F 13 Ασυνήθιστες Οικογένειες στο Σινεμά - FilmBoy 13 Ασυνήθιστες Οικογένειες στο Σινεμά - FilmBoy
  • Latest News

    13 Ασυνήθιστες Οικογένειες στο Σινεμά


    Με αφορμή την μαφιόζικη οικογένεια του The Family που κατέφθασε στις αίθουσες, θα θυμηθούμε κάποιες περίεργες οικογένειες που έχουμε παρακολουθήσει στο cinema τα τελευταία χρόνια. 

    Μπορεί φαινομενικά να δίνουν την εντύπωση μιας δεμένης οικογένειας, φυσιολογικές πάντως δεν τις λες. 

    Όπως και η οικογένεια μαφιόζων του The Family που έχει δραστηριότητες, πέραν από τα συνηθισμένα. 
    Ο πατέρας Robert De Niro έχει την φυσιογνωμία του Ιταλού νονού και όταν καρφώνει στην αστυνομία τον αρχιμαφιόζο του Μπρούκλιν και πρώην συνεργάτη του, τότε αυτός και η οικογένειά του θα βρεθούν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. 

    Όλα τα μέλη της οικογένειας όμως έχουν πρόβλημα στο να προσαρμοστούν σε μια φιλήσυχη ζωή σε μια μικρή πόλη. 

    Η μητέρα Michelle Pfeiffer ανατινάζει ένα supermarket, ύστερα από προσβολή που δέχεται για την προφορά της, η κόρη Dianna Argon έχει προβλήματα διαχείρισης θυμού, αφού πλακώνει στο ξύλο τους συμμαθητές της και στη συνέχεια παίρνει αμπάριζα κάποιους πληρωμένους εκτελεστές, πυροβολώντας τους με αυτόματο. 

    Τέλος ο βενιαμήν της οικογένειας, ο μικρότερος γιος έχει περίεργες δοσοληψίες με συμμαθητές του στο σχολείο. 

    Τις περιπέτειες της τετραμελούς οικογένειας θα τις παρακολουθήσουμε σε κάποια αίθουσα.
    Μέχρι τότε θα μνημονευτούμε ορισμένες δυσλειτουργικές οικογένειες που έχουμε παρακολουθήσει στο παρελθόν. 

    Πρόκειται για μη τυπικές οικογένειες, με την έννοια ότι οι μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και  οι σχέσεις τους ως προς τρίτους, παρουσιάζουν μεγάλο πρόβλημα.

    Ακολουθούν λοιπόν 13 από τις πιο  αξιομνημόνευτες ασυνήθιστες οικογένειες που έχουν παρουσιαστεί στο σινεμά.


    We’re the Millers (2013)


    Η πιο πρόσφατη προσθήκη στην λίστα. 
    Έκανε πρεμιέρα μόλις τον προηγούμενο μήνα και σίγουρα αξίζει μια θέση εδώ, καθώς η οικογένεια Miller, κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι. 

    Στην εξωφρενική κωμωδία του Rawson Marshall Thurber συναντάμε μια τετραμελής οικογένεια που όμως κανένας από αυτούς δεν έχει κάποια σχέση με τον άλλον, καθώς στην πραγματικότητα δεν τους δένουν συγγενικοί δεσμοί. 

    Ο μικροέμπορος ναρκωτικών David (Jason Sudeikis) θα ενώσει άσχετους ανθρώπους του κύκλου του για να δημιουργήσει μια φαινομενικά ευτυχισμένη και τυπική αμερικανική οικογένεια.

    Ο λόγος είναι ότι είναι αναγκασμένος να περάσει μια μεγάλη ποσότητα μαριχουάνας προς το Μεξικό. 
    Δούρειος Ίππος για αυτή του την απόπειρα θα είναι ένα τροχόσπιτο, μαζί με την νεοσχηματισμένη οικογένεια του. 

    Σύζυγός του θα γίνει η Rose (Jennifer Aniston), μια stripper και παλιά γνώριμη του David και τα παιδιά του υποτίθεται πώς είναι η αντιδραστική Casey (Emma Roberts), μια κοπέλα που έχει απομακρυνθεί από την πραγματική της οικογένεια και έχει τάσεις κλεπτομανίας, ενώ στο ρόλο του γιού βρίσκεται ο πιτσιρικάς και total looser, Kenny (Will Poulter), που είναι γείτονάς του και βλέπει την όλη εκδρομή σαν εμπειρία. 

