F Batman Retro - Μέρος 4ο: Οι ταινίες που δεν είδαμε ποτέ! - FilmBoy Batman Retro - Μέρος 4ο: Οι ταινίες που δεν είδαμε ποτέ! - FilmBoy
  • Latest News

    Batman Retro - Μέρος 4ο: Οι ταινίες που δεν είδαμε ποτέ!

    Γράφει ο Kostas Tsokos.

    Μετά το εκτρωματικό, κριτικό και εισπρακτικό στραπάτσο του Batman and Robin, θα περίμενε κανείς τα οποιαδήποτε σχέδια για επόμενη ταινία να πάγωναν για τα καλά.

    Κι όμως.
    Αν και και για προφανείς λόγους, πέρασαν 8 χρόνια μέχρι να ξαναδούμε τον Bats στη μεγάλη οθόνη (σ.σ.: ούτε ο James Bond δεν έκανε τόσα), οι executives δεν μπορούσαν να αφήσουν το franchise σε αυτή την κατάσταση και άρχισαν να συζητούν αμέσως για την επόμενη ταινία.

    Ή μάλλον τις διάφορες πιθανές επόμενες.

    Γιατί ο λόγος που καθυστερούσε τόσο πολύ να ξεκινήσει το επόμενο Μπάτμαν φιλμ, ήταν οι πολλές ιδέες που τέθηκαν.
    Να είναι άμεσο sequel των προηγούμενων, να είναι reboot, να είναι cross-over με κανάν άλλον γνωστό, μπλε και κόκκινων αποχρώσεων, σωβρακοφόρο;

    Εγώ λέω να σταμτήσω αν παίζω την κολοκυθιά και για να μην μακρηγορώ άλλο, διαβάστε παρακάτω τι σχέδια είχαν ακριβώς στο νου τους, πριν εμφανιστεί ο Nolan.




    BATMAN TRIUMPHANT

    Ο..."Θρίαμβος Του Μπάτμαν" θα ήταν η 5η ταινία του πρώτου κινηματογραφικού continuity, στο οποίο γνωρίσαμε τον Νυχτερίδα.

    Στην κλασική και πάγια τακτική των στούντιο, είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες πριν καν ολοκληρώσει γυρίσματα το Batman and Robin.

    Η Warner, για κάποιο λόγο ήθελε να τριτώσει το κακό, καλώντας ξανά τον Joel Schumacher.

    Ο τελευταίος εξέφρασε πάλι την αρχική του επιθυμία να επαναφέρει τον Batman στα αληθινά σκοτεινά του μονοπάτια, διασκευάζοντας το Batman: Year One του Frank Miller.

    Βλέποντας τις ανεβασμένες εισπράξεις του Batman Forever και της kid-friendly νοοτροπίας που έφερε στο franchise, η Warner επέμενε για 3η φορά σε παράσταση τσίρκου και toy commercial, θεωρώντας δεδομένη την εισπρακτική επιτυχία του Batman and Robin.

    Ο Akiva Goldsman τους την 'έκανε' με ελαφρά πηδηματάκια, μην θέλοντας να συνεχίσει το...'θεάρεστο' έργο των δύο προηγούμενων σεναρίων του.

    Στην θέση του καλούν τον Mark Protosevich που μια δεκαετία αργότερα μας παρέδωσε το I Am Legend ενώ ως κύριο κακό προόριζαν τον Scarecrow με support την Harley Quinn.

    Η Quinn, που στην animated σειρά και τα κόμικ ήταν η βοηθός του Joker, εδώ θα ήταν η κόρη του, που λογικά θα ήθελε να εκδικηθεί τον Batman για το θάνατο του πατέρα της.

    Ο ίδιος ο Joker θα επέστρεφε ως παραίσθηση από το αέριο φόβου του Scarecrow και δεν γνωρίζουμε αν ο Jack Nicholson θα επαναλάμβανε το ρόλο σε καινούριες σκηνές ή θα χρησιμοποιούσαν φλασμπάκ.

