F Review: Βόλτα με τον Μολιέρο - Alceste à Bicyclette - FilmBoy Review: Βόλτα με τον Μολιέρο - Alceste à Bicyclette - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Βόλτα με τον Μολιέρο - Alceste à Bicyclette


     
    Αυτό το είδος της γοητευτικά εκλεπτυσμένης γαλλικής ταινίας συναντά τον  Fabrice Luchini και τον  Lambert Wilson  να πρωταγωνιστούν στο νέο κωμικό δράμα του σκηνοθέτη Philippe Le Guay, "Alceste à bicyclette".  

    Βασισμένο σε μια ιδέα του Luchini και του Le Guay, η ταινία ακολουθεί  τις υπαρξιακές ωδίνες του Gauthier Valence (Lambert Wilson), ο οποίος ταξιδεύει στη βροχή με σκοπό να συναντήσει τον μοναχικό φίλο του Serge Tanneur (Luchini). 

    Ο σκοπός  του ταξιδιού είναι να επιστρέψει στις ρίζες του με την επίτευξη παραγωγής της περίφημης κωμωδίας του Μολιέρου ‘Ο Μισάνθρωπος’. 

    Με γνώμονα την ψυχαγωγία, ζωντανεύουν λάμψεις έξυπνου χιούμορ περί καθημερινών θεμάτων, φιλίας, αντιπαλότητας και αγάπης. 
    Όλα αυτά μέσα από ένα πλαίσιο εξερεύνησης των προσωπικών και επαγγελματικών θεμάτων στη ζωή δυο φίλων. 

    Ο Tanneur εξόριστος σε ένα αρχοντικό της οικογενείας, αφού υπέστη νευρικό κλονισμό προ τριετίας, είναι τόσο ταλαντούχος όσο και ακανθώδης με πράγματι μισανθρωπικά στοιχεία, τα οποία απαιτούνται και για τον κεντρικό χαρακτήρα της παράστασης που θέ να πραγματοποιηθεί.  

    Ένας ειλικρινής  κριτικός του 17ου αιώνα, ο οποίος ρητορεύει περί κοινωνικών ηθών και συναισθηματικής υποκρισίας. 
    Ένας ρόλος γάντι για τον χαριτωμένα μίζερο Tanneur. 

    Όσο και να θέλει ο ίδιος να απορρίψει την πρόταση, άλλο τόσο μεγάλη  είναι η αδυναμία που  έχει στο έργο του Μολιέρου. 

    Σε συνδυασμό με την  επίμονη προτροπή του  φίλου Gauthier ξεκινά μια μακρά συνεδρίαση προβών,  η οποία ξεχειλίζει από διάφορα αναγνώσματα του θεατρικού έργου. 


    Με  ισχυρές ακολουθίες  ερμηνείας  οι οποίες αναδεικνύουν οικεία την ομορφιά των στίχων  που  αναβλύζουν  την υποκειμενική κωμική απαισιοδοξία του έργου του Μολιέρου.
     

    Οι δυο ηθοποιοί  περήφανοι  και ιδιότροποι  διχάζονται μέσα στον εγωκεντρισμό τους και καταφέρνουν να  βρουν τον ρυθμό μεταξύ τους  εναλλασσόμενοι στους ρόλους που πρέπει να υποδυθούν, αυτών  του Alceste  και του Philinte.
     

    Με ακριβή ευγλωττία και διασκεδαστικά επιχειρήματα μιλάνε την ίδια γλώσσα με το ίδιο πάθος.
     

    Η κλιμακωτή σχέση των δυο φίλων έρχεται και συμπληρώνεται από την ιταλίδα διαζευγμένη  Maya Sansa (Bella addormentata), η οποία αποτελεί ενδιαφέρουσα ένδειξη αγάπης και έξυπνα δοσμένης ίντριγκας.
     

    Οι προσωπικές και οι καλλιτεχνικές διαφωνίες τους είναι αρκετά σημαντικές για τον εξορθολογισμό της δράσης. 

    Ο θεατρικός πυρήνας της ταινίας είναι καλογυαλισμένος υπό την διεύθυνση του Le Guay, με όμορφες τοποθεσίες του νησιού και  με  την άψογη φωτογραφία του Jean - Claude Larrieu (του The Secret Life of Words), η οποία φέρνει τον κλασικό διάλογο του 17ου αιώνα  στο θυελλώδες ηλιόλουστο παρόν  να αντανακλά λοξά στις ζωές των πρωταγωνιστών.

    Στις αίθουσες από 8 Μαίου.

    Γεωργία Ξανθάκου.

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Βόλτα με τον Μολιέρο - Alceste à Bicyclette Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top