    Μπορεί οι μισθοί και ο ρόλοι του καθένα να μην είναι άριστα συμφωνημένοι, αλλά στο τέλος αυτοί οι προβληματικοί χαρακτήρες συνδέονται και επικοινωνούν πραγματικά, ύστερα από αρκετές κωμικές καταστάσεις. 


    The Joneses (2009)


    Άλλη μια φαινομενικά ευτυχισμένη οικογένεια. 
    Για την ακρίβεια οι Joneses αποτελούν την τέλεια οικογένεια και πρότυπο προς μίμηση. 

    Μόνο που και εδώ δεν πρόκειται για αληθινά μέλη οικογενείας, αλλά αυτή τη φορά για ικανότατους πωλητές προϊόντων(!). 

    Με αρχηγό της ομάδας την ικανότατη και ιδιαίτερα αποδοτική Kate (Demi Moore), η οικογένεια έχει στόχο το να προωθήσει μέσα από την καθημερινή τους ζωή, τα ζητούμενα προϊόντα που τους επιβάλλει η εταιρεία για την οποία δουλεύουν. 

    Σύζυγος της Kate είναι ο Steve (David Duchovny) και τα παιδιά είναι η κάπως πιο μεγαλωμένη Jenn (Amber Heard) και ο Mick (Ben Hollingsworth). 

    Σε μια κοινωνία υπερκατανάλωσης, οι Joneses δεν θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα στο να πλασάρουν τα υλικά αγαθά που πρέπει. 
    Από αθλητικά είδη, μέχρι έπιπλα, ακόμα και φαγητό, τα μέλη αυτής της ιδιότυπης οικογένειας θα προωθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πάντα. 

    Η τσέπη των κατοίκων στην ακριβή περιοχή των προαστίων όπου κατοικεί η νεόφερτη οικογένεια, μπορεί να σηκώσει πολλά έξοδα. 

    Και τα 4 άτομα το εκμεταλλεύονται δεόντως, φτάνοντας μέχρι το σημείο να παίξουν με τις αγωνίες και τους φόβους των συμπολιτών τους, κατευθύνοντας τους χωρίς όριο στην αγορά, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο κατά πολύ τις πωλήσεις των αντίστοιχων προϊόντων. 

    Κατά την διάρκεια της εργασίας τους, όμως μπλέκεται  σε επόμενο στάδιο το θέμα της ηθικής και τα συναισθήματα τους τροποποιούνται.


    Spy Kids (2001)


    Η Carmen (Alexa Vega) και ο Judi (Daryl Sabara) είναι δυο αδέλφια που αγνοούν το πολυτάραχο παρελθόν των γονιών τους. 

    Ο πατέρας Gregorio (Antonio Banderas) και η μητέρα τους, Ingrid (Carla Gugino) ήταν δύο κορυφαίοι μυστικοί πράκτορες που είχαν μεγάλη ζήτηση χάρη στην αποτελεσματικότητά τους. 

    Η αποστολή που τους δόθηκε το να σκοτώσουν ο ένας τον άλλο, στάθηκε η αφορμή για να γνωριστούν και να ερωτευθούν και εν τέλει να εγκαταλείψουν τον πρότερο βίο τους, έτσι ώστε να δημιουργήσουν ήρεμα μια οικογένεια. 

    Μέχρι την στιγμή που θα τους ανακαλύψει ο goofy psycho, Alan Cumming και θα τους απαγάγει. 

    Επειδή όμως τα μήλα δεν πέφτουν πολύ μακριά από την μηλιά, τα παιδιά τους θα ενταχθούν με μεγάλη ευκολία στον κόσμο που οι γονείς τους κρατούσαν κρυφό και θα χειριστούν με περισσή άνεση διάφορα gadget που θα τους οδηγήσουν στον εντοπισμό των γονιών τους.

    Όλα αυτά μέχρι η οικογένεια κατασκόπων Cortez να ενωθεί και πάλι. 
    Η επιτυχία της πρώτης ταινίας οδήγησε σε 2 συνέχειες με το ίδιο cast, καθώς και σε μια τέταρτη συνέχεια το Spy Kids: All the Time in the World με ορισμένες προσθήκες στο αρχικό cast.