    Οι George Clooney, Chris O'Donnell και Alicia Silverstone θα επέστρεφαν κανονικά στους ρόλους τους και η ταινία είχε σκοπό να κυκλοφορήσει κάπου στα μέσα του 1999.

    Αν θέλετε να φρίξετε κι άλλο, μάθετε πως στα υπόψιν τους είχαν τον Nicholas Cage για Scarecrow και την...Madonna ως Harley Quinn.
    Σοβαρά τώρα... ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΟΥΣΑΝ ΠΑΛΙ;

    Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο ακόμα θα το σκότωναν, μετατρέποντας σε καρτούν ακόμα και χαρακτήρες σαν τον Scarecrow.
    Λογικά κάποια από αυτά μπορεί και να άλλαζαν στην πορεία, όπως το κάστιγνκ.


    FILMBOY ΓΝΩΜΗ

    Ας υποθέσουμε ότι το Batman and Robin, συνεχίζοντας να τρώει θάψιμο, τύχαινε να τα πάει λίγο καλύτερα εισπρακτικά και τελικά βλέπαμε το Batman Triumphant.

    Ο Schumacher λογικά θα έκανε τα ίδια, αλλά με τέτοιο τίτλο ένα κλείσιμο στο αρχικό franchise θα το θέλαμε.

    Ας πούμε πως θα βλέπαμε μια ελάχιστα πιο σκοτεινή εκδοχή του Batman Forever αν και ο Clooney θα έπρεπε οπωσδήποτε να είχε αποχωρήσει.
    Απ'την άλλη θα καταλήγαμε στο να αλλάζει ο Batman ανά μία ταινία.

    Απ'όπου και αν το πιάσουμε το θέμα, το σίγουρο είναι πως έμπαζε από παντού και καλύτερα που τελικά πάτωσε το Batman and Robin.

    Επόμενοι για οντισιόν περαντζάδα παρακαλω!



    BATMAN: DARKNIGHT

    Ναι, όπως ακριβώς το διαβάζετε!

    Γύρω στα μέσα του 1998, δύο φαν των Bat-κόμικ οι Lee Shapiro και Stephen Wise, πλησίασαν τη Warner παρουσιάζοντας ένα σενάριο με τίτλο Batman: DarKnight.

    Ο Bruce Wayne θα είχε παρατήσει την καριέρα του ως πολέμιος του εγκλήματος και ο Dick Grayson/Robin θα ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Γκόθαμ.

    Κακός θα ήταν και πάλι ο Scarecrow, ως καθηγητής στο προαναφερόμενο πανεπιστήμιο και επικεφαλής ψυχίατρος στο Άσυλο Άρκαμ, κάνοντας πειράματα με την τοξίνη φόβου του.

    Εδω θα έμπαινε και ο δεύτερος κακός, Dr. Kirk Langstrom ή αλλιώς...Man-Bat ως αντίπαλος επιστήμονας του Crane, που σε μια μεταξύ τους σύγκρουση, μετατρέπεται κατα λάθος σε γιγάντια νυχτερίδα.

    Αφήνοντας σκορπισμένα αίματα απ'όπου και αν περνούσε, ο κόσμος θα νόμιζε πως είναι φταίξιμο του Batman και έτσι ο Bruce θα αναγκαζόταν να ξαναφορέσει την κάπα του ήρωα για να καθαρίσει το όνομα του.

    Η Warner Bros τους έφτυσε κανονικά, αποφασίζοντας να συνεχίσει με την σκέψη των Batman: Year One και Batman Beyond.


    FILMBOY ΓΝΩΜΗ

    Η ιστορία έμοιαζε αρκετά σκοτεινή, με ένα Dr Jekyll/Mr Hyde twist.

    Ως δείγμα, υπήρχε και το πιλοτικό επεισόδιο που έδωσε πράσινο φως στην 90's animated σειρά και είχε ως πρωταγωνιστή τον Man-Bat.
    Μια σειρά που ήταν και παραμένει η καλύτερη εκδοχή του Batman, σε οποιοδήποτε μέσο εκτός των κόμικ.

