F Κριτική: Άσπρο Πάτο - Druk [Another Round] (2020) - FilmBoy Κριτική: Άσπρο Πάτο - Druk [Another Round] (2020) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Άσπρο Πάτο - Druk [Another Round] (2020)



    Μια θεωρία λέει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός παρουσιάζει μια μικρή έλλειψη αλκοόλ στο αίμα του, το οποίο αν υπήρχε θα λειτουργούσε ευεργετικά. Αυτή τη θεωρία εφαρμόζει στην πράξη μια τετράδα φίλων, επιδιώκοντας να εξακριβώσουν τις πιθανές ευεργετικές επιπτώσεις. Έτσι… αρχίζουν να πίνουν.

    Πάνω σε αυτή την πιασάρικη είναι αλήθεια ιδέα βασίζεται η νέα ταινία του Δανού σκηνοθέτη Thomas Vinterberg (Festen, The Hunt), η οποία μπορεί να χαρακτηρίζεται από μια αναμενόμενη πορεία όπως μπορεί κάποιος να φανταστεί με βάση το θέμα, αλλά σε κερδίζει για δύο σημαντικούς λόγους.

    Πρώτα απ’ όλα είναι η ανθρώπινη ζεστασιά που εκπέμπεται από την πρωταγωνιστική τετράδα και ξεπερνάει τη θερμότητα του αλκοόλ.
    Με ένα προσεγμένο σενάριο σε επίπεδο διαλόγων και σκιαγράφησης των αντρικών χαρακτήρων, φανερώνεται σε κάθε σκηνή συνύπαρξης αυτή η αίσθηση συντροφικότητας και κατανόησης, αυτή η ασφάλεια που νιώθει κάποιος ως μέλος μιας ομάδας, γνωρίζοντας πώς ακόμα και αν σε ατομικό επίπεδο υπάρχουν προσωπικά προβλήματα, υπάρχει πάντα η αδιάσπαστη δύναμη της φιλίας που σου δίνει νόημα, τόσο σε ευχάριστες, όσο κυρίως σε δυσάρεστες στιγμές.


    Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται ξεκάθαρα και από τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών, που αποτελούν τον δεύτερο λόγο που η ταινία καταφέρνει να ξεχωρίσει. Και εδώ φυσικά συναντάμε τον υπέροχο, σχεδόν μεθυστικό Mads Mikkelsen, σε άλλη μια απόλυτα ολοκληρωμένη ερμηνεία που ισορροπεί ανάμεσα σε έντονες εσωστρεφείς στιγμές και σε μετρημένες εξάρσεις, αποτυπώνοντας πετυχημένα κάθε του συναίσθημα.

    Αν υπάρχει μια μικρή (και μάλλον προσωπική) ένσταση, αυτή έχει να κάνει με το ύφος της ταινίας, η οποία παρουσιάζει το θέμα της με έναν αρκετά ανάλαφρο τρόπο (συμβαδίζοντας βέβαια με την σκανδιναβική κουλτούρα της πλούσιας κατανάλωσης ποτού), χωρίς να εστιάζει στους λόγους που αναζητά κάποιος το αλκοόλ ή στις αρνητικές επιπτώσεις που ακολουθούν.

    Πέρα από αυτή την «έλλειψη» πάντως και συνοψίζοντας, έχουμε μια πολύ όμορφη συνολικά ταινία, με βασικά ατού το σενάριο και τους πρωταγωνιστές της, ιδανική για θερινό με συνοδεία καλής παρέας και μπύρας για πιο διαδραστική παρακολούθηση.

    Γιώργος Νυκταράκης

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Άσπρο Πάτο - Druk [Another Round] (2020) Rating: 5 Reviewed By: Alexis Kyriazis
    Scroll to Top