F Ο Ρον Χάλασε - Ron's Gone Wrong (2021) - FilmBoy Ο Ρον Χάλασε - Ron's Gone Wrong (2021) - FilmBoy
 • Latest News

  Ο Ρον Χάλασε - Ron's Gone Wrong (2021)


  Μπορεί ο Ρον να χάλασε, αλλά τελικά έφτιαξε, παρέα με τον Μπάρνεϊ, μία καταπληκτική φιλία, που είναι στο επίκεντρο αυτής της ξεκαρδιστικής περιπέτειας κινουμένων σχεδίων. Με φόντο έναν κόσμο που κατακλύζεται από τα κοινωνικά δίκτυα, η ταινία παρακολουθεί τις περιπέτειες ενός παράξενου διδύμου, που απαρτίζεται από ένα αδέξιο γυμνασιόπαιδο και μία υπερσύγχρονη συσκευή τεχνητής νοημοσύνης με πολλά ελαττώματα. Οι δύο αταίριαστοι αυτοί ήρωες θα ανακαλύψουν το νόημα της φιλίας και της αποδοχής του διαφορετικού. Μία αστεία και συγκινητική ιστορία με επίκαιρα μηνύματα για παιδιά και γονείς.

  Σύνοψη
  Ζούμε στην εποχή της κοινωνικής δικτύωσης και η ζωή του Μπάρνεϊ, ενός συμπαθητικού, αλλά κοινωνικά αδέξιου μαθητή γυμνασίου, είναι δύσκολη. Μέχρι που αποκτά τον Ρον, μία υπερσύγχρονη, ομιλούσα ψηφιακή συσκευή, που συστήνεται ως «ο Καλύτερος φίλος του, έτοιμος για χρήση». Οι δυσλειτουργίες, όμως, του Ρον τους μπλέκουν σε μια γεμάτη δράση συναρπαστική περιπέτεια, που θα τους μάθει τι είναι η αληθινή φιλία.

  Το νόημα της φιλίας
  Η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων της Locksmith Animation τιμά την έννοια της φιλίας. Όλοι ελπίζουμε οι κολλητοί μας να είναι ίδιοι με εμάς. Να τους αρέσει ό,τι μας αρέσει, να κάνουν τα πάντα τέλεια, να έχουμε κοινούς στόχους και ιδανικά. Στην πραγματικότητα, οι φιλίες μπορεί να είναι μπερδεμένες και χαοτικές.
  Ο Ρον και ο Μπάρνεϊ δεν έχουν τίποτα κοινό. Ο Μπάρνεϊ πιστεύει ότι οι προσευχές του εισακούστηκαν όταν ο μπαμπάς και η γιαγιά του τού αγόρασαν ένα Μπι Μποτ, τον καλύτερο φίλο, έτοιμο για χρήση, αλλά τελικά απογοητεύεται καθώς, το ρομπότ λειτουργικά είναι σαν να του πήραν το καλύτερο κινητό, που, τελικά, αποδείχθηκε ένα τηλέφωνο με τεράστια πλήκτρα για ηλικιωμένους.
  Ο Ρον δεν έχει κανένα πρόγραμμα που θα τον έκανε ένα σπουδαίο τρόπαιο ανάμεσα στους συμμαθητές του Μπάρνεϊ. Δεν έχει ιδέα τι αρέσει και τι δεν αρέσει στον Μπάρνεϊ και δεν ξέρει τι σημαίνει φιλία. Λέει τα λάθος πράγματα, εξωθεί τον Μπάρνεϊ σε γελοίες και αμήχανες καταστάσεις και μοιάζει να είναι ένας κινούμενος εφιάλτης.
  Μόνο όταν ο Μπάρνεϊ αποφασίσει να διδάξει στον Ρον πώς να είναι ένας σωστός κολλητός, τότε αρχίζει μία βαθιά και ουσιαστική σχέση μεταξύ τους. Στην πορεία, τα πράγματα θα εκτροχιαστούν, αλλά ο Μπάρνεϊ θα κάνει τα πάντα για να σώσει τον κολλητό του Ρον.
  Οι δημιουργοί συζήτησαν πολύ για τις μνήμες της παιδικής τους ηλικίας, αλλά και τις εμπειρίες των παιδιών τους, και κατέληξαν σε ένα ερώτημα: τι κάνω όταν δεν έχω κανέναν να μιλήσω; «Όπως κάθε γονιός, έχω νιώσει πώς είναι όταν ένα παιδί έρχεται από το σχολείο και παραπονιέται ότι δεν έχει παίξει με κανέναν εκείνη τη μέρα» λέει η σκηνοθέτιδα Sarah Smith. «Η καρδιά σου σπάει. Η πίεση από τα κοινωνικά δίκτυα, το κάνει ακόμα πιο δύσκολο. Θελήσαμε να κάνουμε μία ταινία για τις φιλίες των παιδιών στην εποχή των κοινωνικών δικτύων και την αίσθηση ενός παιδιού ότι όλα τα υπόλοιπα τα καταφέρνουν καλύτερα».
  «Πάντα αναζητώ να συνδεθώ με μία ιδέα μέσα από το πρίσμα ενός γονιού» συνεχίζει η σκηνοθέτιδα Sarah Smith. «Θέλω κάθε ταινία να έχει ένα μήνυμα από τους γονείς στα παιδιά. Η σύλληψη του Ρον προέρχεται από αυτά που θέλω να πω στην κόρη μου όταν ανησυχεί ότι δεν έχει φίλους. Ο Ρον εκπροσωπεί όλα αυτά που θέλουμε να πούμε στα παιδιά μας για να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να υποφέρουν μεγαλώνοντας».
  Η Smith εμπνεύστηκε από την ταινία Her του Spike Jonze, στην οποία ο Joaquin Phoenix ερωτεύεται ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. «Θυμάμαι να σκέφτομαι ότι ήθελα να κάνω μία τέτοια ταινία για παιδιά, γιατί τα παιδιά βυθίζονται στο διαδίκτυο και δεν έχουν φίλτρο» λέει.
  «Ο κόσμος του σήμερα είναι κορεσμένος από την τεχνολογία… έχει γίνει απαραίτητη στη ζωή μας» λέει ο συν-σκηνοθέτης JP Vine. «Οι περισσότεροι εκτίθενται σε άτομα με κοινά γούστα. Η ταινία σχολιάζει τι σημαίνει αυτό για μια φιλία. Ο Ρον και ο Μπάρνεϊ είναι παράξενοι φίλοι, εντελώς διαφορετικοί, αλλά μέσα από την ταινία χτίζουν έναν δυνατό δεσμό που τους ικανοποιεί. Η ταινία τιμά τη φιλία, ειδικά την αλλόκοτη φιλία! Γιατί ο Ρον δεν ξέρει από κοινωνικά δίκτυα και πρέπει να φτιάξει μια δική του εκδοχή για να δεθεί με τον Μπάρνεϊ. Είναι πολύ αστεία ταινία!».
  «Η ιστορία είναι απλή και δυνατή και φτάνει στην καρδιά του τι σημαίνει να είσαι παιδί και γονιός στην εποχή της τεχνολογίας. Πιστεύω ότι θα γίνει κλασική» καταλήγει ο Vine.

