F Review: Ο Νο1 Καταζητούμενος - A Most Wanted Man - FilmBoy Review: Ο Νο1 Καταζητούμενος - A Most Wanted Man - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Ο Νο1 Καταζητούμενος - A Most Wanted Man


     
    Δυστυχώς ήρθε η δύσκολη ώρα, να κάνουμε κριτική για μια από τις δυο τελευταίες ταινίες του Phillip Seymour Hoffman, πριν φυσικά τις δυο ταινίες Hunger Games: Mockinjay που θα δούμε φέτος και του χρόνου.

    Πραγματικά βλέποντας τον πολυτάλαντο μακαρίτη ηθοποιό, δεν πίστευα ότι είναι από τις τελευταίες του εμφανίσεις στην μεγάλη οθόνη.

    Στο A Most Wanted Man έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και ερμηνεύοντας έναν Γερμανό χωρίς υπερβολές και με εξαιρετική ακρίβεια σε όλες του τις κινήσεις, δείχνει πόσο πολύ θα λείψει από το Χόλιγουντ αυτή η τεράστια φυσιογνωμία.

    Ακόμα και τσιγάρο που ανάβει, ακόμα και το περπάτημα του και οι πιο απλές κινήσεις πιστοποιούν το πολυδιάστατο ταλέντο του.

    Ας ξεκινήσουμε όμως με την ταινία πρώτα, ένα σφιχτοδεμένο πολιτικό θρίλερ με πολιτικές προεκτάσεις - και όχι μια ταινία με πιστολίδι και σκηνές δράσης. 


    Από την αρχή μέχρι το τέλος, υπάρχουν πολλοί διάλογοι και μεγάλο ενδιαφέρον καθώς το Most Wanted Man δεν στέκεται μόνο σε ένα κομμάτι της πλοκής.

    Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στο Αμβούργο, μετά τα γεγονότα τις 11ης Σεπτεμβρίου. 


    Ένας γερμανός κατάσκοπος (Philip Seymour Hoffman, Hunger Games: Catching Fire) αναζητεί έναν Τσετσένο λαθρομετανάστη, που θα τον βοηθήσει να αποκαλύψει ένα μεγάλο δίκτυο τρομοκρατών.

    Το μεγάλο ατού της ταινίας, είναι το γεγονός ότι έχει αρκετές υποπλοκές, κάτι που εμποδίζει την ταινία να γίνει βαρετή και μονοδιάστατη, καθότι είναι λίγο ριψοκίνδυνο να κάνει κάποιος μια ταινία μόνο με διαλόγους, αν δεν έχει κάτι να υποστηρίξει. 


    Ξεκάθαρα, η ταινία είναι στο στυλ του εξαιρετικού Tinker Taylor Soldier Spy (βέβαια το Most Wanted Man είναι μια σκάλα πιο κάτω), διότι απαιτεί την πλήρη προσοχή του θεατή στην οθόνη μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο λόγω των δεδομένων που "πέφτουν βροχή".


    O έμπειρος πλέον βιντεοκλιπάς Anton Corbijn (μετά τα Control και τον Αμερικάνο) στήνει ένα ενδιαφέρον θρίλερ με κατασκοπευτικές και πολιτικές προεκτάσεις, σε μια ταινία που μπορεί να έχει αργούς ρυθμούς (δεν λειτουργεί συνέχεια καλά αυτό), αλλά διαθέτει δυναμική σκηνοθεσία και εκπληκτική φωτογραφία (ένα από τα μεγάλα ατού του), τα οποία συμπληρώνουν τα όποια κενά αφήνουν οι διάλογοι και η εξέλιξη, σε λίγα σημεία της ταινίας.

    Το Most Wanted Man βασίζεται σε μυθιστόρημα του John Le Carre (όπως και το Tinker, Taylor, Soldier, Spy), κάτι το οποίο δίνει ακόμα μεγαλύτερη τροφή για ένα καλύτερο σενάριο στον Corbijn και αυτό είναι φανερό. 


    Στην άρτια αυτή ταινία βοηθάει και το υπόλοιπο καστ - Robin Wright (Two Mothers), Rachel McAdams (About Time), Willem Dafoe (The Fault in Our Stars)- αν και ο Phillip Seymour Hoffman κλέβει πολύ εύκολα την παράσταση.

    Εκεί όμως που η ταινία κυλάει πάρα πολύ καλά και περιμένεις ένα σπουδαίο φινάλε, έρχεται μια μικρή απογοήτευση...


    Το τέλος της ταινίας δεν ήταν αυτό που θα του άρμοζε, λόγω του άτολμου και κάπως απότομου φινάλε, το οποίο ναι μεν δεν είναι τελείως εξωφρενικό από πλευράς εξέλιξης, αλλά είναι τουλάχιστον άνευρο.

    Όπως και να 'χει πάντως, ταινίες όπως το Most Wanted Man, δεν βλέπεις και συχνά στον κινηματογράφο. 


    Πρόκειται για ταινία που πας να δεις, για να απολαύσεις διαλόγους και ερμηνείες σε μια ταινία που παρά τους ρυθμούς της (και τα ελάχιστα μειονεκτήματα της), χαίρεσαι να βλέπεις, γιατί θυμίζει κάτι από παλιό κινηματογράφο, που έχει αφαιρέσει το περιτύλιγμα και έχει ασχοληθεί περισσότερο με την ουσία του θέματος.

    Από 4 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους.

    Νίκος Δρίβας.




    A Most Wanted Man trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Ο Νο1 Καταζητούμενος - A Most Wanted Man Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top