F Κριτική: Stop-Zemlia (62ο ΦΚΘ) - FilmBoy Κριτική: Stop-Zemlia (62ο ΦΚΘ) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Stop-Zemlia (62ο ΦΚΘ)



    Κίεβο. Η Masha είναι 17χρονη κοπέλα, λίγο απόμακρη, λίγο αντικομφορμίστρια, που κάνει παρέα μόνο με τον Senia και τη Yana. Η Masha είναι τσιμπημένη με τον Sasha, ένα αγόρι από την άλλη παρέα, τους cool της τάξης. Όλοι τους βρίσκονται στην ηλικία που είναι λίγο ενήλικοι και λίγο παιδιά, με τη καθημερινότητά τους να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν πως για να γευτούν τη ζωή πρέπει να ρισκάρουν.

    Το Stop-Zemlia είναι μια υπέροχη coming-of-age ταινία με την πρωτοεμφανιζόμενη Kateryna Gornostai να παίρνει το ρίσκο επιλέγοντας να μην διηγηθεί μια συγκεκριμένη ιστορία αυτών των χαρακτήρων αλλά να πλάθει ολόκληρο τον κόσμο γύρω τους αφήνοντας στον θεατή να βάλει τα κομμάτια στη θέση τους.

    Ολόκληρο το φιλμ είναι μια συρραφή στιγμών της ζωής των τεσσάρων νεαρών πρωταγωνιστών, των σχέσεων μεταξύ τους και με τους γονείς τους, των κοινών τους στιγμών που συζητούν για τα ερωτικά τους, τα προσωπικά τους, τους φόβους και τα όνειρά τους, αλλά και των ιδιωτικών που αν θυμάσαι πως είναι να είσαι έφηβος, ξέρεις ακριβώς τι σκέφτονται.


    Στιγμές στο σχολείο, στις εκδρομές, στο πάρκο, στο σπίτι, στο πάρτυ, ολόκληρη η ζωή τους είναι στιγμές με συγκολλητική ουσία την κοινή τους ηλικία και τον ιδιαίτερο τρόπο που το μυαλό του κάθε ανθρώπου λειτουργεί τότε, που όλοι αναγνωρίζουμε.

    Καίριο ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος παίζουν οι συνολικά εξαιρετικές ερμηνείες από τη πρωταγωνήστρια Maria Fedorchenko μέχρι τον τελευταίο νεαρό που εμφανίζεται σε δυο σκηνές, όλοι τους απόλυτα φυσικοί, παρότι άπειροι.

    Μοναδικό μου παράπονο η διάρκεια, με αυτό το σύνολο σκηνών να γίνεται κάποιες λίγες φορές επαναλαμβανόμενο, με μια λίγο πιο αυστηρή επιλογή αυτών να διόρθωνε εύκολα τη κατάσταση.

    Θυμίζοντας αρκετά το The Perks of Being a Wallflower αν αφαιρέσεις τις “χολυγουντιανιές”, το Stop-Zemlia θα σας θυμίσει όλες τις καλές αλλά και τις κακές στιγμές του να είσαι 17, με τη μαζοχιστική νοσταλγία να σε παρασέρνει.

    Αλέξανδρος Κυριαζής

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Stop-Zemlia (62ο ΦΚΘ) Rating: 5 Reviewed By: Alexis Kyriazis
    Scroll to Top