    Cheaper by the Dozen (2003)


    Εντάξει ένα, δύο, τρία ή τέσσερα παιδιά, το καταλαβαίνω. 
    Άντε πέντε. 
    Αλλά 12 νομίζω πλέον ότι είναι υπερβολή. 
    Αυτό πια δεν είναι οικογένεια, είναι κατασκήνωση προσκόπων. 

    Κάτι τέτοιο μάλλον σκέφτηκε και ο πάτερ φαμίλιας Steve Martin ως Tom, είδε και αποείδε με το πόσο καρπερός ήταν και για αυτό κατέληξε στο να κάνει στείρωση. 

    Μετά από 12 παιδιά, μάλλον οι αντοχές και η ενέργεια που απαιτούνται για την ανατροφή τους μειώνονται, για αυτό ήθελε να εκμηδενίσει τις πιθανότητες για τον ερχομό ενός 13ου παιδιού. 

    Όπως είναι φυσικό σε ένα σπίτι με 12 παιδιά γίνεται παντζουρλισμός και ο Tom, μετά της συζύγου του, Kate (η πάντα γλυκιά Bonnie Hunt στο ρόλο), τρέχουν να μαζέψουν τα αμάζευτα. 

    Όταν αλλάζουν μάλιστα οικογενειακώς περιβάλλον λόγω συνθηκών, τότε είναι που ο Martin δείχνει να έχει επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, καθώς εκτός από τον έλεγχο της ανεξέλεγκτης οικογένειας που έχει ήδη χάσει, καλείται να ανταπεξέλθει και σε ρόλο προπονητή ποδοσφαίρου παιδικής ομάδας. 

    Παρά τους τρελούς ρυθμούς που επικρατούν, όλα τα μέλη αυτής της οικογένειας είναι αγαπημένα και σαν μια άλλη οικογένεια Χωραφά αντιμετωπίζουν από κοινού το όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί στο δρόμο τους. 

    Ανάμεσά τους, η πανέμορφη Piper Perabo, η teen idol Hilary Duff  και ο τηλεοπτικός superman, Tom Welling του Smallville στο ρόλο του μεγαλύτερου γιου της οικογένειας. 

    Οι περιπέτειες της θορυβώδους οικογένειας συνεχίστηκαν και στο sequel της ταινίας, δύο χρόνια αργότερα.


    The Nutty Professor (1996)


    Ο πολυτάλαντος κύριος Eddie Murphy με την βοήθεια κάποιων προσθετικών, αλλά κυρίως λόγω του ταλέντου, υποδύθηκε 6 διαφορετικούς χαρακτήρες.

    Πρωταγωνιστικός ρόλος ήταν αυτός του υπέρβαρου και ντροπαλού καθηγητή Sherman, ο οποίος δημιουργεί ένα φίλτρο που τον κάνει για λίγο χρονικό διάστημα λεπτό. 

    Το μαγικό φίλτρο που αδυνατίζει που λέμε. 
    Έτσι δημιουργείται το alter ego του, ο τολμηρός και ερωτύλος Buddy Love που αρκετές φορές όμως αποκτά θρασύτητα και γίνεται αγενής. 

    Και με τις δύο καταστάσεις στις οποίες βρίσκεται διαδοχικά, θα προσπαθήσει να κερδίσει την καρδιά της Jada Pinkett Smith.

    Ο λόγος που βρίσκεται αυτή η ταινία στην λίστα, είναι φυσικά λόγω της παλαβής οικογένειας του Sherman, δηλαδή της μητέρας, του πατέρα, της γιαγιάς, του αδελφού του και του μικρότερου αδελφού του. 

    Όλους αυτούς πλην του μικρού πιτσιρικά, τους υποδύθηκε ο ίδιος ο Murphy και με διαφορετικές φωνές και physic, κατάφερε να δώσει πνοή σε κάθε έναν από αυτούς τους διαφορετικούς χαρακτήρες. 

    Από τον φαφλατά μπαμπά, την ενθουσιώδη μάνα και τον απροκάλυπτα πέφτουλα αδελφό, μέχρι την αδιάκριτη και σεξουαλικά απελευθερωμένη γιαγιά. 

