F 8 Πολύ καλοί λόγοι για να δείτε το Captain America: The First Avenger - FilmBoy 8 Πολύ καλοί λόγοι για να δείτε το Captain America: The First Avenger - FilmBoy
  • Latest News

    8 Πολύ καλοί λόγοι για να δείτε το Captain America: The First Avenger

    Γράφει ο Αργύρης Σταματόπουλος.

    ΟΚ, το ομολογώ, ο Captain America δεν είναι ο αγαπημένος μου ήρωας. 
    Είναι το κλασσικό παράδειγμα του αμερικάνικου ιδεώδους, που έβγαλε η Marvel για να έχει και αυτή κάποιον με τα χρώματα της αστερόεσσας, αφού η DC είχε ήδη τον δικό της boy-scout σε κόκκινο και μπλε (ναι ναι αυτόν με την μπέρτα και το σώβρακο πάνω από το παντελόνι).

    Και τι πιο πιασιάρικο από τον να τον βάλουν να πολεμά κακάσχημους Ναζί, αφού οι αρχές της δεκαετίας του ’40 ήταν το πιο πρόσφορο έδαφος για να ανθίσει ο ‘παντοδύναμος αμερικάνος’ εναντίον των εγκληματιών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Το θέμα όμως με τον Cap είναι ότι, πέρα από το ότι σε μαθαίνει να είσαι σωστός Αμερικάνος, σε μαθαίνει να είσαι και καλός δημιουργός comic based ταινιών.

    Διότι καλό το “Thor”, αλλά του έλειπε η δράση στα κυβικά του Ασγκαρντιανού θεού.

    Διότι καλό-καλό το “Iron-Man 2”, αλλά το παρακάνανε με τον ζαμανφού και πιόμα Tony Stark.

    Το πόνημα του Joe Johnston, όμως δεν θα απογοητεύσει ...



    ...τους fans των ‘Εκδικητών’, που θέλουν να πωρωθούν περιμένοντας ανυπόμονα το ‘assemble’ του χρόνου την άνοιξη.

    Τα συστατικά της επιτυχίας είναι απλά, αν και πολλά franchises δείχνουν να ξεχνάνε μερικά στην πορεία τους προς τις αίθουσες και τα video clubs.

    Φαίνεται ωστόσο ότι λοχαγός Steve Rogers έχει αυτά τα συστατικά που χρειάζονται για να τέρψει και τους πιο απαιτητικούς από το φιλοθεάμον κοινό. 


    - Καταρχάς έχει τον σκηνοθέτη Joe Johnston, τον άνθρωπο που σκηνοθέτησε το ‘Jurassic Park 3’ και το ‘The Wolfman’, και τουλάχιστον έκανε κόσμο να τα δει πριν τα καταδικάσουν.

    Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως η Marvel του έδωσε το ελεύθερο να δημιουργήσει ‘κατά το δαίμονα εαυτού’, χωρίς πολλές παρεμβολές.

    Έχει, δηλαδή, τη συνοχή και τη συνεκτικότητα από την μία οπτική του σκηνοθέτη, κι όχι από πολλαπλές οπτικές. 


    Εξάλλου πάντα οι κόντρες μεταξύ σκηνοθετών και εταιριών παραγωγής δημιουργούσαν προβλήματα στο τελικό αποτέλεσμα, εκτός από το παρασκήνιο.

    Το ‘First Avenger’ όμως αποδεικνύεται μια ταινία ζωντανή, έντονη και με συναίσθημα.

    Ο Johnston ξεδίπλωσε τις ικανότητες του και παρουσίασε τον σούπερ ήρωα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 


    - Το δεύτερο στοιχείο της ταινίας είναι πρωταγωνιστής.

    ΟΚ, το ξέρω! 

    Κι εγώ χασκογέλαγα όταν έμαθα πέρσι ότι τον Cap θα τον ενσαρκώσει ο Chris “μήπως αυτό το παντελόνι δείχνει χοντρό το πωπουδάκι μου?” Evans.

    Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το ελεεινά άκυρο teenage style από τα Fantastic Four, αλλά ο Evans εκπλήσσει ευχάριστα στο σοβαρό ρόλο του Rogers.

    Μπαίνει στο πετσί του ρόλου, σε πείθει ότι είναι σοβαρός, υπεύθυνος, πατριώτης και ιδεαλιστής.

    Και, κυρίως για το καλό του franchise, σε κάνει να τον ταυτίζεις με το ρόλο και να θες να τον ξαναδείς στο sequel. 


    - Το επόμενο συστατικό είναι ο κακός.

    Είναι γνωστό ότι η Marvel (ευτυχώς και προς τιμήν της!) δεν πετάει απλά ονόματα μέσα στα franchise, μονό και μόνο για να τσιμπήσουν οι θεατές, αλλά προσπαθεί να διαλέγει τους κατάλληλους ηθοποιούς για τους κατάλληλους ρόλους.

    Κι επειδή ένας ήρωας είναι τόσο άξιος όσο το αντίπαλο δέος του, κυρίες και κύριοι: ο Hugo Weaving στο ρόλο του Red Skull!

    Τι να πούμε γι αυτόν? Τίποτα δε θα πούμε.

    Το μόνο που αξίζει είναι να καθίσουμε αναπαυτικά και να τον απολαμβάνουμε με ανοιχτά τα στόματα! 


    - Αλλά μια ταινία δεν είναι μόνο οι δυο πρωταγωνιστές. 
    Είναι και το υπόλοιπο cast που τους πλαισιώνει και συμπληρώνει τέλεια το μύθο και την πλοκή.

    Και το ‘Captain America’ εκμεταλλεύτηκε άρτια τους χαρακτήρες από το comic και τους ηθοποιούς που θα τους υποδυθούν.

