F Review: Ειδική Ομάδα Sweeney - The Sweeney - FilmBoy Review: Ειδική Ομάδα Sweeney - The Sweeney - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Ειδική Ομάδα Sweeney - The Sweeney


     
    O Bρετανικός κινηματογράφος έχει να επιδείξει εξαιρετικές μεγάλες παραγωγές (φυσικά οι πιο γνωστές είναι James Bond και Harry Potter, αλλά μην ξεχνάμε και εξαιρετικά αξιόλογες ταινίες εποχής) και πολλά μικρά "διαμαντάκια", τα οποία σχετίζονται με ληστείες και πληρωμένους δολοφόνους, ως επι το πλείστον.

    Ενδεικτικά αναφέρω φυσικά τα Lock, Stock and Two Smoking Barells, Snatch, Bank Job και Layer Cake (την ταινία που ανέδειξε τον Daniel Craig  και τον Tom Hardy.

    Θεωρώ ότι είναι πρωτομάστορες στο είδος της "εγκεφαλικής" περιπέτειας (εκεί όπου το σενάριο και οι διάλογοι υπερτερούν των εκρήξεων), καθώς τα μουντά και υποβλητικά τοπία της Μεγάλης Βρετανίας είναι ιδανικά στο να στηθούν ατμοσφαιρικές περιπέτειες.

    Κάτι τέτοιο ισχύει και στο (κάτι παραπάνω από αξιοπρεπέστατο) The Sweeney, σε σκηνοθεσία Nick Love, το οποίο βασίζεται στην ομώνυμη δημοφιλή Βρετανική σειρά των 70's.

    Η «Flying Squad» της αστυνομίας του Λονδίνου είναι μια ομάδα με σκληροτράχηλους αστυνομικούς που χρησιμοποιούν κάθε νέα τεχνολογία κι έχουν ως μότο τους το 'η βία χτυπιέται με βία'.

    Αρχηγός είναι ο Frank Haskins (Damian Lewis, Homeland) που έχει να τα βάλει και με τη δημόσια κριτική επί των μεθόδων της ομάδας. 

    Η δράση ξεκινά με την έρευνα για φήμες περί μιας ληστείας τράπεζας και τον πνιγμό μιας γυναίκας ως συνέπεια μιας ληστείας σε κοσμηματοπωλείο.

    Παίζουν ακόμη ο Ben Drew (4.3.2.1), η Hayley Atwell (Captain America: The First Avenger) και άλλοι. 

    Η υπόθεση του The Sweeney δεν σφύζει και από πρωτοτυπία. 
    Έχει μπόλικα κλισέ - πολλά περισσότερα απ' όσα μπορείς να βρεις σε μια μέση αστυνομική περιπέτεια - αλλά έχει ενδιαφέρον και δεν ενοχλούν τόσο, κάτι που κάνει την ταινία υποφερτή.


    Η πλοκή είναι στο μοτίβο των περισσότερων ταινιών και πολλά νιώθεις ότι τα έχεις δεί, αν και σε πολύ χειρότερο βαθμό. 
    Η ταινία διαθέτει 2-3 εξαιρετικές σκηνές δράσης, που αν ήταν σε μεγαλύτερες παραγωγές σίγουρα θα τις είχαν εκθειάσει πολλοί. 

    Το Sweeney δίνει βάρος στην πλοκή και τους χαρακτήρες χωρίς όμως να παραμερίζει την δράση. 

    Το σενάριο, παρά την έλλειψη πρωτοτυπίας, τη δουλειά του την κάνει μια χαρά και κρατάει ένα ενδιαφέρον στην ταινία. 

    Αν και θεωρώ πως έπρεπε να είναι κανα εικοσάλεπτο μικρότερο, διότι ένα κομμάτι της στο δεύτερο μέρος είναι περιττό, με ατού την πολύ καλή ερμηνεία του Ray Winstone (Snow White and the Huntsman), ενός εκ των κορυφαίων της γενιάς του, η ταινία αποφεύγει αρκετά περιττά σημεία και σε πολλά κομμάτια της είναι γρήγορη και straight to the point. 

    Aυτό είναι που την κάνει να παρακολουθείται με ενδιαφέρον και χωρίς περιττές ταρζανιές πολλών αντίστοιχων Αμερικάνικων παραγωγών. 
    Είπαμε δεν είναι η τέλεια περιπέτεια, αλλά μια ταινία που σου προσφέρει όσα υπόσχεται.

    Τώρα για το γεγονός ότι στην Ελλάδα βγήκε κατευθείαν σε DVD (με τίτλο 'Ειδική Ομάδα Sweeney') , μάλλον η Μiley Cyrus και ο Adam Sandler (όσο εμπορικοί κι αν είναι) κάνουν τόσο "ποιοτικές" ταινίες, που ούτε έστω το καλοκαιράκι δεν μπορούσε να βρεθούν αίθουσες να χωρέσει και αυτή η συμπαθέστατη περιπέτεια.

    Στην Αμερική πάντως προβλήθηκε στους κινηματογράφους την 1η Μαρτίου 2013.

    Έστω και στο σπίτι πάντως για μια χαλαρή προβολή προσφέρεται και με το παραπάνω, δεν θα το μετανιώσετε όσοι το επιλέξετε.

    Νίκος Δρίβας.


    The Sweeney trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Ειδική Ομάδα Sweeney - The Sweeney Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top