    Η σκηνή του δείπνου, όπου ο Sherman πηγαίνει για να συστήσει την κοπέλα του στην οικογένειά του είναι ένοχα αστεία, παρά τις χοντράδες που έχει. 


    The Addams Family (1991)


    Οι εκκεντρικοί χαρακτήρες της οικογένειας Addams δημιουργήθηκαν ως cartoons και στην συνέχεια γνώρισαν διάφορες animated αλλά και live action τηλεοπτικές μεταφορές. 

    Στον κινηματογράφο πέρασαν για πρώτη φορά το 1991 και είχαν την τύχη να τους ενσαρκώσει ένα ιδανικό cast. 
    Δεν θα μπορούσαν να βρουν πιο ταιριαστούς ηθοποιούς για αυτή την απολαυστικά σκοτεινή οικογένεια. 

    Ο Raul Julia έπαιξε τον αρχηγό της οικογένειας, τον Gomez, ο οποίος έχει διάφορες δεξιότητες, είναι ευαίσθητος, συναισθηματικός, αλλά και ολίγον τι τρελός. 
    Η Anjelica Huston αποτύπωσε υπέροχα την παγερή και σκοτεινά μαγευτική μορφή της μητέρας Morticia. 

    Η Christina Ricci έγινε η χλωμή και αγέλαστη Wednesday με τις δολοφονικές τάσεις και ο Jimmy Workman έγινε ο λαίμαργος και αφελής Pugsley που ήταν πάντα κατευθυνόμενος από την αδελφή του. 

    Στο ρόλο του καραφλού και creepy looking, Fester συναντάμε τον Christopher Lloyd, ενώ η  Judith Malina έπαιξε την ελαφρόμυαλη γιαγιά που έφτιαχνε τα μαγικά γιατροσόφια. 

    Το ηθελημένο θλιβερό περιβάλλον της οικογένειας, συμπληρώνουν το Thing, το χέρι που περπατά μόνο του, ο εξάδελφος Itt, ο οποίος ήταν ο κοντός άνθρωπος που ήταν καλυμμένος εξολοκλήρου με μαλλιά και φυσικά ο θεόρατος μπάτλερ που θυμίζει έντονα Frankenstein monster. 

    Μακάβριο κλίμα, φωνές, ουρλιαχτά και βασανιστήρια είναι ο παράδεισος που έχουν δημιουργήσει οι ήρωες στην έπαυλη τους. 

    Η μεγάλη επιτυχία είχε ως επακόλουθο την δημιουργία του sequel, Addams Family Values που κυκλοφόρησε το 1993. 

    Το σενάριο για μια τρίτη ταινία είχε ετοιμαστεί την επόμενη χρονιά, το 1994, αλλά ο αιφνίδιος θάνατος του Raul Julia, αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στο να μην κυκλοφορήσει ποτέ. 

    Η επόμενη ταινία Addams Family Reunion, είχε διαφορετικό cast και κυκλοφόρησε απευθείας σε video.


    The Royal Tenenbaums (2001)


    Οι ισορροπίες ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας είναι πολύ λεπτές. 
    Πατέρας είναι ο  Royal Tenenbaum (Gene Hackman), ένας επιτυχημένος δικηγόρος, αλλά παντελώς αποτυχημένος πατέρας. 

    Σύζυγός του η στοργική Etheline (Anjelica Huston) που νοιάζεται αποκλειστικά για την πρόοδο των τριών παιδιών τους, τα οποία είναι υπερεπιτυχημένα  σε διαφορετικούς τομείς κατά την παιδική τους ηλικία. 

    Ο Chas (Ben Stiller) είναι μεγάλο μυαλό στα οικονομικά και το μέλλον διαγράφεται λαμπρό, καθώς είναι μια διάνοια όσον αφορά τα μαθηματικά. 
    Η Margot (Gwyneth Paltrow) είναι υιοθετημένη κόρη, είναι πάντα μυστικοπαθής και το συγγραφικό της ταλέντο παρουσιάστηκε πολύ γρήγορα, αφού σε ηλικία των 9 ετών, ανέβασε το πρώτο θεατρικό της έργο. 

    Ο Richie (Luke Wilson) είναι το καλλιτεχνικό πνεύμα της οικογένειας, αφού ζωγραφίζει μανιωδώς και έχει τρομερό ταλέντο στο τένις. 
    Είναι  κρυφά ερωτευμένος με την Margot. 

