F Review: Όλα για την Αγάπη - Stuck In Love - FilmBoy Review: Όλα για την Αγάπη - Stuck In Love - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Όλα για την Αγάπη - Stuck In Love


     
    Αν έχω μάθει κάτι από το Filmboy και από όλη αυτή την περιπέτεια που μου αρέσει να αποκαλώ 'κριτική ταινιών', είναι πως το ύφος ενός έργου μετράει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τελικά. 

    Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, όμως εάν το καλοσκεφτείς το ύφος είναι ο τρόπος επικοινωνίας της μεγάλης οθόνης με τον θεατή. 
    Ο πομπός με τον δέκτη.

    Φαντάζομαι δεν είναι λίγες οι φορές που και εσείς οι ίδιοι έχετε ξεχωρίσει μια indie ταινία από ένα blockbuster μέσα στα πρώτα λεπτά προβολής. 

    Ή ακόμα έχετε πει ότι "αυτή" η ταινία έχει άρωμα από Sundance ή πως το "τάδε" θρίλερ βρωμοκοπάει cult-ιλα από την πρώτη σκηνή του.

    Βλέποντας το Stuck In Love συνειδητοποίησα πως είναι η ιδανική ταινία για να εξηγήσω λίγο πιο ξεκάθαρα τί εννοώ λέγοντας ύφος.

    Ο William Borgens (Greg Kinnear, Movie 43) είναι ένας επιτυχημένος συγγραφέας που έχει πάρει την κάτω βόλτα από την στιγμή που χώρισε με την γυναικά του, την Erica (Jennifer Connelly, Salvation Boulevard). 

    Αν και έχουν περάσει δυο χρόνια από τον χωρισμό τους, αυτός επιμένει να την παρακολουθεί και να την περιμένει υπομονετικά να επιστρέψει στο σπίτι τους, βάζοντας πάντοτε ένα σερβίτσιο στην θέση της στο τραπέζι.

    Στο ίδιο σπίτι μένει και ο μικρός του γιος και εκκολαπτόμενος συγγραφέας, ο Rusty (Nat Wolff, Admission). 

    Έφηβος και χωρίς ιδιαίτερες κοινωνικές επαφές, περιορίζεται στο να καπνίζει μαριχουάνα. 
    Ο έρωτας του όμως για την Kate (Liana Liberato, The Expatriate), μια συμμαθήτρια του, τον κάνει να αρχίζει να διεκδικεί όλα αυτά που επιθυμεί για τον εαυτό του.

    Παράλληλα, η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας Borgens, η Samantha (Lily Collins, Mirror Mirror) υπογράφει την πρώτη της συμφωνία για να εκδώσει βιβλίο, ενώ ταυτόχρονα βιώνει μια έντονα ερωτική ζωή. 


    Ο χωρισμός των γονιών της την έχει στοιχειώσει, βλέπετε, και αυτό την έχει κάνει να μην ψάχνει τον έρωτα, παρά σεξουαλικές επαφές της μιας νύχτας, με αγόρια πολύ χαμηλότερου νοητικού επιπέδου από την ίδια.

    Τρεις κεντρικοί πρωταγωνιστές που αναζητούν τον έρωτα και όλες τις ελπίδες που αυτός μπορεί να προσφέρει. 
    Μια κατεστραμμένη οικογένεια που μέσα από τα απομεινάρια της, αναζήτα φροντίδα και ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις.

    Αυτό ακριβώς που συνέβη τώρα, ονομάζεται ύφος. 
    Η οπτική γωνία με την οποία περιέγραψα την ιστορία του Stuck In Love καθόρισε την δίκη σας σκοπιά. 

    Με τον τρόπο που ανέλυσα την πλοκή και με το ύφος που χρησιμοποίησα, πιθανώς να θεωρήσατε πως πρόκειται για μια ανάλαφρη ρομαντική κομεντί.

    Με τον ίδιο τρόπο "χειραγωγεί" και την ταινία του ο πρωτάρης Josh Boone
    Προσπαθεί απεγνωσμένα να την πλασάρει σαν ένα παιδί-θαυμα του Sundance, ενώ ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ακόμα dramedy χαμηλών τόνων.

    Και για να γίνω πιο σαφής, αυτό που κάνει ο Boone είναι να συνδέσει τρεις απλές ιστορίες που έχουμε ξαναδεί χιλιάδες φορές, σε μια ταινία. 

    Μην μου πείτε ότι δεν έχετε ακούσει για συγγραφείς που ενώ είναι επιτυχημένοι, έχουν υπαρξιακά προβλήματα, πόσο μάλλον για την fucked-up κόρη που έχει ψυχολογικά τραύματα από τον χωρισμό των γονιών της. 

    Όσο για τον έφηβο γιο που κυνηγάει την ωραία του σχολείου, θα το αφήσω ασχολίαστο.

    Κάπως έτσι κυλάει το Stuck In Love, με μικρές υποπλοκές που βάζουν τους χαρακτήρες του να ερωτευτούν και να έρθουν αντιμέτωποι με τους εαυτούς τους. 

    Λιγότερο υπαρξιακό - ή έστω ενδοσκοπικό - από όσο θα ήθελε να δείχνει, σε καμιά περίπτωση δεν ξεχωρίζει από όλες τις υπόλοιπες ταινίες της κατηγορίας της.


    Πιθανώς τα πλάνα στο παραθαλάσσιο σπίτι των Borgens να έχουν κάποιο ενδιαφέρον, όμως εύκολα ξεχνιούνται, κυρίως λόγω της αναμενόμενης και σχεδόν χαζής πλοκής. 

    Ειδικότερα όταν φτάνει το τρίτο και τελευταίο κομμάτι της δραματουργίας, η απογοήτευση είναι μεγάλη και το φινάλε μοιάζει με τηλεταινίας.

    Εάν θα έπρεπε να κρατήσω κάτι από το Stuck In Love, αυτό θα ήταν οι ερμηνείες. 

    Το cast είναι απόλυτα ταιριαστό και περιέργως, ακόμα και οι ηθοποιοί που έχουν αναλάβει τους δεύτερους ρόλους, φαίνονται να αποδίδουν. 

    Συγκεκριμένα, τόσο ο συμπαθέστατος Spencer Breslin όσο και η Liana Liberato, από ερωτικοί σύντροφοι των πρωταγωνιστών, ξαφνικά αποκτούν υπόσταση και οι χαρακτήρες τους κερδίζουν έδαφος σε σχέση με την βαρετή οικογένεια Borgens.

    Παίζουν ακόμη η Kristen Bell (Movie 43) και ο Logan Lerman (The Perks of Being a Wallflower).

    Δεν μου προκαλεί καμιά εντύπωση που το Stuck In Love κυκλοφόρησε αυτή την άχαρη καλοκαιρινή περίοδο. 
    Αναίμακτο και ήπιο, δεν είναι δείγμα ενός σινεμά που ταιριάζει με την ταραγμένη εποχή μας. 

    Τουλάχιστον, σαν μια wanna-be indie ταινία που σέβεται τον εαυτό της, έχει ένα εξαίρετο soundtrack που δεν πρέπει κάνεις να παραμελήσει. 

    Έτσι κι αλλιώς, είπαμε. 
    Τα πάντα είναι θέμα ύφους.

    Στις αίθουσες από 1η Αυγούστου. 

    Γιώργος Καραμάνος.


    Stuck in Love trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Όλα για την Αγάπη - Stuck In Love Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top