    Και φυσικά ήταν ικανοποιητικότατο επεισόδιο.

    Μέσα σε όλα αυτά βάλτε και τον Scarecrow και μάλλον θα είχαμε μια αρκετά τρομακτική και σκοτεινή εκδοχή του ήρωα.

    Αλλά η Warner, ήθελε τελικά να ανανεώσει πλήρως τον χαρακτήρα και ίσως το όνομα του Scarecrow τους θύμιζε το Batman: Triumphant.

    Ή πολύ απλά, άντε ψάξε βρες το κατάλληλο καστ και σκηνοθέτη για το σενάριο που έγραψαν δύο κομιξοφάν.
    Μάλλον βαριόντουσαν να τους πάρουν στα σοβαρά.



    BATMAN BEYOND

    Στην ομώνυμη τηλεοπτική animated σειρά που διήρκεσε από 1999-2001 για 52 επεισόδια, βρισκόμαστε στο 2050 όπου ο Bruce Wayne έχει γεράσει και βαστάει μπαστούνι συνταξιοδοτημένος από χρόνια.

    Μέχρι που οι συγκυρίες θα τον φέρουν να γνωριστεί και να δώσει τη θέση του στον αθληταρά μαθητή λυκείου Terry McGinnis, εγκρίνοντας τον για...Μπάτμαν του Μέλλοντος.

    Στα μέσα του 2000 οι κομικ δημιουργοί Pau Dini, Neal Stephenson και ο σκηνοθέτης Boaz Yakin, είχαν προσληφθεί για μια κινηματογραφική εκδοχή.

    Τελικά η Warner τα παράτησε όλα για χάρη του Batman: Year One.


    FILMBOY ΓΝΩΜΗ

    Η σειρά συνδύαζε ιδανικά το χιούμορ με την γρήγορη δράση και παρ'όλο το high-tech, φουτουριστικό και νεανικό κλίμα της, δεν εξευτέλιζε χαρακτήρες και κακούς.

    Ένα αντίστοιχο κλίμα θα μπορούσε να μεταφερθεί σε live-action ταινία και η στολή θα φάνταζε κουλ και στυλάτη.

    Με όσα είχαν προηγηθεί όμως, θα ήταν μια υπερβολικά απότομη μετάβαση στο μέλλον.
    Ίσως να ταίριαζε μια φορά ως ακόλουθη ή reboot ταινία του τωρινού Dark Knight Rises, αλλά ο Batman χρειαζόταν τότε ένα διαφορετικό reboot.



    BATMAN: YEAR ONE

    Το χιλιοακουσμένο Year One, που αποτέλεσε και σχετική πηγή έμπνευσης για το Batman Begins, ήταν στις αρχικές επιθυμίες του Joel Schumacher ο οποίος επέμενε πως χρωστούσε στους φαν μία αληθινή σκοτεινή εκδοχή του χαρακτήρα.

    Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι καλύτερα.

    O Darren Aronofsky, μέχρι τότε δημιουργός πιο δυσκολοχώνευτων ταινιών όπως τα "Π" και "Requiem for A Dream", μπήκε προσωρινά στο παιχνίδι και ήταν ο πρώτος που ακούστηκε σοβαρά για το reboot του Μπάτμαν.

    Ένα reboot που υπήρχαν σοβαρές πιθανότητες να αποτελέσει αυτό που τελικά θα βλέπαμε.

    Ο Aronofsky αποφάσισε να συνεργαστεί με τον δημιουργό του κόμικ, Frank Miller τον οποίο γνώριζε από τότε που δούλευαν σεναριακά πάνω σε μια άλλη μεταφορά κόμικ του Miller, το Ronin.

    Σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις τους, η ιστορία τους ήταν περίπου βασισμένη στο κόμικ και σίγουρα θα μάς έκανε να ξεχάσουμε οτιδήποτε είχε προηγηθεί καθώς δεν θα είχε καμία σχέση με τις προηγούμενες ταινίες.

