΐνη, είναι οι χειρούργοι (και οι πιλότοι)! 

    Για σήμερα μιλάω, όχι για το 1900...

    Η κοκαΐνη χρησιμοποιείται ακόμα στην ιατρική, ως τοπικό παυσίπονο σε κάποιες εγχειρίσεις στο μάτι. 

    Το ξερες, ε; 

    Τάσος Σαμπάρ (@STBAllodapos)
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: TV Series review: The Knick (season 1) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top