F Review: Machete - FilmBoy Review: Machete - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Machete

    **********   8/10

    Ποιος σκηνοθέτης μπορεί να μας δείξει καμιά δωδεκάδα άντρες να σφάζονται από μια Μαχαίρα και μια ολόγυμνη γυναίκα να βγάζει ένα κινητό τηλέφωνο από το αιδοίο της (…και να έχει και σήμα) αφού πρώτα χώνει το μαχαίρι στα τέτοια του πρωταγωνιστή, όλα αυτά στα 5 πρώτα λεπτά μιας ταινίας; 

    Ο Τεξανός Robert Rodriguez είναι εκπρόσωπος ενός άλλου σινεμά. 

    Χοντροκομμένου, ακραίου, βίαιου και κάποιες φορές στα όρια του γραφικού και είναι στην ίδια σχολή κινηματογραφιστών με τον Eli Roth και τον δάσκαλο Quentin. 

    Το Machete ήταν ένα από τα πολλά fake trailers που προβλήθηκαν μεταξύ των Planet Terror του Rodriguez και του Death Proof του Tarantino, αλλά ακόμα και πιο πριν ο ίδιος ο Rodriguez υποσχόταν ότι το Machete θα είχε τη δική του ταινία κάποτε, με πρωταγωνιστή φυσικά τον Danny Trejo ως ο Μεξικανός που εκδικείται για λογαριασμό ...



    ...όλων των μεταναστών στην Αμερική. 

    Και αυτό που υποσχέθηκε, αυτό ακριβώς και είναι. 

    Το Machete είναι κινηματογραφημένο στο vintage στιλ του Grindhouse, μια πολύ βίαιη παρωδία action ταινιών (…του The Expendables καλή ώρα) που προκαλεί τους θεατές με όλων των ειδών τα κλισέ των b-movies και μάλιστα με έντονο Latin χαρακτήρα. 

    Και γιατί όχι;
    Δεν έχετε βαρεθεί τους λευκούς και τους μαύρους super-heroes;
    Καιρός είναι να δούμε και έναν Μεξικάνο bad-ass mega-hero. 


    Γραμμένο από τον Robert Rodriguez (και τον ξάδερφο του Alvaro) και σκηνοθετημένο από τον Robert Rodriguez (και τον μοντερ του, Ethan Maniquis), το Machete είναι από τις καλύτερες φετινές ταινίες ΜΟΝΟ αν απολαμβάνεις αυτό το είδος. 

    Η υπόθεση είναι ένα ξεκαρδιστικό μπάχαλο.
    Ο Machete είναι ένας παράνομος μετανάστης εκ Μεξικού (Danny Trejo) που προσλαμβάνεται να σκοτώσει έναν ακροδεξιό Γερουσιαστή (Robert De Niro) αλλά φυσικά προδίδεται εκ των έσω. 


    Αυτό οδηγεί σε ένα μπέρδεμα που δεν έχει νόημα να αναλύσουμε αλλά καλύτερα να δούμε όλους τους χαρακτήρες που συναντάει στο πέρασμα του ο Machete. 

    Κατ’αρχας έχουμε τον απόλυτο κακό (ένας άχαρος Steven Seagal) ο οποίος έχει σκοτώσει τη γυναίκα και το παιδί του Machete επειδή εκείνος δεν εξαγοράζονταν, πίσω στη γενέτειρα τους το Μεξικό. 

    Περνώντας τα σύνορα και μπαίνοντας στην Αμερική, ο Machete θα έρθει σε επαφή με την αρχηγό ενός δικτύου που βοηθά Μεξικανούς (Michelle Rodriguez), μια αστυνομικό των αλλοδαπών που νομίζει ότι το σύστημα δουλεύει καλά αλλά όταν βλέπει το αντίθετο συμμαχεί μαζί του (Jessica Alba) και τον αδερφό του και παπα (ο απίστευτος Cheech Martin). 

    Ο Rodriguez κάνει πλάκα και στο σεξ, αφού ο Machete το κάνει και με τις δυο παραπάνω αλλά και με τη γυναίκα και τη κόρη (Lindsey Lohan σε έναν αυτοσαρκαστικό ρόλο έχω την αίσθηση) του βοηθού του γερουσιαστή και μάλιστα συγχρόνως και τραβώντας τη στιγμή σε video! 

    Η μαγκιά με το Machete είναι ότι εκτός από action σκηνές ανθολογίας (όπως αυτή με τη μηχανή και το πολυβόλο) τις οποίες άλλωστε περιμένεις από ταινία του Rodriguez, είναι γεμάτο από kick-ass απίθανες ατάκες ειδικά από τον παπα. 

    -Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στο Θεό και στο να βοηθάω τους συνανθρώπους μου, κι εσύ μου ζητάς να σε βοηθήσω να σκοτώσεις καμιά 40ρια από δαύτους;
    -Ναι…
    -Θα δω τι μπορώ να κάνω. 


    Το Machete είναι επίσης και ένας ύμνος στις Latin γυναίκες του Hollywood. 

    Δε κάνω πλάκα, αρκεί να δείτε τη Michelle Rodriguez με το ημιαυτόματο και τις μπότες αλλά όλη τη κοιλιά έξω, τη Jessica Alba να κάνει γυμνή ντους (αν και όλη η σκηνή είναι ψεύτικη, όπως έμαθα) και τις αδελφές Elise και Electra Avellan (που έπαιξαν στο Grindhouse αλλά και στο φτηνό The Black Waters of Echo’s Pond, το θυμάστε;) από τη Βενεζουέλα με στολές νοσοκόμας να βγάζουν τα αυτόματα από τις καλτσοδέτες τους. 

    Α, ναι…και η Lindsey Lohan έχει γυμνό …αλλά who cares; 

    Σαν αρνητικό θα μπορούσα να αναφέρω τον μικρό ρόλο της Michelle Rodriguez (ναι, δε τη χορταίνω)...και τη παρουσία του Steven Seagal που ειναι εκτος κλίματος. 

    Επαναλαμβάνω, το Machete θα το απολαύσουν ΜΟΝΟ αυτοί που γνωρίζουν τι θα δουν και τους αρέσει να το βλέπουν. 
    Αληθοφανή σενάρια και ερμηνείες δεν χωρούν. 

    Στην Αμερική έκανε πρεμιέρα στις 3 Σεπτεμβρίου, μαζεύοντας 14 εκατομμύρια σε 4 μέρες.
    Στην Ελλάδα η Audio Visual θα μας το φέρει στις 25 Νοεμβρίου.
    Κάλιο αργά...


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Machete Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top