  Ποιος είναι ποιος
  Ρον (με τις φωνές των Zach Galifianakis/Ράντου Πουϊάνου)
  Το όνομα του Ρον προκύπτει από τον σειριακό αριθμό R0NB1NT5CAT5CO! Είναι ένα Μπι Μποτ (συντόμευση του Bubble Bot, δηλαδή του Ρομπότ Φούσκα) που δημιουργήθηκε για να είναι ο καλύτερος φίλος του κατόχου του και παράλληλα να χρησιμεύει ως μία συσκευή που τον συνδέει με άλλους. Όμως, ο Ρον δεν είναι συνδεδεμένος με τίποτα και με κανέναν και έχει μηδενικές ρυθμίσεις ασφαλείας. Είναι απόλυτα αφελής και δεν έχει επίγνωση του τι λέει και τι κάνει. Παραείναι τίμιος. Επειδή είναι ένα ελεύθερο πνεύμα, θα γίνει, μετά από πολλές περιπέτειες, ένας ήρωας στα μάτια των παιδιών και των εφήβων.

  Μπάρνεϊ (με τις φωνές των Jack Dylan Grazer/Ευάγγελου Καζλαρή)
  Ο γεμάτος αλλεργίες Μπάρνεϊ είναι ένα πεισματάρικο και έξυπνο γυμνασιόπαιδο που δυσκολεύεται να κάνει φίλους. Νομίζει ότι ο χαρακτήρας του και η αδεξιότητα του τον κρατάνε πίσω, αλλά η σχέση του με τον Ρον θα του αλλάξει γνώμη.

  Ντόνκα (με τις φωνές των Olivia Colman/Έφης Θανοπούλου)
  Η Ντόνκα από τη Βουλγαρία είναι η δεισιδαίμων, υπέροχη, εξωφρενική και μεγαλόκαρδη γιαγιά του Μπάρνεϊ. Είναι μία δυνατή γυναίκα με παραδοσιακές αρχές, που μαγειρεύει παράξενα πιάτα, χορεύει παραδοσιακούς χορούς και πιστεύει παθιασμένα ότι όλα προβλήματα λύνονται είτε με ένα πιάτο σούπα από λίπος αλόγου είτε με ένα τρυπάνι. Επίσης, διατείνεται ότι όλα τα μέρη ενός κοτόπουλου τρώγονται…Όλα όμως!

  Γκράχαμ(με τις φωνές των Ed Helms/Χρήστου Θάνου)
  Ο Γκράχαμ είναι ο μπαμπάς του Μπάρνεϊ, ένας τρυφερός, αλλά πολυάσχολος μπαμπάς που δουλεύει από το σπίτι, πουλώντας μικροαντικείμενα στο διαδίκτυο. Τον απασχολεί η πτώση των πωλήσεων και η δυσκολία του να δουλέψει με τον υπολογιστή. Τον προβληματίζει επίσης η έλλειψη ποιοτικού χρόνου με τον Μπάρνεϊ.

