F Scream (2022) - FilmBoy Scream (2022) - FilmBoy
  • Latest News

    Scream (2022)


    25 χρόνια μετά τους αλλεπάλληλους βάναυσους φόνους που σόκαραν το φιλήσυχο Γούντσμπορο, ένας καινούργιος δολοφόνος βάζει ξανά την μάσκα Ghostface και αρχίζει να ακολουθεί μία παρέα εφήβων, για να επαναφέρει μυστικά από το θανατηφόρο παρελθόν της πόλης, με τους Νιβ Κάμπελ (“Σίντνεϊ Πρέσκοτ”), Κόρτνεϊ Κοξ (“Γκέιλ Γουέδερς”) και Ντέιβιντ Αρκέτ (“Ντιούι Ράιλι”) να επιστρέφουν στους γνωστούς τους ρόλους στο “SCREAM”.

    Η παραγωγή
    “Η ανάμνησή μου από την παρακολούθηση του πρώτου “SCREAM” ήταν εκείνη του αγνού τρόμου”, αναφέρει ο Γκίλετ, συν-σκηνοθέτης του νέου “SCREAM”. “Πρωτοήρθα σε επαφή μαζί του όταν ήμουν αρκετά νέος, οπότε έμεινε μαζί μου με ουσιαστικό τρόπο. Εισήγαγε τον τρόμο σε μια ολόκληρη γενιά, επειδή ήταν σαν μια εγκυκλοπαίδεια για κάθε τι που κάνει σπουδαίο το είδος. Πραγματικά, μου άνοιξε τα μάτια σχετικά με το τι μπορείς να πετύχεις όταν αναμείξεις τον γνήσιο τρόμο με στιγμές έξυπνου χιούμορ και χαρακτήρες για τους οποίους μπορείς να νοιαστείς ειλικρινά”.
    Όταν το “SCREAM” έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες, έσπασε όλους τους κανόνες και επαναπροσδιόρισε ένα είδος που είχε τρομερή ανάγκη από φρέσκο αίμα. Η δημοφιλία του τρόμου ήταν σε πτώση τη δεκαετία του ’90, και οι μεγάλες επιτυχίες στο πρώτο μισό της δεκαετίες ήταν εξαιρετικά σπάνιες. Το κοινό του είδους είχε βαρεθεί την ατελείωτη ροή από ανακυκλωμένα ριμέικ, ανέμπνευστα σίκουελ και κουραστικές αντιγραφές που κυκλοφορούσαν σε σταθερή βάση.
    Το “SCREAM”τα άλλαξε όλα αυτά. Το ιδιοφυές σενάριο από τον φανταστικό,πρωτοεμφανιζόμενο Κέβιν Γουίλιαμσον μάγεψε το κοινό που αντιλήφθηκε πως το σενάριο γράφτηκε από κάποιον που κατανοούσε σε βάθος το είδος. Πολλά άτομα το είδαν ξανά και ξανά με τη δημοφιλία της ταινίας να διαδίδεται από στόμα σε στόμα κάθε εβδομάδα που περνούσε.
    Ωστόσο, ο τρόμος δεν τελείωσε με το αιματοβαμμένο μπλοκμπάστερ του Γουές Κρέιβεν. Το “SCREAM 2”, το οποίο κυκλοφόρησε σε λιγότερο από ένα χρόνο και πάλι σε σενάριο του Γουίλιαμσον, έκανε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, καθιερώνοντας τον Ghostface ως έναν από τους πιο εμβληματικούς δολοφόνους της μεγάλης οθόνης. Οδηγώντας τον τρόμο στη νέα χιλιετία, o Ghostface επέστρεψε το 2000 με το “SCREAM 3” και το 2011 με το “SCREAM 4”. Κάθε φορά, ο Κρέιβεν ενορχήστρωνε ένα μακάβριο χάος.
    O συν-σκηνοθέτης του “SCREAM”, Ματ Μπετινέλι-Όλπιν – που μαζί με τον Γκίλετ και τον παραγωγό Τσαντ Βιλέλα ίδρυσαν την κινηματογραφική κολεκτίβα που είναι γνωστή ως Radio Silence- αναφέρει πως η εμπειρία παρακολούθησης που του πρόσφερε το πρωτοποριακό αριστούργημα του Κρέιβεν είναι εκείνη που αναζητά κάθε φορά που πηγαίνει σινεμά.”Ήταν τρομακτικό, αστείο και συγκινητικό. Είχε όλα όσα μπορούσε να ζητήσει κανείς. Επιπλέον, ήταν η πρώτη αυτο-αναφορική ταινία που είδα και πραγματικά καταλάβαινε τις ταινίες που οδήγησαν σε αυτήν”.
    “Συνεχίζαμε να παίρνουμε συναρπαστικές ταινίες από το franchise κάθε λίγα χρόνια”, αναφέρει ο Γκίλετ. “Η σειρά ταινιών “SCREAM” εξελισσόταν συνεχώς στο πέρασμα του χρόνου, σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το κοινό αλληλεπιδρά με τα μέσα και τι σημαίνει αυτό σε ένα ευρύτερο πολιτιστικό πλαίσιο. Και το έκανε αυτό, παραμένοντας εξαιρετικά τρομακτική. Είναι μια αδιανόητη δημιουργία, και τον Ματ, τον Τσαντ κι εμένα μάς τιμά που μας δίνετε η ευκαιρία να είμαστε κομμάτι αυτής της κληρονομιάς”.

