F Δεν Υπάρχει Κακό - Sheytan Vojud Nadarad (2020) - FilmBoy Δεν Υπάρχει Κακό - Sheytan Vojud Nadarad (2020) - FilmBoy
  • Latest News

    Δεν Υπάρχει Κακό - Sheytan Vojud Nadarad (2020)


    Η AMA FILMS ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΚΟ
    Τhere Is No Evil (Sheytan vojud nadarad)

    ΧΡΥΣΗ ΑΡΚΤΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 2020

    ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ ΙΡΑΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "ΕΝΑΣ ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ" ΜΟΧΑΜΑΝΤ ΡΑΣΟΥΛΟΦ

    ΣΥΝΟΨΗ
    Η υπόθεση της ταινίας αναφέρεται στις ιστορίες τεσσάρων ανθρώπων οι οποίες ενώνονται σε μια κοινή θεματική για την θανατική ποινή στο Ιράν και από τις δύο πλευρές, τόσο των εκτελεστών όσο και των οικογενειών των θυμάτων, ένα θέμα το οποίο θεωρείται ταμπού που δυναμιτίζει τη συλλογική συνείδηση.

    Χρυσή Άρκτος Καλύτερης Ταινίας - Φεστιβάλ Βερολίνου 2020

    Γύρισε την ταινία κρυφά από ένα καθεστώς που του απαγόρευσε να σκηνοθετεί. Κέρδισε πανηγυρικά τη Χρυσή Άρκτο του Φεστιβάλ Βερολίνου 2020 δίχως να την παραλάβει, εξαιτίας της απαγόρευσης εξόδου του από το Ιράν. Περισσότερο από κάθε πολιτική δήλωση, ο σπουδαίος Μοχάμαντ Ρασούλοφ υπερασπίζεται την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη για ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση, μέσα από 4 καθηλωτικές βινιέτες αλλά κυρίως με μια ανάσα σινεμά ικανή να σπάει όρια και τείχη.

    Τέσσερεις καθηλωτικές βινιέτες, γυρισμένες κρυφά από το καθεστώς Αχμαντινετζάντ, επιχειρούν να ζυγίσουν τον ανθρώπινο αντίκτυπο της διαρκούς απειλής των πολιτικών διώξεων και της θανατικής ποινής στο σύγχρονο Ιράν. Αψηφώντας την απαγόρευση να γυρίζει ταινίες αλλά και να ταξιδέψει έξω από τα σύνορα της πατρίδας του, ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ αντιστέκεται έμπρακτα και σθεναρά μέσα από την τέχνη του.

    Το 2017 είχε τιμηθεί με το βραβείο της ενότητας «Ένα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ των Κανών, για την ταινία «Ένας ακέραιος άνθρωπος», που εστίαζε πάνω στη διαφθορά στο Ιράν.

    Στη νέα του ταινία του, «There Is No Evil», ο σκηνοθέτης καταπιάνεται με το κατά πόσο η ατομική ελευθερία μπορεί να εκφραστεί σ′ ένα δεσποτικό καθεστώς.

    Ο Ιρανός σκηνοθέτης εξηγεί:

    «Η ταινία επανεξετάζει την αποδοχή της ανθρώπινης ευθύνης από τους πολίτες σε ένα δεσποτικό καθεστώς. Το ερώτημα που θέτει η ταινία είναι: Όταν ζείτε σε μια δικτατορία και είστε αναγκασμένοι να πάρετε μια απόφαση, σε ποιο βαθμό αναλαμβάνετε την ευθύνη για την απόφασή σας; Ή αρνείστε αυτή την ευθύνη, γνωρίζοντας καλά την αυταρχική δομή της χώρας που σας ωθεί στην απόφαση αυτή;».

    O Μοχάμεντ Ρασούλοφ, ένας από τους πιο γνωστούς δημιουργούς ταινιών του Ιράν, επιβεβαίωσε ότι δουλεύει πάνω σε σχέδια για νέες ταινίες.

    «Δεν μπορούν να μου στερούν το δικαίωμα να δημιουργώ τέχνη ή να προκαλούν καταστάσεις που με εμποδίζουν να το κάνω. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να απολαύσω τα ανθρώπινα δικαιώματά μου, το έχω ήδη κάνει μέχρι τώρα και θα συνεχίσω να το κάνω», σημείωσε ο διάσημος σκηνοθέτης.

    ΜΟΧΑΜΑΝΤ ΡΑΣΟΥΛΟΦ
    Ιρανός δημιουργός, γεννημένος στην Σιράζ του Ιράν το 1972. Σπούδασε Κοινωνιολογία στην Τεχεράνη. Το έργο του διακρίνεται συστηματικά στο φεστιβαλικό κύκλωμα. Ο ίδιος αντιμετωπίζει εδώ και μια δεκαετία διαρκή νομικά προβλήματα με το καθεστώς της χώρας του.

    ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
    2020 Δεν Υπάρχει Κακό (There Is No Evil)
    2017 Ένας ακέραιος άνθρωπος (Man of Integrity)
    2013 Manuscripts Don’t Burn
    2009 The White Meadows
    2005 Iron Island

    Σκηνοθεσία: Μοχάμαντ Ρασούλοφ
    Σενάριο: Μοχάμαντ Ρασούλοφ
    Ηθοποιοί: Μπάραν Ρασούλοφ, Μαχτάμπ Σερβάτι, Ζίλα Σχάχι
    Χώρα: Ιράν, Γερμανία, Τσεχία
    Γλώσσα: Περσικά, Φαρσί
    Διάρκεια: 150′
    Είδος: Δράμα
    Φωτογραφία: Ashkan Ashkani
    Μουσική: Amir Molookpour
    Μοντάζ: Mohammadreza Muini, Meysam Muini
    Διανομή: AmaFilms (Ελλάδα), Iranian Independents, Filmiran, Kino Lorber
    Εταιρείες Παραγωγής: Iranian Independents


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Δεν Υπάρχει Κακό - Sheytan Vojud Nadarad (2020) Rating: 5 Reviewed By: Alexis Kyriazis
    Scroll to Top