F In Darkness - FilmBoy In Darkness - FilmBoy
  • Latest News

    In Darkness

    Στις σκοτεινές ημέρες του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ποιος θα περίμενε να βρει μια πηγή φωτός στο αποχετευτικό δίκτυο μιας πολωνικής πόλης;

    Το In Darkness της Agnieszka Holland ήταν η Πολωνική υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας φέτος, και μάλιστα προκρίθηκε στις τελευταίες 5 υποψήφιες χάνοντας τελικά από το Ιρανικό A Separation.

    Επίσης, έκανε μια φοβερή πορεία στο αμερικάνικο box office (χάρη φυσικά και στην υποψηφιότητα), ξεκινώντας σε λίγες αίθουσες στις 10 Φεβρουαρίου και από τότε, προβάλλεται μέχρι σήμερα κάνοντας πάνω από $1 εκατομμύριο εισπράξεις - ποσό που δεν ξέρω αν είναι και ρεκόρ για Πολωνόφωνη ταινία.

    Ο Leopold Socha (Robert Wieckiewicz) είναι σχετικά τυχερός στην κατεχόμενη από τους Ναζί πόλη Lvov της Πολωνία, μία από τις πολλές πόλεις που εκμηδένισε το Ράιχ του Χίτλερ.

    Παρά την κυνική προσέγγιση του για τη ζωή και την επιβίωση και το ταπεινό του επάγγελμα ως εργάτης αποχέτευσης, απολαμβάνει έναν τακτικό μισθό, μια καλή, αν όχι εξαιρετική σχέση με τη σύζυγό του Wanda (Kinga Preis), μια πολιτική σύνδεση με έναν παλιό φίλο που έγινε αξιωματικός των ναζί, και αρκετό ελεύθερο χρόνο από τα επίσημα καθήκοντά του για μια παράλληλη ασχολία ως ρακοσυλλέκτης και κλέφτης...

    Για τον ίδιο και τον πιστό οπαδό και βοηθό του Szczepek (Krzysztof Skonieczny), ο πόλεμος είναι ουσιαστικά μια διαδικασία που γεννά ευκαιρίες για λεηλασίες εγκαταλελειμένων διαμερισμάτων.

    Όταν θα τον προσεγγίσουν ο Ignacy και η Pauline Chiger (Herbert Knaup, Maria Schrader), ένα πλούσιο ζευγάρι Εβραίων, με αίτημα να κρύψει αυτούς και μια ομάδα δραπετών του γκέτο, ο Socha βλέπει μια ευκαιρία για χρήματα και συμφωνεί.

    Οι Chigers και το τσούρμο Εβραίων τον ακολουθεί σε ένα πηγάδι, και εκείνος  τους οδηγεί σε μια υπόγεια κρυψώνα κάτω από την πόλη. 


    Υπάρχουν νέοι και γέροι, μερικοί αρτιμελείς άνδρες, αρκετές γυναίκες και ένα ζευγάρι προέφηβων παιδιών. 

    Μικρή σημασία έχει που ζούνε κάτω από μια εκκλησία, ενώ οι Ναζί και η Πολωνοί χριστιανοί τους κυνηγάνε για την αμοιβή.

    Φυσικά και πρόκειται για αληθινή ιστορία.

    Έμαθα πως ο πραγματικός Leopold Socha και η σύζυγός του έχουν τιμηθεί από τη χώρα του Ισραήλ με το βραβείο των «Δικαίων του Έθνους", μια σπάνια διάκριση που μοιράζεται σε εργάτες του Έθνους του Ισραήλ και διασώστες-ήρωες.
    Ζουν στο Ισραήλ από το 1957.

    Το In Darkness έχει τα διαπιστευτήρια ενός πολύ καλού δραματικού φιλμ για τη βαρβαρότητα των Ναζί (μέρες που είναι...) και τον αλτρουισμό μερικών μη-Εβραίων που βοήθησαν με κάποιο τρόπο στη διάσωση αυτών.


    In Darkness trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: In Darkness Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top