F ΦΕΓΓΑΡΙ - MOON - FilmBoy ΦΕΓΓΑΡΙ - MOON - FilmBoy
  • Latest News

    ΦΕΓΓΑΡΙ - MOON



    **********   8/10

    Το Φεβρουάριο του 2008 όταν όλη η βιομηχανία του θεάματος βρισκόταν σε αναταραχή από την απεργία των σεναριογράφων, τα studio είχαν πολλές ακυρώσεις παραγωγών και έτσι άφθονο διαθέσιμο χώρο.

    Αυτό εκμεταλλεύτηκε ο Duncan Jones (γιος του τραγουδιστή David Bowie) και γύρισε το Moon στα Shepperton Studios στη Βρετανία μέσα σε 33 ημέρες!

    Θα μου πείτε, τι σόι ταινία και μάλιστα επιστημονικής φαντασίας γυρίζεται σε τέτοιο χρόνο ρεκόρ (οι εξωτερικές μάλιστα σκηνές στο φεγγάρι ολοκληρώθηκαν σε 3 μέρες!).

    Ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης συζητήθηκε θετικά στα φεστιβάλ του Sundance και το Tribeca όπου προβλήθηκε και βρήκε διανομή (αν και μόνο για δυο μέρες 12-14 Ιουνίου, σε 8 μόνο αίθουσες και μαζεύοντας 136 χιλ. δολάρια).

     «...Υπέροχη και φιλόδοξη ...μια πετυχήμενη άσκηση με χαμηλό budget», και άλλα τέτοια.

    Τα καλύτερα όμως ακούστηκαν για τον Sam Rockwell, για την καλύτερη στιγμη στη καριερα του, για συγκλονιστικη ερμηνεια κλπ.         

    Πρόκειται για ένα one man show του Sam (θα τον θυμάστε σαν κακό στους Άγγελους του Τσάρλι...Έρικ Νοξ νομίζω τον λέγανε) ο οποίος έχει ένα ρόλο που πολλοί θα ‘σκότωναν’ για να πάρουν.  

    Υποδύεται έναν αστροναύτη σε διαστημικό σταθμό στο φεγγάρι, με μόνη συντροφιά του ένα κομπιούτερ-ρομπότ (με τη φωνή του Kevin Spacey) και με συμβόλαιο να μείνει εκεί για 3 χρόνια.

    Αποστολή του είναι να τροφοδοτεί τη Γη με ενέργεια, αναγκαία για την επιβίωση του 70% του πληθυσμού. 

    Τρεις  εβδομάδες πριν εκπνεύσει το συμβόλαιο του, κι ενώ μετράει μέρες για να ξαναδεί τη γυναίκα του και τη κόρη του, σε μια περίπολο ρουτίνας, βρίσκει κάποιον τραυματισμένο...βγάζει το κασκέτο και βλέπει...τον εαυτό του!


    Από το trailer και μόνο, θυμίζει τη Σφαίρα (The Sphere) με φαντασιώσεις, οράματα και πολύ τρέλα. 
    Προσωπικά μου κίνησε το ενδιαφέρον μια ταινία με έναν μοναδικό ηθοποιό στο 80% της διάρκειας της, και είμαι περίεργος να δω πως το σενάριο του Nathan Parker μπορεί να ξεπεράσει τις παγίδες και να κερδίσει τους θεατές. 

    Οπως μας λεει το Δελτιο Τυπου της Seven Films (την οποια κι ευχαριστω για την ενημερωση της δημοσιογραφικης προβολης της ταινιας), ο ιδιος ο σκηνοθετης λεει για τη ταινια:

    Το «Moon» είναι ένα έργο για την αποξένωση. Για το πώς δίνουμε ανθρώπινη υπόσταση στην τεχνολογία, για το πώς η παράνοια χτυπά έναν άνθρωπο όταν ζει και βιώνει σχέσεις εξ αποστάσεως. Και για το πώς μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας. 
    Είναι ίσως πολλά για να χωρέσουν σε μια μικρή ανεξάρτητη παραγωγή, αλλά αυτό ενδεχομένως ήταν και το καλύτερο πεδίο για να το δοκιμάσω. 
    Άλλωστε δεν είναι και τίποτα παραπάνω από «επιστημονική φαντασία».
    Τη διανομή στην Ελλάδα έχει η Seven Films (ποια άλλη;) και θα κανει πρεμιερα στις ελληνικες αιθουσες στις 22 Οκτωβριου. Δείτε το trailer.
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: ΦΕΓΓΑΡΙ - MOON Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top