    Ένας τέλειος συνδυασμός ταλέντου
    Το ταξίδι της συνέχισης του “SCREAM” ξεκίνησε το 2018 με την αγορά των δικαιωμάτων των ταινιών της Weinstein Company από το στούντιο Lantern Entertainment, συμπεριλαμβανομένου και του “SCREAM”. Ο βετεράνος παραγωγός Γκάρι Μπάρμπερ κι μια ομάδα επενδυτών συνεργάστηκαν με την Lantern προκειμένου να σχηματίσουν την Spyglass Media Group που ανέλαβε τα δικαιώματα του franchise.
    To”SCREAM” είναι σε παραγωγή τον Γουίλιαμ Σέρακ, Τζέιμ Βαντερμπιλτ και Πωλ Νάινσταϊν που σχημάτησαν την Project X Entertainment το 2019, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή της ταινίας. Ο Μπάρμπερ είχε στενή επαφή με το τρίο. “Γνώριζα τον Γκάρι από παιδί”, αναφέρει ο Σέρακ, “οπότε όταν κάτσαμε κάτω μαζί του και είπαμε πως θέλουμε να αναλάβουμε την παραγωγή του “SCREAM”, μας εμπιστεύτηκε. Φαντάζομαι θα μπορούσαμε να πούμε πως τα ντόμινο έπεσαν ακριβώς την κατάλληλη στιγμή”.
    Ο Βάντερμπιλτ, ο αναγνωρισμένος σεναριογράφος του “Zodiac”,”The Amazing Spider-Man” και “White House Down”, έγραψε την ταινία μαζί με τον Γκάι Μπάσικ. Όπως αμέτρητοι κινηματογραφόφιλοι πίσω στο 1996, ο Βάντερμπιλτ είδε πολλές φορές το “SCREAM”, μένοντας άναυδος από την πολυπλοκότητα και την ποιότητα της ταινίας, οδηγώντας τον στην βαθιά εκτίμηση προς τον σύνολο του έργου του Κρέιβεν. “Είναι ένας από τους λίγους σκηνοθέτες με τρεις γιγαντιαίες επιτυχίες σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες που ταρακούνησαν το είδος τους”, λέει ο Βάντερμπιλτ. “Την δεκαετία του ’70, εισέβαλλε στη σκηνή με το “The Last House on the Left”, ύστερα επέστρεψε με το “A Nightmare on Elm Street” στη δεκαετία του ’80 και μετά επαναπροσδιόρισε ξανά το είδος του τρόμου με το “SCREAM” την επόμενη δεκαετία. Όπως και να το δεις, είναι ένα καταπληκτικό σερί ταινιών”.
    “Όταν είπαμε στον Τζέιμι ότι φτιάχνουμε το “SCREAM”, εκστασιάστηκε”, θυμάται ο Σέρακ. “Κι οφείλω να παραδεχτώ, πως ποτέ δεν είναι κακό να έχεις έναν από τους καλύτερους σεναριογράφους του Χόλυγουντ να συμμετέχει στη συγγραφή της ταινίας σου”.
    Η σεναριακή προϋπηρεσία του Μπάζικ περιλαμβάνει την τηλεοπτική σειρά “Castle Rock” και την ταινία “Ready or Not” σε σκηνοθεσία των Μπετινέλι-Όλπιν και Γκίλετ. Σύμφωνα με τον Νάινσταϊν, η ειδίκευσή του στο είδος τον έκανε την ιδανική επιλογή για να βοηθήσει στη χαρτογράφηση νέων μονοπατιών για τον Ghostface. “Από τη στιγμή που ο Γκάι και ο Τζέιμι παρουσίασαν την ιδέα τους σε εμάς, ξέραμε πως είχαν πετύχει τον τόνο του franchise. Η ιστορία που σκαρφίστηκαν έμοιαζε ταυτόχρονα νέα και αναγνωρίσιμη, δύσκολο επίτευγμα όταν πρόκειται για μια σειρά ταινιών με 25 χρόνια ιστορίας”.