    Όλα είναι παιδιά θαύματα, αλλά οι ζωές τους θα ανατραπούν όταν ο κακότροπος πατέρας τους χωρίζει την μητέρα τους και τους εγκαταλείπει. 
    22 χρόνια μετά θα επιστρέψει θέλοντας να αποκαταστήσει τις σχέσεις τους, αλλά πλέον θα συναντήσει διαφορετικούς ανθρώπους. 

    Ο Chas έχει προσκολλήσει στους δύο μικρούς γιους του, λόγω του αιφνίδιου θανάτου της συζύγου του και για αυτό είναι υπερβολικά υπερπροστατευτικός. 
    Η καριέρα της Margot έχει φθίνουσα πορεία και εκείνη κλείνεται περισσότερο στον εαυτό της, κρατώντας καλά κρυμμένα ορισμένα σημαντικά πράγματα για αυτήν. 

    Τέλος ο Richie ενώ μπροστά του διαγράφεται μια επιτυχημένη καριέρα ως τενίστας, εκείνος τα παρατάει σε ιδιαίτερα νεαρή ηλικία, εξαιτίας ενός νευρικού κλονισμού που υπέστη. 

    Κύρια αιτία της απομάκρυνσής του από το άθλημα, μάλλον αποτέλεσε ο γάμος της Margot με τον κατά πολύ μεγαλύτερό της και επιτυχημένο νευρολόγο, Raleigh (Bill Murray). 

    Ο λογιστής της οικογένειας Henry (Danny Glover) είναι ο νέος σύντροφος της μητέρας, Etheline και ο γείτονας Eli (Owen Wilson) είναι ο καλύτερος φίλος των παιδιών. 

    Πάντα ήθελε να γίνει ένας Tenenbau, να ανήκει σε αυτούς και μάλλον για αυτό διατηρούσε παράνομο δεσμό με την Margot. 
    Κατάφερε να γίνει ένας επιτυχημένος συγγραφέας, αλλά αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τον εθισμό του στα ναρκωτικά.

    Όλοι αυτοί συνθέτουν ένα περίεργο πάζλ ανθρώπων και εν τέλει ο ένας βοηθά τον άλλο στο να κάνουν το επόμενο βήμα.


    Running with Scissors (2006)


    Εδώ έχουμε δύο τρελές οικογένειες σε μία ταινία. 
    O έφηβος Augusten (Joseph Cross) από την παιδική του κιόλας ηλικία, είχε να αντιμετωπίσει την ψυχικά ασταθή μητέρα του, Deirdre (Annette Bening) και τον αλκοολικό και αδιάφορο πατέρα Norman (Alec Baldwin). 

    Οι σχέσεις των γονιών του είναι κάτι παραπάνω από τεταμένες με τον πατέρα να μην του καίγεται καρφί και την σαλταρισμένη μάνα να θεωρεί ότι ο σύζυγός της, θέλει να σκοτώσει εκείνη και τον γιό της. 

    Προσωρινή λύση θα δώσει ο επιτυχημένος νευρολόγος Dr.Finch (Brian Cox) που κουράρει την ψυχικά διαταραγμένη μητέρα στην οποία ο Augusten έχει ιδιαίτερη αδυναμία. 

    Ο γιατρός θέλοντας να εξυπηρετήσει αυτή την προβληματική κατάσταση, φιλοξενεί τον Augusten στο σπίτι του. 
    Από ότι αποδεικνύεται όμως, ο Dr.Finch στην προσωπική του ζωή, δίνει μια άλλη εντύπωση ανθρώπου, όχι και πολύ ισορροπημένη.

    Είναι ιδιαίτερα εκκεντρικός, έχει ένα περίεργο τρόπο σκέψης και μάλλον θα λέγαμε ότι ο γιατρός θέλει ψυχίατρο. 

    Η δική του ιδιόρρυθμη οικογένεια απαρτίζεται από την Agnes (Jill Clayburgh), την θρησκόληπτη μεγαλύτερο κόρη Hope (Gwyneth Paltrow), η οποία είναι το καμάρι του πατέρα της και τέλος την επαναστάτρια μικρότερη κόρη, Natalie (Evan Rachel Wood) με την οποία ο Augusten θα έρθει πιο κοντά. 

