F ΓΙΕ ΜΟΥ, ΓΙΕ ΜΟΥ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ; - MY SON, MY SON, WHAT HAVE YE DONE? - FilmBoy ΓΙΕ ΜΟΥ, ΓΙΕ ΜΟΥ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ; - MY SON, MY SON, WHAT HAVE YE DONE? - FilmBoy
  • Latest News

    ΓΙΕ ΜΟΥ, ΓΙΕ ΜΟΥ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ; - MY SON, MY SON, WHAT HAVE YE DONE?


    Αμέσως μόλις τελείωσε τα γυρίσματα και τις υποχρεώσεις του Bad Lieutenant:Port of Call New Orleans, o Werner Herzog πήρε κάποιους ηθοποιούς, τον καμεραμάν και τον μοντέρ και από τις ανατολικές ακτές ταξίδεψε στις δυτικές. 

    Εκεί, και συγκεκριμένα στο San Diego της California πριν 30-κατι χρόνια, ένας τρελάρας κυνήγησε και σκότωσε τη μητέρα του με ένα ...σπαθομαχαιρο (υπάρχει τέτοια λέξη;) χωρίς ιδιαίτερο λόγο. 

    Την ιστορία του είχε την έμπνευση να την κάνει ταινία ο γεννημένος στη Γερμανία σκηνοθέτης, σε μια πολύ ελεύθερη μεταφορά και, ίσως το ξανασκεφτοταν αν ήξερε την μηδενική αποδοχή της. 

    Βλέπετε, η ταινία εκτός από τις μέτριες κριτικές που πήρε, προβλήθηκε μόνο σε κάποιες αίθουσες στη Νέα Υόρκη, αλλά κάποιοι ψαγμένοι Έλληνες την είδαν στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο. 

    Όπως παραδέχεται ο ίδιος, το σενάριο που έγραψε μαζί με τον Herbert Golder είναι κατά 70% φαντασία, και ξεκινάει με τον θεότρελο τύπο (του οποίου το όνομα ήταν Mark Yavorsky αλλά στη ταινία λέγεται Brad McCullum) να βρίσκεται έξω από το σπίτι του και ενώ το ασθενοφόρο βγάζει τη σφαγιασμένη μητέρα του έξω εν μέσω περίεργων και μπάτσων. 

    Το ρόλο υποδύεται ο Michael Shannon, ο πιο πειστικός τρελός του Hollywood, και υποψήφιος για Όσκαρ γι’αυτον ακριβώς το λόγο στο Revolutionary Road πέρυσι. 

    Σύντομα, αλλά όχι αρκετά εγκαίρως, οι δυο ντετέκτιβ (Willem Dafoe – συνταγή αποτυχίας τα τελευταία χρόνια – και Michael Pena) καταλαβαίνουν ότι αυτός είναι ο δολοφόνος αλλά ο τύπος έχει ήδη κλειστεί σπίτι, παρέα με καραμπίνες και δυο ομήρους. 


    Από εκεί και μετά βλέπουμε πολλά flash back στη ζωή του τρελάρα, ένα ταξίδι στη παράνοια (‘βλέπω το Θεό στο κουτί με τα μπισκότα’ και άλλα τέτοια λογικά), το οποίο φαίνεται να αρέσει τελευταία στον Herzog (θυμάστε τα ινγκουανα του Nicholas Cage?). 

    Η αρραβωνιάρα του (Chloe Sevigny, η οποία μάλλον κατέστρεψε τη καριέρα της μετά τη διασημότερη hardcore σκηνή... πεοθηλασμου στο The Brown Bunny) προσπαθεί να εξηγήσει ότι ο φίλος της γύρισε αλλαγμένος μετά από ένα ταξίδι στο Περού στο οποίο πνίγηκαν όλοι οι φίλοι του. 

    Στα credits της παραγωγής βρίσκεται το όνομα του David Lynch αλλά μαθαίνω ότι η μόνη του συμμετοχή ήταν να επιβάλει την Grace Zabriskie στο ρόλο της δολοφονημένης μητέρας. 

    Mηδαμινή διανομή, μέτριες κριτικές και το μόνο θετικό που είναι κοινά αποδεκτό είναι η ερμηνεία του Michael Shannon. 

    Υποψήφιο για Χρυσό Λιοντάρι στο φεστιβάλ της Βενετίας, και η προτελευταία ταινία του 2009 για το KostasBlog . 

    Δείτε το trailer.

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: ΓΙΕ ΜΟΥ, ΓΙΕ ΜΟΥ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ; - MY SON, MY SON, WHAT HAVE YE DONE? Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top