  Μαρκ (με τις φωνές των Justice Smith/Πάρι Παρασκευάδη-Πλάνετς)
  Ο Μαρκ είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bubble Inc, της εταιρείας που έφτιαξε το Μπι Μποτ. Ο ίδιος δεν είχε φίλους στο σχολείο. Τον κινητοποιεί το όνειρο να συνδέσει τα παιδιά μεταξύ τους και έτσι επινόησε το απίστευτο Μπι Μποτ, που έχει σαρώσει τα πάντα.

  Άντριου (με τις φωνές των Rob Delaney/Θοδωρή Σμέρου)
  Ο Άντριου είναι ο γκρινιάρης γενικός Διευθυντής της Bubble Inc και ζηλεύει το όραμα και τη δημοτικότητα του Μαρκ. Διψάει να βγει στο προσκήνιο και δεν τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα το μέλλον των Μπι Μποτ και πώς θα συνδεθούν τα παιδιά μεταξύ τους.

  Σαβάνα (με τις φωνές των Kylie Cantrall/Πέγκυ Μανωλά)
  Η Σαβάνα είναι η βασίλισσα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο σχολείο. Είναι όμορφη, έχει οικολογική συνείδηση, ξέρει τον Μπάρνεϊ από το νηπιαγωγείο, αλλά δεν κινούνται πια στους ίδιους κύκλους.

  Το μήνυμα της ταινίας
  Η ταινία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
  Η ιστορία μιας πραγματικής φιλίας σε έναν κόσμο κυριευμένο από τις διαδικτυακές σχέσεις, αγγίζει τα παιδιά, τους ενήλικες και τις οικογένειες. Η ταινία πραγματεύεται τα θεμέλια της φιλίας, από το τι σημαίνει φιλία μέχρι του πώς την διατηρούμε και πώς ωριμάζουμε μέσα από αυτήν. Το να παραμείνεις αυθεντικός έχει μεγαλύτερη αξία από το να έχεις μία κουλ συσκευή.
  Η σκηνοθέτιδα Sarah Smith λέει: «Οι άνθρωποι σήμερα ζουν μέσα από συνομιλίες στο κινητό, από αναρτήσεις και likes/dislikes, αλλά η παράξενη και ξεκαρδιστική φιλία του Μπάρνεϊ και του Ρον, χτισμένη μέσα από κοινά βιώματα, είναι μία ηχηρή υπενθύμιση των καλύτερων στιγμών, που έχουμε όταν μεγαλώνουμε».
  «Τα παιδιά έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις τους μέσα από τις οθόνες» συνεχίζει, «Για αυτό, πιστεύω ότι η γοητεία της τετ α τετ φιλίας είναι δυνατή σήμερα, ειδικά για τα παιδιά. Θέλουν να βγουν έξω και να παίξουν στα πάρκα με τους φίλους τους, όπως κάνει ο Ρον και ο Μπάρνεϊ».
  «Είμαι πολύ περήφανος για την ταινία μας» λέει ο συν-σκηνοθέτης J.P. Vine, «Παραδώσαμε κάτι για όλο τον κόσμο. Ήταν σημαντικό να καταλάβει το κοινό ότι όλοι έχουμε ανασφάλειες. Μιλήσαμε για την τεχνολογία, για τη μοναξιά. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Μπάρνεϊ, στην αρχή της ταινίας, νιώθει ότι κινείται στο περιθώριο, αλλά στο τέλος είναι απόλυτα άνετος με το ποιος είναι».

  Συντελεστές
  Σενάριο: Peter Baynham, Sarah Smith
  Σκηνοθεσία: Sarah Smith, Jean-Philippe (JP) Vine, Octavio E. Rodriguez
  Ακούγονται: Zach Galifianakis, Jack Dylan Grazer, Olivia Colman, Ed Helms, Justice Smith, Rob Delaney, Kylie Cantrall, Ricardo Hurtado, Marcus Scribner, Thomas Barbusca
  Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Ευάγγελος Καζλαρής, Ράντου Πουϊάνου, Χρήστος Θάνος, Έφη Θανοπούλου, Θοδωρής Σμέρος, Πάρις Παρασκευάδης-Πλάνετς, Πέγκυ Μανωλά, Νικόλας Ζωζός
  Διεύθυνση Φωτογραφίας: David Peers
  Σχεδιασμός Παραγωγής: Nathan Crowley, Aurélien Predal
  Μοντάζ: David Burrows, James Cooper, Sim Evan-Jones
  Μουσική: Henry Jackman
  Διάρκεια: 106’

  • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Ο Ρον Χάλασε - Ron's Gone Wrong (2021) Rating: 5 Reviewed By: Alexis Kyriazis
  Scroll to Top