    Η ταινία θα εκτυλισσόταν στα 70's, με πρωταγωνιστή τον...Christian Bale (σ.σ.: τυχαίο;...δεν νομίζω!) και ο Bruce Wayne αντί για εκατομμυριούχος θα συνέχιζε να τριγυρνάει στα σκοτεινά σοκάκια μετά τον θάνατο των γονιών του.

    Μεγαλώνοντας θα μεταμορφωνόταν στον ψυχωτικό που θα κυνηγούσε βίαια τους εγκληματίες και κλέφτες των δρόμων.
    Ούτε high-tech γκατζετάκια θα υπήρχαν ούτε τίποτα και αντί αυτών, θα αντιμετώπιζε τον οποιοδήποτε με κάθε λογής σκουπίδι που έβρισκε.

    Όσο για τη Bat-cave δεν θα ήταν παρά ένας εγκαταλελειμμένος σταθμός του μετρό και το Batmobil μία Lincoln Continental, με ελάχιστες προσθήκες υλικών.

    Τελικά, αυτό το reboot/origin δεν ευδοκίμησε όταν τον Ιούνιο του 2002, η Warner αποφάσισε να το παρατήσει οριστικά και αυτό για χάρη του...διαβάστε παρακάτω!


    FILMBOY ΓΝΩΜΗ

    Καλύτερα που δεν έγινε και ο Aronofsky ξέσπασε αλλού τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες.
    Είπαμε το origin...origin, αλλά τόση μαυρίλα και φτωχολογιά χωρίς λεφτά, γκάτζετ και λοιπά, ούτε...Ξανθόπουλο να βλέπαμε.

    Πέρα από τα σκουπίδια τι άλλο θα χρησιμοποιούσε δηλαδή;
    Το λουστρίνι του Βασιλάκη Καϊλα;

    Hint: Deja vu μερικά χρόνια αργότερα για τον Aronofsky, όταν αποχώρησε και απ'το "The Wolverine" που γυρίζεται αυτές τις μέρες με τον James Mangold στο τιμόνι.



    BATMAN VS SUPERMAN

    Το πιο μεγαλεπήβολο από τα σχέδια που δεν πραγματοποιήθηκαν, ήταν αυτό εδώ το άκυρο crossover μεταξύ των ιερών αγελάδων της DC.

    Και λέμε άκυρο, γιατί χωρίς να έχουμε δει τελικά reboot του Batman και χωρίς καινούριο μέχρι τότε Superman, τι να την κάνεις μια standalone crossover-ιά, να στέκεται μόνη της στον ορίζοντα;

    Πάρτε ανάσα.
    Αρχικά υπήρχε ένα σενάριο του παντελώς άγνωστου τότε...J. J. Abrams με τίτλο Superman: Flyby και το οποίο θα σκηνοθετούσε ο...Μακ Τζι (Άγγελοι Του Τσάρλι).

    O big Mακ όμως αποχώρησε για να σκηνοθετήσει το sequel των Charlie's Angels και τότε η Warner Bros προσέγγισε τον Wolfgang Petersen (Das Boot, Air Force One, The Perfect Storm).

    Τον Αύγουστο του 2001, ο σεναριογράφος του Seven, Andrew Kevin Walker, ρίχνει στο τραπέζι την ιδέα για μια Batman vs Superman εκδοχή, με τον Petersen να παραμένει στη σκηνοθετική καρέκλα, οπότε άκυρον το Superman: Flyby.

    Και επειδή όπου γάμος και χαρά ο Akiva πάντα πρώτος, ο Akiva Goldsman των Batman Forever, Batman and Robin ανέλαβε την σεναριακή επανεγγραφή.