    Θα δημιουργήσει επίσης και δεσμό με τον υιοθετημένο 33χρονο γιό του Finch.

    Πρόκειται για τον Neil (Joseph Fiennes), ο οποίος πάσχει από σχιζοφρένεια, πράγμα που θα δώσει στον Augusten επιπλέον στρες, σαν να μην του έφταναν όλα τα υπόλοιπα.


    The Descendants (2011)


    Άλλη μια προβληματική οικογένεια. 
    Τα μέλη της οποίας κατοικούν στην Χαβάη, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς. 

    Δεν αποτελούν την κλασική χαβανέζικη οικογένεια που υπάρχει σαν στερεότυπο ως εικόνα. 
    Η χαρούμενη διάθεση τους έχει κατά πολύ φύγει, γεγονός που είναι απόλυτα λογικό δεδομένων των συνθηκών.

    Όταν η μητέρα της οικογένειας βρεθεί σε κωματώδη κατάσταση, ύστερα από ένα ατύχημα, τότε ο πατέρας Matt (George Clooney) θα πρέπει να σταθεί δίπλα στις δύο κόρες του. 

    Την δεκάχρονη Scottie (Amara Miller) που  έχει απρεπή συμπεριφορά και την έφηβη και απόμακρη Alex (Shailene Woodley). 

    Η τελευταία θα γνωστοποιήσει σε εκείνον, τον παράνομο δεσμό που διατηρούσε η μητέρα της με τον Mathew Lillard

    Αναίμακτα συναισθήματα θα τους  κατακλύσουν, αλλά στη συνέχεια θα βρουν δρόμο για την συγχώρεση. 

    Οι τρεις τους θα ζήσουν με την ανάμνηση της γυναίκας-συζύγου-μητέρας που αγάπησαν και τελικά την αποδεσμεύουν από την κατάσταση στην οποία βρισκόταν, σεβόμενοι την επιθυμία της.


    American Beauty (1999)


    Οι δυσλειτουργικές σχέσεις της τριμελούς οικογένειας Burnham είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. 

    Ο πατέρας Lester (Kevin Spacey) είναι ο κλασικός οικογενειάρχης, άβουλος σύζυγος, που έχει συνηθίσει στην ρουτίνα της καθημερινότητάς του, ενώ η μητέρα Carolyn (Annette Bening) έχει πέσει με τα μούτρα στην καριέρα της ως μεσίτρια και αποτελεί το πρότυπο μητέρας που συνδυάζει δουλειά και οικογένεια, φορώντας πάντα το καλύτερό της χαμόγελο. 

    Η κόρη Jane (Thora Birch) είναι στην εφηβεία και είναι ένα περιθωριακό κορίτσι με έντονα θλιμμένη διάθεση. 
    Ζουν σε ένα πλούσιο σπίτι στα προάστια και αποτελούν την επιτομή του αμερικανικού ονείρου. 

    Η όλη ομορφιά όμως κρύβει μια εσωτερική ασχήμια, καθώς κανείς δεν είναι αυτό που φαίνεται. 
    Βρισκόμενοι μέσα στην υλιστική κοινωνία που ζουν, έχουν χάσει τους εαυτούς τους. 

    Η γνωριμία του πατέρα με την καλύτερη φίλη της κόρης του, την Angela (Mena Suvari), θα σταθεί αφορμή για να αλλάξει την αδιάφορη ζωή του. 

    Το πάθος του για την νεαρή κοπέλα, θα αποτελέσει κινητήριο δύναμη για να εναντιωθεί από την σύζυγο, μέχρι τον εργοδότη του, βάζοντας τις κρυμμένες επιθυμίες του σε πρώτο πλάνο. 

    Η Carolyn όντας και εκείνη δυστυχισμένη στον γάμο της, παρά την ευδιάθετη εικόνα της, θα ενεργοποιηθεί σεξουαλικά μετά από καιρό, δημιουργώντας εξωσυζυγική σχέση με τον συνάδελφός της, Peter Gallagher

    Δεν υπάρχει κανένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας και οι ίδιοι δεν φαίνονται πρόθυμοι να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να καλυτερεύσουν τις σχέσεις τους. 
    Ο καθένας τους είναι χαμένος στο δικό του προσωπικό σύμπαν. 

