F Έφυγε ο Νίκος Φώσκολος! - FilmBoy Έφυγε ο Νίκος Φώσκολος! - FilmBoy
  • Latest News

    Έφυγε ο Νίκος Φώσκολος!


    Ο Νίκος Φώσκολος απεβίωσε στα 87 του χρόνια.

    "Μισό λεπτό ...θες να πεις πως ο Νίκος Φώσκολος έφυγε από τη ζωή 87 χρονών;"

    Ναι ...κι όμως δεν τα κατάφερε και η ψυχή του έφυγε για πάντα.

    "Μίλα καθαρά ...θες να πεις πως...
    "

    Πολύ θα θέλαμε να ήταν ένας από εκείνους τους αστείους, κλισέ διαλόγους που συναντήσουμε συνήθως στις σαπουνόπερες Λάμψη και Καλημέρα Ζωή προκειμένου να τραβηχτούν οι διάρκειες των επεισοδίων ...αλλά δυστυχώς είναι πραγματικότητα και δεν είναι αστείο, καθώς χθες πληροφορηθήκαμε για το θάνατο του Νίκου Φώσκολου σε ηλικία 86 ετών.

    Όσο κι να θες να κράξεις το 'απαύγασμα' της ποιότητας που έκανε τις γιαγιάδες να καθηλώνονται στην οθόνη (και να ακούς τις ατάκες του Γιάγκου Δράκου και του Ευλογητού από τα ανοιχτά μπαλκόνια όταν έκανες βόλτες στην γειτονιά σου τα καλοκαίρια), ο Νίκος Φώσκολος υπήρξε σπουδαίο ταλέντο και υπηρέτης του ελληνικού κινηματογράφου, τηλεόρασης και θεάτρου, με δουλειές που έμειναν ιστορικές και μεγάλωσαν γενιές.

    Ο Νίκος Φώσκολος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου του 1927.

    Οι πρώτες του σπουδές ήταν οι πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς όμως να λάβει πτυχίο, δουλεύοντας στη συνέχεια ως δημοσιογράφος, γράφοντας κριτικές για ταινίες και κάνοντας ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.

    Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τη συγγραφή αστυνομικού μυθιστορήματος, με την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή "Αστυνομικές ιστορίες του Νίκου Φώσκολου" να αποτελεί το πρώτο του ραδιοφωνικό σήριαλ που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και όταν εκδόθηκε σε βιβλίο έγινε από τα μπεστ-σέλερ της εποχής.

    Στη δεκαετία του 1960 ξεκινά ως θεατρικός συγγραφέας και κριτικός γράφοντας περισσότερα από δέκα θεατρικά έργα και πολλά ραδιοφωνικά.

    Μερικά από τα θεατρικά του έργα ήταν : Ο θάνατος θα ξανάρθει, Θηλειά στο σκοτάδι, Η μαρκησία του λιμανιού, Σκέψου πριν αγαπήσεις, Ο άγνωστος δολοφόνος, Αρμένικο φεγγάρι, Πόρνες και πόρνες.

    Με την ενασχόληση του με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση προσέφερε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που καθήλωσαν το κοινό και καθήλωσαν ολόκληρες γενιές στη μικρή και μεγάλη οθόνη.

    Το 1971 η ιστορική τηλεοπτική δραματική σειρά "Άγνωστος Πόλεμος" σημείωσε το παγκόσμιο ρεκόρ θεαματικότητας του 92%, για να το ακολουθήσουν και άλλα ιστορικά και κοινωνικά δράματα όπως τα "Εν Τούτω Νίκα", "Κραυγή των λύκων", "Ρωμανός Διογένης" με τα οποία μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές παλαιότερων δεκαετιών (ρώτα τους γονείς σου και θα καταλάβεις!).


    Στον κινηματογράφο συνεργάστηκε κυρίως με τη Φίνος Φιλμ, γράφοντας σενάρια για περισσότερες από 70 ταινίες.

    Μερικές εξ αυτών ήταν οι: Κρυστάλλω, Φλογέρα και αίμα, Ο θάνατος θα ξανάρθει, Οργή, Οι διεστραμμένοι, Το κάθαρμα, Όσα κρύβει η νύχτα, Οι σταυραετοί, Η κραυγή, Βρώμικη πόλις, Οι εχθροί, Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο, Δάκρυα για την Ηλέκτρα, Κατηγορώ τους ανθρώπους, Ο κατατρεγμένος, Ο μεθύστακας του λιμανιού, Πυρετός στην άσφαλτο, Το παρελθόν μιας γυναίκας, Αγάπη και αίμα, Ορατότης μηδέν, Η λεωφόρος της προδοσίας, Υπολοχαγός Νατάσσα (μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου που το 1970 έκοψε 751.117 εισιτήρια), Η ζούγκλα των πόλεων, Εν ονόματι του νόμου, Εσχάτη προδοσία, Κατάχρησις εξουσίας, Με φόβο και πάθος, Έρωτας και προδοσία, Αιχμάλωτοι του μίσους, Οι γενναίοι πεθαίνουν δυο φορές, Τα χρόνια της οργής, Το κόκκινο τρένο και άλλα.

    Τη δεκαετία του '90 και του 2000 παρέδωσε δύο από τις μακροβιότερες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης, με τις σαπουνόπερες Λάμψη και Καλημέρα Ζωή που προβάλλονταν από το ιδιωτικό κανάλι του ΑΝΤ1.

    Η Λάμψη (...μην τη μπερδεύετε με του Kubrick) ξεκίνησε να προβάλλεται το 1991 και κράτησε μέχρι το 2005 όντας η μακροβιότερη ελληνική σειρά (καθημερινή ή μη) με 3.457 επεισόδια ενώ το Καλημέρα Ζωή κράτησε για 13 σεζόν (1993-2006) και 3.179 επεισόδια.

    Εκτός των έργων του που γνωρίζουμε, ο Νίκος Φώσκολος ήταν και τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου και της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

    Τα βραβεία του επίσης πολλά, με το "Κοντσέρτο για πολυβόλα" να κερδίζει τρία βραβεία και ένα κρατικό Βραβείο Σεναρίου ενώ η ταινία "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο" του Βασίλη Γεωργιάδη, μίας από τις καλύτερες παλιές ελληνικές ταινίες (της οποίας έγραψε το σενάριο) προτάθηκε το 1965 από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας (διαβάστε τα 3 Oscar που δεν ήρθαν ποτέ!).

    Βραβεία έχουν κερδίσει και τα "Οι αδίστακτοι", "Πυρετός στην άσφαλτο" και "Κοινωνία ώρα μηδέν" ενώ για το "Εν Τούτω Νίκα" τιμήθηκε από την Ιερά Σύνοδο, με επιπλέον βραβεύσεις να ακολουθούν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την ΕΡΤ, την οργάνωση Λάιονς και διάφορους Δήμους, Καλλιτεχνικές Λέσχες και σωματεία που θέλησαν να τιμήσουν το έργο του.

    Ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών και ζούσε στο Καλαμάκι ενώ η κηδεία του θα τελεστεί την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, στις 14.30 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο της Ηλιούπολης.

    Αντίο και από εμάς στον Νίκο Φώσκολο.
    Το χώμα δεν ξέρουμε αν βάφτηκε κόκκινο αλλά είθε να είναι ελαφρύ...


    Kostas Tsokos.

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Έφυγε ο Νίκος Φώσκολος! Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top