    Οι Tommy Lee Jones, Haley Atwell, Sebastian Stan, Toby Jones, Dominic Cooper και Stanley Tucci δεν είναι απλώς κομπάρσοι, αλλά έχουν τις δικές τους στιγμές μέσα στην ταινία.

    Τραβούν την προσοχή του θεατή και μένουν στη μνήμη, όπως κάποτε ο Harrison Ford ως Han Solo, και όχι όπως ο Sam Rockwell ως Justin Hammer. 


    - Πέμπτο στοιχείο στην προσπάθεια να κάνουμε μια επιτυχημένη ταινία ...αυτό θα ήταν το ‘μουσικό θέμα’.

    Και να το θέσω ως εξής: σε ποιους από σας έρχεται κατευθείαν στο μυαλό το μουσικό θέμα των ‘Πειρατών της Καραϊβικής’; Το θέμα του ‘Batman’; Του ‘Superman’;

    Παιχνιδάκι!

    Για πείτε μου τώρα το θέμα του ‘Incredible Hulk? Των ‘X-Men’?

    OK, ούτε εγώ τα θυμάμαι.

    Αλλά χάρη στον Alan Silvestri ο Cap θα έχει το δικό του αναγνωρίσιμο μουσικό θέμα, που οι θεατές θα σιγοψιθυρίζουν βγαίνοντας από την αίθουσα της ταινίας ή μπαίνοντας στην αίθουσα του sequel.

    - Και περνάμε στον τόνο και το ύφος της ταινίας.

    Και πριν βιαστείτε να σκεφτείτε ότι δεν είναι ‘Dark Knight’, να υπενθυμίσω ότι δεν είναι όλοι οι ήρωες σκοτεινοί και νυχτερινοί τύποι.

    Δεν ταιριάζουν όλοι σε ένα ωμό και ρεαλιστικό περιβάλλον.

    Γι’ αυτό και όταν μπαίνεις στην αίθουσα του ‘First Avenger’, πας να δεις έναν ήρωα των κόμικς και όχι μια καθαρά πολεμική ταινία με βία και προσγειωμένη προσέγγιση, σαν να βλέπεις τη ‘Διάσωση του στρατιώτη Ράιαν’ (όχι του Μπράιαν) 


    Υπάρχουν αφενός, τα στοιχεία εκείνα που κάνουν την ταινία πιο ανθρώπινη, όπως ο ανθρώπινος χαρακτήρας, το αίσθημα ευθύνης στην πατρίδα ή ο αλτρουισμός, αλλά σίγουρα το κυρίαρχο στοιχείο είναι το υπερβατικό, το πέρασμα από την πραγματικότητα στην φαντασία και τη μυθοπλασία.

    Κι εδώ ο Johnston έχει καταφέρει να εξισορροπήσει καλά αυτές τις δυο ‘πλευρές του νομίσματος’.

    - Αλλά μην ξεχνάμε και το συγκινησιακό κομμάτι.

    Το συναίσθημα που πρέπει να μας βγάζει η ταινία, ώστε να μη μας φαίνεται συμπαθής ο Steve αφού γίνει all-muscle, αλλά να έχουμε ήδη ξεχωρίσει το χαρακτήρα του εξαρχής και να νιώθουμε ότι τα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή του τού αξίζουν γιατί είναι ένας καλός άνθρωπος.

    Πάνω από όλα είναι ένας ήρωας που θέλει να κάνει το σωστό, ακόμα και χωρίς τον ορό του ‘Σούπερ Στρατιώτη’.

    Η παραγωγή το ξέρει αυτό και γι’ αυτό εκτός από τη δράση, το ξυλίκι και τις εκρήξεις, μας φορτίζει και συναισθηματικά.

    - Και φτάνω στο climax με το ‘Climax’

    Είναι αρκετές οι ταινίες που, για να σε πωρώσουν, ξεκινούν με λίγη δράση στην αρχή και μετά σε έχουν σε ένα ανιαρό ‘περίμενε’ μέχρι να φτάσουν στο τέλος.

    Αν θυμάστε σε κάποιο ‘Transformers: Revenge of the Fallen’ που ξεκινήσανε έτσι και μετά ήσουν αναγκασμένος να βαρεθείς μέχρι παράνοιας μέχρι το τέλος, στην anticlimactic τελική μάχη στις πυραμίδες, που μόνο η 2μιση λεπτών μάχη Optimus vs Fallen ήταν αξιοπρεπής.

    Εν αντιθέσει, ο Captain America, ενώ έχει σκηνές δράσης κατά τη διάρκεια της ταινίας, ουσιαστικά στήνουν το σκηνικό για την τελική αναμέτρηση καλού και κακού, τις καταδιώξεις, τις μάχες και την αναμενόμενη σύγκρουση των δύο ηγετικών μορφών του φιλμ.

    Χάρη λοιπόν σε όλα αυτά ο Captain America έχει το υπόβαθρο να γίνει μια fan favorite ταινία, που δεν σε οδηγεί απλά στους Avengers, αλλά που μπορεί να πάρει κάποτε τη θέση της ανάμεσα σε μεγάλες super hero ταινίες.

    Η πρεμιέρα δεν αργεί, γι αυτό να ετοιμάζεστε. 

    Άντε να βγούνε κι οι Avengers, να πωρωθούμε άγρια!

    Σημείωση: Ναι, έχω δει τη ταινία αλλά το επίσημο review στο FilmBoy το έχει αναλάβει ο Τσώκος και θα το δείτε λογικά αύριο.
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: 8 Πολύ καλοί λόγοι για να δείτε το Captain America: The First Avenger Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top