F Κριτική: Η Αόρατη Ζωή της Ευρυδίκης Γκουσμάο - A Vida Invisível (Invisible Life) (2019) - FilmBoy Κριτική: Η Αόρατη Ζωή της Ευρυδίκης Γκουσμάο - A Vida Invisível (Invisible Life) (2019) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Η Αόρατη Ζωή της Ευρυδίκης Γκουσμάο - A Vida Invisível (Invisible Life) (2019)




    Δύο κοπέλες που ζουν στη Βραζιλία προσπαθούν να κάνουν το παραπάνω βήμα στη ζωή προς την ουσιαστική ενηλικίωσή τους, πραγματοποιώντας όνειρα που θα τους οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον.
    Ο Karim Ainouz φτιάχνει μια δραματική ταινία οικογενειακών παραμέτρων, βάζοντας στο προσκήνιο τις ζωές δύο γυναικών. 

    Καταγράφοντας μια πατριαρχική και σε μεγάλο βαθμό ανδροκρατούμενη κοινωνία με έντονη τη θρησκευτική επιρροή, οι δύο νεαρές κοπέλες προσπαθούν να μάθουν τη ζωή και τον κόσμο, αναζητώντας σχέσεις, ταξίδια, και γενικότερα εμπειρίες που δεν μπορούν να βρουν στο αυστηρό κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον τους.

    Ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης παρακολουθεί παράλληλα τις δύο ηρωίδες (και όχι μόνο την Ευριδίκη όπως υπονοεί ο τίτλος), οι οποίες παρά τις διαφορετικές αφετηρίες δείχνουν να οδηγούνται σε παρόμοιες καταστάσεις εξαιτίας των κοινών επιθυμιών και ονείρων. 



    Το αποτέλεσμα όμως σε αυτή την πορεία γέρνει αισθητά προς το μελόδραμα, με έντονες σκηνές που δείχνουν συχνά επιτηδευμένες ως προς τα αισθήματα που επιδιώκουν να δημιουργήσουν και να μεταδώσουν. 
    Παράλληλα η διάρκεια είναι παραφουσκωμένη για τα ουσιαστικά στοιχεία πλοκής που έχει να παρουσιάσει το σενάριο, δημιουργώντας κάποια κενά διαστήματα τα οποία μπορεί να κουράσουν κατά την προβολή, και σίγουρα ατονίζουν το ενδιαφέρον της παρακολούθησης.



    Στα συν οι δύο πρωταγωνίστριες Julia Stockler και Carol Duarte
    Και οι δύο γυναίκες με αρκετή ζωντάνια πετυχαίνουν και μεταδίδουν τις αμφιβολίες, τις ανασφάλειες αλλά και τις επιθυμίες των χαρακτήρων τους μέσα σε αυτή την προσωπική αναζήτηση ευτυχίας, με πολλούς καθημερινούς ανθρώπους και ιδίως γυναίκες να βρίσκουν πιθανή ταύτιση.

    Μια ταινία η οποία παρουσιάζει εύστοχα την επιθυμία και ανάγκη διαφυγής από έναν στενών περιθωρίων και ελάχιστα ελαστικό κόσμο μέσα από δύο καλοσχηματισμένους κεντρικούς χαρακτήρες, αλλά με μια μελοδραματική και ελαφρώς φλύαρη σε ορισμένα σημεία προσέγγιση που αδικεί το τελικό αποτέλεσμα.

    Στους κινηματογράφους από 6 Φεβρουαρίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Η Αόρατη Ζωή της Ευρυδίκης Γκουσμάο - A Vida Invisível (Invisible Life) (2019) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top