F Ο Μαύρος Κύκνος - Black Swan - FilmBoy Ο Μαύρος Κύκνος - Black Swan - FilmBoy
  • Latest News

    Ο Μαύρος Κύκνος - Black Swan

    Γράφει ο Γιαννης Πεντσερετζίδης.

    Προχθες, η νέα ταινία του Darren Aronofsky, Black Swan, άνοιξε την αυλαία του Φεστιβαλ της Βενετίας, κερδίζοντας με τη μια την καρδιά των κριτικών, πολλοί από τους οποίους μίλησαν για αριστούργημα.   
    Ο σκηνοθετης που δεν φοβηθηκε να κάνει δραματική ταινία με έναν παλαιστη του Catch, ρισκαρει αλλη μια, παρουσιάζοντας ένα θριλερ με πρωταγωνιστρια μια  πριμα μπαλαρίνα!  

    Το Black Swan φαίνεται να έχει ομοιότητες με το Antichrist του Lars Von Trier, με κάποια αηδιαστικά πλάνα, σεξουαλικές αναφορές, πάλη του καλού με το διαβολικό, όλα αυτά χωρίς βέβαια τις ακρότητες της ταινίας του Δανού σκηνοθέτη.  

    Είναι όμως πολύ νωρίς για σίγουρα συμπεράσματα και θα περιμένουμε να δούμε την ταινία για βγαλουμε τα τελικά υποκειμενικα συμπερασματα, ο καθένας μας ξεχωριστά. 

    Μια συνοψη της ταινίας έχει ως εξής: Στη Νεα Υορκη προκειται να ανεβεί μια διασκευη της παραστασης «Η Λίμνη των Κύκνων».  

    Ο ρόλος απαιτεί μια χορεύτρια που να μπορει να φέρει εις πέρας και τον ρόλο του καλού Ασπρου Κύκνου αλλά και αυτόν του σκοτεινού Μαύρου Κύκνου.  

    Η Nina (Natalie Portman) είναι η τέλεια χορευτρια για τον ρόλο του Ασπρου Κύκνου, αλλα ...



    ...δείχνει να μην μπορει να βγάλει τον σκοτεινό της εαυτό, για το κακό μέρος του ρόλου.  

    Όταν εμφανίζεται μια άλλη χορεύτρια, η Lily (Mila Kunis), της οποία το επωνυμο ποτέ δεν μαθαίνει ο θεατής και η οποία είναι μια μυστηρια γυναίκα, αναμεσα στις δύο θα αναπτυχθει ανταγωνισμός ο οποίος θα μετεξελιχθει σε μια παραξενη φιλία.  

    Τότε είναι που η Nina θα ανακαλύψει σκοτεινές πλευρές του εαυτού της που ούτε υποψιαζόταν... 

    Η ταινία αυτή δεν ξέρουμε αν προχωρήσει ως τα Oscars - μιας και όλες οι ταινίες του Darren δείχνουν να κατακτούν ένα συγκεκριμένο φανατικό κοινό, αλλά όχι τη μάζα - αλλά είναι σχεδόν σίγουρο πλέον πως μπορεί να βγάλει υποψηφιότητα γυναικείας ερμηνείας και για τις δύο πρωταγωνίστριες της ταινίας, αλλά ιδιαίτερα για την φοβερή Natalie Portman.  

    Στην ταινία παίζει και η Wynona Ryder και ο Vincent Cassel -για όσους δεν ξέρουν- ο άνδρας της Monica Bellucci. 

    Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι βαθιά καταθλιπτικές ταινίες του Darren Aronofsky παρότι δεν κέρδισαν ποτέ την καρδιά της “Aκαδημίας ... του Hollywood”,  εντούτοις 2 φορές τιμήθηκαν με υποψηφιότητες όσκαρ ερμηνείας (Ellen Burstyn για Requiem for a Dream και Mickey Rourke για The Wrestler).  

    Παρ’όλ’αυτά ίσως ήρθε η ώρα μια ηθοποιός του Darren να κερδίσει το αγαλματίδιο, μιας και αυτή τη φορά ο σκηνοθέτης το γύρισε από το βαρύ δράμα , στο δραματικό θρίλερ (άρα πιο εμπορικό) αλλά και η Natalie Portman είναι πλέον ώριμη για να αναβαθμιστεί στο επόμενο Hollywood stage, και η Ακαδημία των βραβείων, ιδίως τα τελευταία χρόνια δείχνει την προτίμηση της σε νεαρές όμορφές ηθοποιούς, προσπαθώντας να τους δώσει πάτημα για ακόμα μεγαλύτερη καταξίωση.  

    Άλλωστε πρέπει να φροντίζουν το νέο αίμα της βιομηχανίας τους!  

    Η αδικία που έγινε στην Ellen Burstyn το 2000, οπότε και το Hollywood επέλεξε να βραβεύσει την απλώς καλή ερμηνεία της Julia Roberts, έναντι μιας από τις καλύτερες ερμηνείες όλων των εποχών, πρέπει να διορθωθεί κάποτε, έστω και στο πρόσωπο του Darren, μιας και φαίνεται πως ο σκηνοθέτης είναι που αποσπά πολύ καλές ερμηνείες από τους ηθοποιούς του, είτε με τις ερμηνευτικές του οδηγίες, είτε με τη θεματική των ταινιών του και την δομή των χαρακτήρων που παρουσιάζει.  

    Με λίγα λόγια δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που δίνουν την ευκαιρία στον ηθοποιό να βγάλει τον καλύτερο του εαυτό. 

    Στην Αμερική το Black Swan θα κάνει πρεμιέρα την 1η Δεκέμβρη, ενώ η Odeon δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ακριβή ημερομηνία. 

    Δείτε το trailer.

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Ο Μαύρος Κύκνος - Black Swan Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top