F Η Εξουσία του Σκύλου - The Power of the Dog (2021) - FilmBoy Η Εξουσία του Σκύλου - The Power of the Dog (2021) - FilmBoy
  • Latest News

    Η Εξουσία του Σκύλου - The Power of the Dog (2021)


    Η εμβληματική σκηνοθέτης και σεναριογράφος και βραβευμένη με Όσκαρ Τζέιν Κάμπιον επιστρέφει, δέκα χρόνια μετά, στη μεγάλη οθόνη με το εκρηκτικό δίδυμο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (“Το Παιχνίδι της Μνήμης”) και Κίρστεν Ντανστ (“Spiderman”, “Μαρία Αντουανέτα”) να πρωταγωνιστεί σε ένα άγριο γουέστερν, όπου η ήδη εύθραυστη γαλήνη θα έρθει αντιμέτωπη με ένα έντονο και επικίνδυνο πάθος.

    Λίγα λόγια για την ταινία
    Ο χαρισματικός κτηνοτρόφος Φιλ Μπέρμπανκ (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς) προκαλεί φόβο και θαυμασμό στους γύρω του. Όταν ο αδελφός του φέρνει στο σπίτι τη νέα του γυναίκα (Κίρστεν Ντανστ) και τον γιο της (Κόντι Σμιτ Μακφί), ο Φιλ τους βασανίζει μέχρι που έρχεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να ερωτευτεί.

    Η παραγωγή
    Η Τζέιν Κάμπιον επιστρέφει δέκα χρόνια μετά την επιτυχία του “Bright Star” το 2009. Η Κάμπιον ήταν η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα Καλύτερης Ταινίας, για την ταινία “Μαθήματα Πιάνου” το 1993 στο Φεστιβάλ των Καννών και είναι μια από τις επτά γυναίκες που έχουν προταθεί για Όσκαρ Σκηνοθεσίας, και κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία “Μαθήματα Πιάνου”.
    Η Κάμπιον είχε επηρεαστεί τρομερά από το βιβλίο του Τόμας Σάβατζ “Η Εξουσία του Σκύλου”, το οποίο εκδόθηκε το 1967. Αφότου διάβασε το βιβλίο τη στοίχειωνε για καιρό και επέστρεφε ξανά και ξανά στην ιστορία του.
    Η ίδια αναφέρει σχετικά: “Με είχε ιντριγκάρει για πάρα πολλούς λόγους. Δεν μπορούσα να υποθέσω τι θα συνέβαινε στη συνέχεια, ήταν τρομερά λεπτομερές, και ένιωθα ότι ο άνθρωπος έγραψε την ιστορία είχε ζήσει αυτή την εμπειρία. Δεν είναι απλά μια ιστορία για έναν καουμπόι το 1925 για τη ζωή στο ράντσο, αυτή ήταν μια πραγματική εμπειρία και πιστεύω ότι γι’ αυτό πίστεψα την ιστορία. Αγάπησα το πόσο βαθιά μπαίνει στην εξερεύνηση της αρρενωπότητας, ενώ είναι παράλληλα η ιστορία μιας κρυφής αγάπης”.
    Η Αγγλίδα παραγωγός Τάνια Σεγκάτσιαν είπε χαρακτηριστικά για την ταινία: “Είναι ένα πλούσιο ψυχόδραμα με εκπληκτικούς ρόλους για τους κεντρικούς χαρακτήρες, έχει ένα καταπληκτικό κινηματογραφικό τοπίο, και ένα τέλος-έκπληξη που λειτουργεί τρομερά.
    Η προσέγγισή μας για τη μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη ήταν να κόψουμε σωστά το βιβλίο, να το κάνουμε πιο σφιχτό και πιο κατάλληλο για να γίνει ταινία, με σεβασμό πάντα στο όραμα του Τόμας Σάβατζ. Η Τζέιν και εγώ διασκεδάσαμε πολύ τη διαδικασία του να σπάσουμε το βιβλίο σε κομμάτια και να τοποθετούμε πολλά αυτοκόλλητα πάνω στο τραπέζι της κουζίνας, καθώς προσπαθούσαμε να προσδιορίσουμε τη δομή. Η Τζέιν έχει την ικανότητα να βρίσκει κρυμμένα στοιχεία και να ξέρει πως να ενισχύει τον αισθησιασμό. Ένα από τα πραγματικά της χαρίσματα είναι να αποτυπώνει αόρατα συναισθήματα. Η Τζέιν είναι ειδικός στο να ενισχύει την επιθυμία και να την μεταφέρει στο σινεμά της. Ήταν μια τρομερή εμπειρία να δουλεύω μαζί της στην ταινία, γιατί είναι μια ιστορία που ξετυλίγεται με έναν μυστήριο τρόπο, αλλά όλα τα στοιχεία είναι εκεί αν τα ψάχνεις.

    Η ιστορία
    Η φράση “η εξουσία του σκύλου” προέρχεται από τη Βίβλο, Ψαλμός 22:20.
    Η Κάμπιον περιγράφει την ερμηνεία του τίτλου: “Το συναρπαστικό πράγμα με αυτόν τον Ψαλμό είναι το πόσο φρικιαστικός και άγριος είναι. Είναι ένας σκληρός Ψαλμός για το πάθος με έναν πολύ θαρραλέο, ζωώδη τρόπο. Η εξουσία του σκύλου έχει να κάνει με ένα είδος πάθους- ένα ζωώδες ένστικτο που είναι σεξουαλικό και μοχθηρό και δυνατό και επικίνδυνο”.
    Έπειτα περιγράφει τον τρομερά περίπλοκο κεντρικό χαρακτήρα του Φιλ Μπέρμπανκ, έναν πανέξυπνο αλλά σκληρό, υπερ-αρρενωπό κτηνοτρόφο βοοειδών, τον οποίο υποδύεται ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, ως ένας από τους “καλύτερους χαρακτήρες της Αμερικάνικης λογοτεχνίας”.
    “Είναι τόσο περίπλοκος και σκληρός αλλά, όσο κακός και αγενής κι αν είναι, είναι επίσης και ένας βασανισμένος μοναχικός εραστής, ο οποίος βασίζεται σε μερικά πολύτιμα συναισθήματα από το παρελθόν, που ωστόσο έχει περάσει εδώ και καιρό. Είναι μια απίστευτη συνθήκη, όπου είναι το alpha male, ομοφοβικός και ομοφυλόφιλος. Είναι απίστευτα επώδυνο και περίπλοκο. Βρίσκω τον Φιλ συγκινητικό και βρίσκω τη μυστηριώδη σχέση του με το αγόρι συναρπαστική και ικανοποιητική”.

    Σκηνοθεσία: Τζέιν Κάμπιον
    Σενάριο: Τζέιν Κάμπιον
    Παραγωγή: Τζέιν Κάμπιον, Ίαν Κάνινγκ & Εμίλ Σέρμαν, Τάνια Σεγκάτσιαν, Ρότζερ Φράπιερ
    Ηθοποιοί: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρστεν Ντανστ, Τζέσι Πλέμονς, Κόντι Σμιτ-Μακφί
    Φωτογραφία: Άρι Βέγκνερ
    Μοντάζ: Πίτερ Σκιμπέρας
    Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ματ Όστιν
    Μουσική: Τζόνι Γκρίνγουντ
    Διάρκεια:126’
    Διανομή: ΟDEON
    Είδος: Γουέστερν, δράμα

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Η Εξουσία του Σκύλου - The Power of the Dog (2021) Rating: 5 Reviewed By: Alexis Kyriazis
    Scroll to Top