    Ο ανεκτίμητος Κέβιν Γουίλιαμσον
    Ένας καθοριστικός παράγοντας στον οποίον επέμεινε η ομάδα του “SCREAM”, προτού προχωρήσει, ήταν η συμμετοχή του δημιουργού των ταινιών Κέβιν Γουίλιαμσον. Ως σεναριογράφος των “SCREAM”, “SCREAM 2” και “SCREAM 4”, αλλά και παραγωγός των δύο τελευταίων ταινιών, ο Γουίλιαμσον ήξερε το υλικό καλύτερα απ’ όλους. “Η ευλογία του Κέβιν για την ταινία σήμαινε τα πάντα για εμάς”, λέει ο Γκίλετ. “Είναι αδύνατο να εκφράσουμε πόσο σημαντική ήταν η συμβολή του και πόσο πολύ μας επηρέασε μεγαλώνοντας. Εννοώ, είναι πολύ δύσκολο να εκφράσουμε πόσο θαυμαστές του Κέβιν είμαστε ο Ματ κι εγώ, οπότε το να τον έχουμε να μας βοηθάει στην ταινία ήταν ανεκτίμητο”.
    Ο Μπάζικ συμφωνεί. “Δεν θα ένιωθα άνετα γράφοντας την ταινία χωρίς τον Κέβιν να εποπτεύει το πρότζεκτ. Από την πρώτη ιδέα μέχρι το τελικό σενάριο, ήταν κάπως σαν νονός της ταινίας”.
    Σύμφωνα με τον Βάντερμπιλτ, όταν εμφανίστηκε για τη δημιουργία του “SCREAM”, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να προσεγγίσει τον Γουίλιαμσον με την ελπίδα να συμμετάσχει κάπως κι εκείνος. Εντούτοις, η συζήτηση για το “SCREAM” μαζί με τον δημιουργό του κατέληξε να είναι μια εξαιρετικά αγχωτική εμπειρία. “Όταν ο Γκάι και εγώ καθίσαμε τελικά μαζί με τον Κέβιν και του παρουσιάσαμε τι θέλαμε να κάνουμε με τους χαρακτήρες που έφτιαξε, ήταν μια από τις πιο σουρεαλιστικές στιγμές της καριέρας μου”, αναφέρει ο Βάντερμπιλτ. “Και πιστέψτε με, του παρουσιάσαμε μερικές πολύ μεγάλες ιδέες, αλλά αυτό ήταν που του άρεσε”.
    Ο Γουίλιαμσον, που συμμετείχε ως υπεύθυνος παραγωγής, δεν περίμενε πως θα φτιαχτεί κάποια άλλη ταινία “SCREAM” μετά τον θάνατο του φίλου και μέντορά του, Κρέιβεν, το 2015. Αλλά ο Βάντερμπιλτ επέμενε. Αφού κανόνισαν και δεύτερο ραντεβού, αυτή τη φορά παρουσία και του Μπάσικ, οι δύο σεναριογράφοι του εξήγησαν το κόνσεπτ κομμάτι κομμάτι. “Η ιστορία που μου παρουσίασαν ακουγόταν πολύ, πολύ καλή”, αναφέρει ο Γουίλιαμσον, “Οπότε ξύπνησα ένα πρωινό και σκέφτηκα, τι κάνω; Θέλω πραγματικά να γυριστεί ακόμη ένα “SCREAM” και να μην είμαι μέρος του; Ύστερα από αυτό, κάλεσα τον Τζέιμι και του είπα πως θα το κάνω, αρκεί να αφιερώσουμε την ταινία στον Γουές και είπε, φυσικά. Έβαλε μέχρι και το στούντιο να το υποσχεθεί γραπτά, οπότε τώρα έχουμε αυτό το όμορφο αφιέρωμα στον Γουές Κρέιβεν”.