    Η  Jane γοητεύεται από τον μυστηριώδη γείτονα, ο οποίος είναι ο προβληματικός νεαρός Ricky (Wes Bentley). 

    Και οι δυο τους δεν δέχονται να παίξουν τους ρόλους που καθορίζει η κοινωνία για αυτούς. 
    Μια κοινωνία στην οποία νιώθουν υποχείρια. 

    Οι χαρακτήρες της οικογένειας μοιάζουν ιδιαίτερα γνώριμοι, σε μια κοινωνία που λίγο έχει αλλάξει μέχρι σήμερα, καθώς συνεχίζει να επιτάσσει τις συμπεριφορές που όλοι καλούμαστε να έχουμε.


    The Strangers (2008)


    Προχωράμε σε ένα νοσηρό κομμάτι ενστίκτου, αφού οι παρακάτω οικογένειες, όχι μόνο φυσιολογικές δεν μπορούν να θεωρηθούν, αλλά αποδεικνύουν την χειρότερη μορφή της ανθρώπινης φύσης. 
    Μιλάμε για οικογένειες που τις ενώνουν θανατηφόρα ένστικτα. 

    Η τριμελής μασκοφορεμένη οικογένεια που παρουσιάζεται στο The Strangers έχει την εσωτερική ανάγκη να προκαλεί την αγωνία, τον φόβο και την απελπισία στα υποψήφια θύματά τους, πριν εν τέλει τους σκοτώσει. 

    Ο στόχος τους είναι ένα ερωτευμένο ζευγάρι, ο James (Scott Speedman) και η Kristen (Liv Tyler) που επιστρέφουν στην απομονωμένη εξοχική κατοικία του πρώτου, με σκοπό να διανυκτερεύσουν, ύστερα από ένα γάμο στον οποίο είχαν προηγουμένως παρευρεθεί. 

    Ο James είχε δημιουργήσει ένα ρομαντικό σκηνικό που θα επακολουθούσε της πρότασης γάμου που είχε κάνει νωρίτερα στην Kristen. 
    Η άρνησή της όμως θα φέρει και τους δύο σε αμηχανία, αλλά λίγο αργότερα θα έρθουν σε πολύ δυσκολότερη θέση.

    Ένας άνδρας, μια γυναίκα και μια νεαρότερη σε ηλικία θα εισβάλλουν στο σπίτι τους, προκαλώντας τους τρόμο. 

    Φορούν και οι τρεις αποκριάτικες μάσκες, δεν έχουν καμία ατάκα, αλλά το παρουσιαστικό τους παραπέμπει στα ηλικιακά πλαίσια που λογικά κυμαίνονται, δημιουργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται για οικογένεια. 
    Πατέρας, μητέρα και κόρη.

    Έχουν όμως αδικαιολόγητα γρήγορες κινήσεις, όσον αφορά την ανθρώπινη φύση, αφού εξαφανίζονται, μπαίνουν και βγαίνουν στο σπίτι σε χρόνο ντε τε. 

    Τότε αρχίζει ένα αρρωστημένο παιχνίδι των τριών μασκοφόρων εισβολέων, που εξουθενώνει ψυχικά το νεαρό ζευγάρι. 

    Προκαλούν φόβο, αγωνία και παρατείνουν την διάρκεια του φόνου μέχρι το ξημέρωμα που και πάλι όμως ποτέ δεν αποκαλύπτονται ούτε τα πρόσωπά τους, ούτε τα κίνητρα που τους οδήγησαν εκεί. 

    Η αφοπλιστική ευκολία και ψυχραιμία των κινήσεων τους, υποδηλώνει ότι είναι κάτι που πιθανότατα έχουν ξανακάνει. 
    Φαίνεται να μην διατηρούν τον παραμικρό δισταγμό. 

    Στο τέλος παρόλα αυτά, σταματούν για να προμηθευτούν φυλλάδιο χριστιανικής καθοδήγησης από δύο προσκόπους και η κόρη αναφωνεί ότι πρόκειται να είναι πιο εύκολο την επόμενη φορά… 

    Και το πραγματικά ανατριχιαστικό είναι πως αυτή η οικογένεια υπάρχει κάπου εκεί έξω, αφού η υπόθεση της ταινίας βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που έχουν συμβεί  και που ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως.


