F Short Films: Batman Dead End - FilmBoy Short Films: Batman Dead End - FilmBoy
  • Latest News

    Short Films: Batman Dead End

    Γράφει ο Αργύρης Σταματόπουλος.

    Πριν τον Christopher Nolan, υπήρχε ο Sandy Collora 
    Πριν τον Christian Bale, υπήρχε ο Clark Bartram 
    Πριν τον Heath Ledger, υπήρχε ο Andrew Koenig

    …Απλά, όχι σε κάποια big budget blockbuster ταινία  αλλά σε ένα απλό 8λεπτο fan film, σε σενάριο και σκηνοθεσία του πρώτου.

    Το project ξεκίνησε ως ένα μέσο για να διαφημιστεί ο Collora ως δυνάμει σκηνοθέτης και να θαυμάσουν όλοι τις ικανότητες του, πράγμα το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, επετεύχθη.

    Το Dead End θεωρείται μέχρι σήμερα μια από τις πιο σημαντικές, αν όχι η πιο σημαντική, και με επαγγελματισμό ταινίες μικρού μήκους, πάνω στο χαρακτήρα του Σκοτεινού Ιππότη.

    Το (μικρό) story έχει ως εξής:



    Ο Joker αποδρά (για ακόμα μια φορά!) από το άσυλο Arkham. 
    Ο Bruce Wayne δεν έχει άλλη επιλογή από το να φορέσει για ακόμα μια νύχτα τη στολή του Batman και να βγει για κυνήγι. 

    Αλλά όταν βρει τον ‘πρίγκιπα του εγκλήματος με το φονικό χαμόγελο’, θα καταλάβει ότι αυτός είναι το λιγότερο από τα προβλήματα του, αφού στις σκιές καραδοκούν πιο επικίνδυνα και σκοτεινά πλάσματα … από άλλο πλανήτη.

    Ο Collora μας επαναφέρει στην προ Joel Schumacher εποχή του Batman, όταν ακόμα στην πτυσσόμενη καρεκλίτσα του σκηνοθέτη καθόταν ο Tim Burton


    Σκοτεινό, ατμοσφαιρικό, με ωραία ροή για μικρό φιλμάκι και πολύ καλές ερμηνείες από τον Clark Bartram στο ρόλο του εκδικητή με τα μυτερά αφτιά και τον (συγχωρεμένο) Andrew Koenig στο ρόλο του Joker.

    Έχει αυτό το essential γοτθικό στοιχείο (σε συνδυασμό με τη απαραίτητη  ταιριαστή μουσική) του σκοτεινού ιππότη και του νυχτερινού περιβάλλοντος στο οποίο κινείται, που το είχαμε πάντα ως πρότυπο στα ‘Batman’ και ‘Batman Returns’, και έλειπε παντελώς στα ‘Batman Forever’ και ‘Batman & Robin’ (όπου εκεί ο Bats ήταν πιο “flashy” super hero).

    Αν ο Batman δεν φορούσε γκρι spandex body suit με μαύρα γάντια, μπότες μπέρτα και μάσκα, ώστε να θυμίζει ένα mix από κόμικς και Adam West, και φορούσε την κλασσική κατάμαυρη λαστιχένια στολή που αγαπήσαμε τη δεκαετία του ’90, κάλλιστα θα μπορούσε το Dead End να περάσει στον θεατή ως ένα σύντομο και καλοφτιαγμένο ιντερλούδιο για την πρώτη ταινία του ’89. 


    Δεν είναι τυχαίο το ότι όταν ανακοινώθηκε το ‘The Dark Knight’ και άρχισε το promotion talk ανά τον κόσμο, πολλοί Bat-fans έσπευσαν να διοχετεύσουν στο ‘Συσωλήν’ (την αρχαία ελληνική έκδοση του Youtube) δικά τους trailers για την ταινία, με το υλικό για τον Joker να είναι από το Dead End.

    Πολλοί πιστεύουν ότι αποτέλεσε τον μικρό εκείνο κινητήριο μοχλό, ώστε σήμερα να έχουμε μπρος στα μάτια μας τα ‘Batman Begins’ και ‘The Dark Knight’, και στο μέλλον το ‘The Dark Knight Rises’.

    Αν και προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει να κάνει τόσο με αυτά, γιατί την gothic ατμόσφαιρα που είχαμε στα πρώτα δύο του Burtonverse (= Burton + universe, παρόλο που δεν σκηνοθέτησε και τις τέσσερις, τιμητικά το λένε έτσι!) και την οποία προσπαθεί να αναπαράγει ο Collora, δεν την έχουμε τόσο πολύ στην τριλογία του Nolan.

     
    Αν και είναι σκοτεινό, δεν είναι τόσο ατμοσφαιρικό, όσο άγριο, αποφασιστικό και ρεαλιστικό, προφανώς για να αντικατοπτρίζει τον πρώιμο Bruce Wayne/Batman στο ξεκίνημα του υπόλοιπου της ζωής του.

    Το μόνο κατά τη γνώμη μου άκυρο, του άκυρου, ώ άκυρο! είναι το ότι ενώ έχουμε τον Batman και τον Joker στο σκοτεινό δρομάκι στις γνωστές και μη εξαιρετέες συναντήσεις τους, ξαφνικά… ξαφνικά…

    Ο Διπρόσωπος Harvey με το κέρμα του? –Όχι!

    Ο Mr. Freeze με το παγωμένο χαμόγελο? –Όχι!

    Η Catwoman με το αβυσσαλέο ντεκολτέ της? –Όχι!

    Το Alien! 

    Ήμαρτον!

    «Ένας πρώην αριστερός γίνεται βουδιστής μοναχός. Που κολλάει η σκηνή αυτή, κύριε Σεμπέκο?»

    …και φυσικά ένα Alien δεν έρχεται ποτέ μόνο του. Πάντα υπάρχουνε οι ‘κυνηγοί’ του!

    Παρόλο που δεν είχαν και πολλά να ζηλέψουν από τις χολιγουντιανές εκδόσεις τους οι εξωγήινοι αυτοί οργανισμοί, τους θεωρώ το πιο άκυρο entry στο όλο project (αν και υπάρχουν comic crossovers μεταξύ τους).

    Ωστόσο το βίντεο μοιάζει σαν να έχει ακόμα συνοχή και το choreography των σκηνών πάλης είναι πολύ καλό.

    Αλλά και το budget των 30 χιλιάδων δολαρίων, προϋποθέτει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

    Ο καλλιτέχνης Alex Ross, γνωστός από το ‘Justice’ της DC Comics, είχε δηλώσει: «ο Batman όπως πάντα ήθελα να τον δω!».

    Το short προβλήθηκε για πρώτη φορά στο San Diego Comic Con (αααααχ…!) το 2003 και μπορείτε να το ξαναδείτε στη συνέχεια στο FilmBoy.

    Όσοι, fans και μη, ψάχνεστε για κάτι σε Batman “back to basics” να μια καλή ευκαιρία να περάσετε ένα ωραίο οκτάλεπτο!



    Batman Dead End by FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Short Films: Batman Dead End Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top