    Μια μακρόχρονη κληρονομιά
    Με το “SCREAM” έτοιμο να τρομοκρατήσει το κοινό ανά την υφήλιο, οι σκηνοθέτες είναι ενθουσιασμένοι που ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να βιώσει την ταινία στις κινηματογραφικές αίθουσες, εκεί όπου προοριζόταν εξ’ αρχής να βιωθεί. Άλλωστε, το να παρακολουθείς τον Ghostface να ξεπετάγεται από τις σκιές κρατώντας ψηλά ένα μαχαίρι είναι πολύ πιο τρομακτικό όταν είσαι ανάμεσα σε κόσμο που έχει «χαθεί» στην ιστορία. “Αυτή είναι μια ταινία κοινού, και το να την βλέπεις με ανθρώπους που βιώνουν την ίδια ένταση ενισχύει την εμπειρία”, αναφέρει ο Βάντερμπιλτ. “Πραγματικά, χτίσαμε εξ’ αρχής το “SCREAM” με στόχο να είναι μια καθηλωτική εμπειρία.

    Σκηνοθεσία: Μπετινέλι-Ολπιν & Τάιλερ Ζιλέτ
    Σενάριο: Τζέιμς Βάντερμπιλτ, Γκάι Μπάσικ
    Παραγωγή: Γουίλιαμ Σέρακ, Τζέιμ Βαντερμπιλτ, Πωλ Νάινσταϊν
    Ηθοποιοί: Μελίσα Μπαρέρα, Κάιλ Γκάλνερ, Μέισον Γκούντινγκ, Μάικι Μάντισον, Ντίλαν Μινέτ, Τζένα Ορτέγα, Τζακ Κουέιντ, Μάρλι Σέλτον, Τζάσμιν Σαβοΐας Μπράουν, Σόνια Μπέν Αμμάρ, Κόρτνεϊ Κοξ, Ντέιβιντ Αρκέτ και ΝΙβ Κάμπελ
    Φωτογραφία: Μπρετ Τζάτκιγουις
    Μουσική: Μπράιαν Τάιλερ
    Διάρκεια: 114’
    Διανομή: ΟDEON

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Scream (2022) Rating: 5 Reviewed By: Alexis Kyriazis
    Scroll to Top