    Το σενάριο διέρρευσε την 21η Ιουνίου του 2002 και η υπόθεση ξεκινούσε με την ψυχική κατάρρευση του Bruce Wayne ο οποίος απήχε ήδη 5 χρόνια απ'την καταπολέμηση του εγκλήματος, έχοντας ήδη χάσει τους Dick Grayson, Alfred Pennyworth και Commissioner Gordon.

    Μόνη του παρηγοριά, η αρραβωνιαστικιά του Elizabeth Miller.
    Στα ίδια ζόρια και ο Superman/Clark Kent μετά το διαζύγιο του με τη Lois, με τους δύο ήρωες να μοιράζοντα γενικά μια στενή φιλία.

    Μέχρι που ο Joker σκοτώνει στο μήνα του μέλιτος την γυναίκα του Bruce και ο ίδιος αρχίζει να κάνει σχέδια εκδίκησης, με μόνο εμπόδιο του τον Superman, που προσπαθεί να τον συγκρατήσει.

    Τελικά ο Bruce θα ρίξει το φταίξιμο στον Clark και οι δυο τους θα αρχίσουν να πλακώνονται, μέχρι που θα καταλάβουν ότι όλα αυτά ήταν ένα σχέδιο του Lex Luthor, του μεγαλύτερου αντιπάλου του Superman.

    Ε, μετά μπορείτε να φανταστείτε πως θα τα ξαναέβρισκαν και θα συμμαχούσαν για το κοινό καλό και ούτω καθεξής.

    Υποψήφιος για το ρόλο του Batman ήταν πάλι ο Christian Bale (σ.σ.: για τον οποίο μπορούμε να πούμε τελικά πως σίγουρα το ηθελε η μοίρα του) και ως Clark Kent/Superman ο...Josh Hartnett(?).

    Η προετοιμασία θα ξεκινούσε νωρίς το 2003, τα γυρίσματα ήταν προγραμματισμένα να διαρκέσουν 5-6 μήνες, με κυκλοφορία γύρω στα μέσα του 2004.

    Τελικά οι Bale, Hartnett απέρριψαν τους ρόλους, ο Petersen αποχώρησε γρήγορα για να σκηνοθετήσειν αργότερα το Troy (2004) και η Warner προχώρησε με το αποτυχημένο Superman Returns και το γνωστό μας Batman Begins.


    Hint:
    Σε μια σκηνή του I am Legend, υπάρχει μια φανταστική πλακέτα της ταινίας στο background (δες τη φωτο επάνω), ενώ ο Bryan Singer είχε κάποτε υπόψιν του μια μελλοντική συνεργασία με τον Wolfgang Petersen για το εν λόγω πρότζεκτ και τον Bale να παραμένει ως Batman.


    FILMBOY ΓΝΩΜΗ

    Τυπικό στόρι που θα μπορούσε όμως να λειτουργήσει ενώ για κάτι τέτοια crossover, ποιος δεν θα πέθαινε;

    Αλλά...δεν ήταν ακόμα η ώρα του.
    Ακόμα και αν αργότερα το πραγματοποιούσαν, ο ημι-αποτυχημένος Superman του Brandon Routh δύσκολα θα ταίριαζε τα χνώτα του με τον gritty Batman του Nolan.



    ΕΠΙΛΟΓΟΣ

    Πολλά και ανούσια λοιπόν τα σχέδια που περισσότερο έμοιαζαν ως κινήσεις πανικού, παρά με οργανωμένο, σωστό σχέδιο να επαναφέρουν τον Bats στη μεγάλη οθόνη, με τρόπο που θα του άρμοζε.

    Μακάρι στο μέλλον να δούμε ένα crossover ή έστω την Justice League ταινία που ακούγεται πως ετοιμάζουν.


    Ευτυχώς, ακολούθησε ένας Βρετανός με κρυφές μεγαλομανείς βλέψεις, που θα άλλαζε για πάντα την αντίλληψη για τον κινηματογραφικό Batman και τον γενικότερο τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζονται οι κόμικ ταινίες.
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Batman Retro - Μέρος 4ο: Οι ταινίες που δεν είδαμε ποτέ! Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top