    The Texas Chain Saw Massacre (1974)


    Ο Leatherface και τα υπόλοιπα creepy μέλη της οικογένειας του είναι γεννημένοι δολοφόνοι. 
    Από τον psycho creepy looking αδελφό του, μέχρι τον αηδιαστικό παππού. 

    Ο όρος παράνοια είναι αυτός που περιγράφει καλύτερα τα αρρωστημένα άτομα αυτής της οικογένειας, με τον Leatherface να πρωτοστατεί. 

    Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι άλλωστε, δεν χρειάζεται καμιά αιτία για να τον ωθήσει στο φόνο. 
    Φορώντας μια μάσκα φτιαγμένη από δέρμα ανθρώπων, εξού και το όνομά του, σπέρνει τον τρόμο στους ανυποψίαστους ταξιδιώτες. 

    Κι όμως στην πραγματικότητα, εκείνος καθοδηγείται από την οικογένειά του και νιώθει ότι απειλείται από τον ερχομό άγνωστων ανθρώπων στα λημέρια του. 

    Η οικογένεια Sawyer έχει κανιβαλικές διαθέσεις, αποτελείται από τους αδελφούς του διάσημου serial killer, μέχρι και την κόρη του και όλοι μαζί μένουν σε ένα σχεδόν ερειπωμένο σπίτι, στο οποίο υπάρχουν διάχυτα τα κόκκαλα και οι σάρκες των προηγούμενων θυμάτων του Leatherface. 

    Οι  παρέες νεαρών που θα έχουν την ατυχία να περάσουν από αυτή τη συγκεκριμένη τοποθεσία, δεν θα φύγουν ποτέ, καθώς θα έχουν ένα άδοξο και πολύ οδυνηρό τέλος


    The Hills Have Eyes (2006)


    Και κλείνουμε το αφιέρωμα  με μια τελευταία οικογένεια που έχει επίσης αιματηρά ένστικτα. 

    O Alexandre Aja σκηνοθετεί το ριμέικ της ομότιτλης ταινίας τρόμου του 1977 του Wes Craven
    Σε σενάριο επίσης δικό του, δημιουργεί ένα από τα καλύτερα horror films των 00s. Από τις ελάχιστες περιπτώσεις που το ριμέικ είναι καλύτερο από το αρχικό φιλμ, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο

    Σε αυτήν συναντάμε μια δεκαμελή οικογένεια κανίβαλων, η οποία θα διακόψει την πορεία της οικογένειας Carter που περνά από τον δρόμο τους. 

    Είναι μεταλλαγμένοι και διακατέχονται από φονικά ένστικτα. 
    Αρχηγός της αγέλης είναι ο Big Brain, ο οποίος δίνει εντολές στους υπολοίπους.

    Διαρκείς επιθέσεις στους περαστικούς πραγματοποιούνται από τα αδέλφια Lizard, Cyst, Goggle και τον θεόρατο Pluto. 

    Ο Papa Jupiter φαίνεται να είναι ο πατέρας όλων των υπολοίπων και η Big Mama είναι από τις ελάχιστες θηλυκές μεταλλαγμένες και έχει υπό την εποπτεία της τα μικρά Venus και Mercury. 

    Όλοι δεν έχουν ίχνος ανθρωπιάς πλέον, με μοναδική εξαίρεση την Ruby, η οποία φαίνεται να έχει διατηρήσει κάποια στοιχεία της ανθρώπινης φύσης της, βοηθώντας την απέναντι πλευρά, επιστρέφοντας δηλαδή το μωρό της οικογένειας πίσω στον πατέρα του. 

    Αισθανόμενη προφανώς άσχημα για την ύπαρξη αυτής και των ομοίων της, φτάνει έως και σε μια πράξη αυτοθυσίας σκοτώνοντας έναν από τους αδελφούς της μαζί με τον εαυτό της, προσπαθώντας να σώσει τον νεαρό πατέρα και το βρέφος. 

    Ορισμένα από τα μέλη-τέρατα της οικογένειας πρωτοσυστήθηκαν στο αρχικό film του Craven, ενώ υπήρξαν και άλλες παρεμφερείς οικογένειες-συνάξεις και στα υπόλοιπα φιλμ της σειράς, όπως στο The Hills Have Eyes 2

    Νάσος Κυριακίδης.

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: 13 Ασυνήθιστες Οικογένειες στο Σινεμά Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top