F ΜΠΑΛΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΥΣ - THE DAMNED UNITED - FilmBoy ΜΠΑΛΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΥΣ - THE DAMNED UNITED - FilmBoy
  • Latest News

    ΜΠΑΛΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΥΣ - THE DAMNED UNITED


    **********   7/10

    Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ταινία εκτός συναγωνισμού μιας και ‘κουβαλάει’ την ετικέτα sports movie.
    Ακόμα, ήμουν βέβαιος ότι θα τη σνομπάριζαν τα μεγάλα αμερικανικά κριτικά έντυπα όπως κάνουν για όλα τα φιλμ που ασχολούνται με το δικό τους soccer.
    Και τα δυο παραπάνω αξιώματα αποδείχθηκαν λανθασμένα.  

    Το χρονικό των 44 ημερών παραμονής του Μπραιαν Κλαφ στην Ληντς, του νεότερου προπονητή στην ποδοσφαιρική ιστορία της Αγγλίας (όταν ξεκίνησε στα 30 του με τη Χαρτπουλ) είναι ένα δραματοποιημένο φιλμ χαρακτήρων με πολλά κωμικά στοιχεία που θα καταλάβουν μόνο όσοι ασχολούνται με τη μπάλα.    

    Γιατί μόνο αυτοί θα καταλάβουν την αναγκαιότητα του να προφυλάσσεις κάποιους παίχτες σου πριν από έναν μεγάλης σημασίας Ευρωπαϊκό αγώνα.   
    Και μόνο αυτοί θα γελάσουν με την αυθάδεια ενός προπονητή προς το συμβούλιο της ομάδας γιατί καταλαβαίνουν πόσο γραφικό είναι κάτι τέτοιο, ειδικά στην Ελλάδα όπου το ποιον έχεις πρόεδρο είναι πιο σημαντικό από όλα τ’αλλα.  

    Ο Αλεφαντος της Αγγλίας λοιπόν, νεαρός και πετυχημένος στη πρώτη του δουλειά με την Ντερμπυ, αλλά ιδιότροπος και ορκισμένος εχθρός ενός άλλου μεγάλου προπονητή, του Ντον Ρεβυ, στο άκουσμα του ονόματος του οποίου βγάζει σπυράκια (για πείτε ...Μπαγεβιτς στο Νικόλα...τολμάτε;), ερμηνεύεται από το Βρετανό Michael Sheen, έναν ηθοποιό μαθημένο σε ρόλους ιδιαίτερων προσωπικοτήτων.
    Θυμηθείτε τον ως Τονυ Μπλερ στο The Queen το 2006 και ως Ντειβιντ Φροστ στο οσκαρικο Frost/Nixon πέρυσι.
    Ως Ντον Ρεβυ ο Ιρλανδός Colm Meaney. 

    Μια ένσταση μόνο ακούγεται.
    Ο υποψήφιος για Όσκαρ για τις δυο παραπανω ταινιες, σεναριογράφος Peter Morgan ασχολείται με την διαστροφική εμμονή του Μπραιαν Κλαφ με τον Ρεβυ, και μόνο.
    Ίσως έτσι γραφικοποιειται ένας πολύ καλός προπονητής και μόνο στο τέλος του φιλμ επιχειρείται μια αποκατάσταση, χαρακτηρίζοντας τον ως ‘Τον καλύτερο μάνατζερ που είχε ποτέ η Εθνική Αγγλίας’. 



    Η σκηνοθεσία είναι του Tom Hooper που έχει τρελαθεί να κάνει τηλεοπτικές παραγωγές, και κάποια στιγμή θα του έδιναν την ευκαιρία για κάτι μεγαλύτερο.  

    Οι γυναίκες και αυτοί που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο του ποδοσφαίρου ίσως αλλάξετε γνώμη και τελικά δείτε τη ταινία, αν μάθετε ότι οι αμερικανοί άσχετοι με το άθλημα (πιο άσχετοι κι από εσάς) έδωσαν καταπληκτικές κριτικές στο φιλμ...κι ας μην έχει ράγκμπι η μπειζμπολ μέσα...κι ας μην παίζει ο Kevin Kostner σ’αυτό. 

    Στις Βρετανικές αίθουσες βγήκε το Μάρτη που μας πέρασε και στην Αμερική προβλήθηκε σε λίγες αίθουσες στις 9 Οκτώβρη απο τη Sony Classics.
    Στην Ελλάδα καμία εταιρεία διανομής δεν έχει κάνει κάτι και ίσως είναι ήδη αργά.
    Όσοι θέλανε να τη δούνε είχαν την ευκαιρία στις Νύχτες Πρεμιέρας το Σεπτέμβριο όπου προβλήθηκε με τίτλο ‘Μπάλα για Καταραμένους’, αλλά ακόμα έχουν, μιας και το DVD κυκλοφόρησε στη Βρετανία από τον Αύγουστο...και ξέρετε τι σημαίνει αυτό. 

    Update: Αρκετα καλο αλλα μονο για ποδοσφαιροφιλους. Πραγματικα 'πειραγμενη' προσωπικοτητα ο Μπραιαν Κλαφ και πολυ αστειο το σεναριο του Peter Morgan
    Γελασα πολυ οταν μπαινει στ'αποδυτηρια και βλεπει χεσμενους τους παιχτες του, καθεται σιωπηλος διπλα σε εναν και του λεει : 'Πως παει;' !

    Ισως φετος ειναι η χρονια που το Βρετανικο χιουμορ βαζει τα γιαλια στο Χολυγουντ (ειναι βλεπετε και το In The Loop). 






    Δείτε το trailer.    
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: ΜΠΑΛΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΥΣ - THE DAMNED UNITED Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top