F Κριτική: Άκοπο Διαμάντι - Uncut Gems (2019) - FilmBoy Κριτική: Άκοπο Διαμάντι - Uncut Gems (2019) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Άκοπο Διαμάντι - Uncut Gems (2019)




    Όταν δέκα χρόνια πριν οι «νεοφώτιστοι» τότε Αδερφοί Safdie, Josh και Benny, προσπαθούσαν μάταια να πείσουν τον Adam Sandler να παίξει στην επόμενη ταινία τους, πιστεύω πως ούτε οι ίδιοι δεν μπορούσαν να φανταστούν το κορυφαίο αποτέλεσμα που έμελλε να έχει αυτή η συνεργασία. 
    Ίσως πάλι και να μπορούσαν. 
    Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2017 και στο Good Time για να γνωρίσει ο Adam Sandler τη δουλειά τους και εν τέλει να δεχθεί να συνεργαστεί μαζί τους. 
    Προσωπικά, δηλώνω ενθουσιασμένη που το συγκεκριμένο deal είχε αίσιο τέλος! 

    Το Uncut Gems είναι ένα χαώδες και ξέφρενο film, καλοδουλεμένο μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια. 
    Αριστουργηματικό, με πρωταγωνιστή έναν απίστευτο Sandler -θα μπορούσαμε να πούμε χωρίς υπερβολή στο ρόλο της καριέρας του- να περιφέρεται μανιωδώς μέσα στους δρόμους της Νέας Υόρκης με το αναχρονιστικό του στυλ κυνηγώντας το χρόνο και το χρήμα.



    Σε πρώτο πλάνο σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ταινίας ο Howard Ratner (Adam Sandler, Pixels) ένας Εβραίος Νεοϋορκέζος κοσμηματοπώλης εθισμένος στον τζόγο, ο οποίος χρωστάει «της Μιχαλούς» σε διάφορους πιστωτές, εισάγει λαθραία ένα πολύ σπάνιο, άγνωστο μαύρο οπάλιο, το οποίο σχεδιάζει να δημοπρατήσει ώστε να «πιάσει την καλή». 
    Ταυτόχρονα, προσπαθεί να διαχειριστεί τα πράγματα στο σπίτι του με τη γυναίκα του Dinah (Idina Menzel) και τα τρία παιδιά του αλλά και την εξωσυζυγική του σχέση με την όμορφη υπάλληλο του Julia (Julia Fox). 

    Φανατικός οπαδός του ΝΒΑ, στοιχηματίζει συνεχώς μεγάλα ποσά σε αγώνες, με χρήματα που συνήθως είναι δανεικά από ενεχυροδανειστήρια στα οποία έχει δώσει για ενέχυρο κάτι που δεν του ανήκει! 
    Όταν παρουσιάζεται στο μαγαζί του ο αστέρας του NBA Kevin Garnett, του δείχνει το οπάλιο και εκείνος θέλει να το αγοράσει. 
    Ο Howard, όμως, δε το πουλάει και αποφασίζουν να κάνουν μία βραχυχρόνια ανταλλαγή από την οποία θα ξεκινήσει ένας νέος άθλος για τον πρωταγωνιστή που θα πρέπει να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο να «κρατήσει το κεφάλι του έξω από το νερό». 



    Ο Howard είναι ένας δεσμώτης του χρόνου, ένα έρμαιο των χρεών του, ένας dealer που βαδίζει αδιάκοπα προς την αχαλίνωτη καταστροφή. 
    Στη διάρκεια της ταινίας μπορείς να πάρεις στιγμιαίες ανάσες μέσα σε αυτή την ατελείωτη ζαλάδα χρεών, δανεισμού, στοιχήματος και πάλι από την αρχή. 
    Ένας φαύλος κύκλος που οι Αδερφοί Safdie ακολουθούν με την κάμερα τους ασταμάτητα, πλάθοντας αριστοτεχνικά ένα χαρακτήρα που είναι αντιπαθέστατος και την ίδια στιγμή συμπαθής. 
    Νιώθεις να τον σιχαίνεσαι όταν κατρακυλάει χωρίς καμία λογική και σύνεση προς το χάος και ταυτόχρονα έχεις την ανάγκη να τον δεις να τα βγάζει πέρα. 

    Οι δύο σκηνοθέτες- σεναριογράφοι στην μόλις έκτη ταινία τους, μαζί με τον co-writer Ronald Bronstein, δημιουργούν έναν ακόμη βαθιά απελπισμένο και απεγνωσμένο χαρακτήρα που κινείται πάνω σε μία λεπτή γραμμή που χωρίζει την ευτυχία από τον όλεθρο. 
    Ο Adam Sandler απογειώνει με την ερμηνεία του το ρόλο αυτό και παρότι περιστοιχίζεται από πολύ καλές ερμηνείες, είναι δύσκολο να επικεντρωθείς σε κάτι άλλο πέρα από εκείνον και τον προσωπικό του μάταιο αγώνα για τον έλεγχο ενός καλπάζοντος κατήφορου. 

    Όσο αισθητικά υπερφορτωμένη φαντάζει αρχικά η ταινία τόσο δουλεμένη εξονυχιστικά σχεδόν ψυχαναγκαστικά μοιάζει να είναι η κάθε της λεπτομέρεια, καθώς προχωράει η ροή της ιστορίας. 
    Η Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου στα φετινά Όσκαρ προσπέρασε με θράσος το Uncut Gems και παρέλειψε να βάλει στις υποψηφιότητες της όχι μόνο έναν ανεπανάληπτο Adam Sandler αλλά και ένα σκηνοθετικό δίδυμο που επινόησε μία ταινία ταυτόχρονα τραγική αλλά και αστεία, ψυχρή αλλά και κομψή, εξαιρετικά απλή αλλά και βαθιά πολύπλοκη. 
    Μάλλον η Ακαδημία δεν εκτιμά όσο θα έπρεπε τους ανεξάρτητους κινηματογραφιστές!

    Όσοι, λοιπόν, είστε τυχεροί και έχετε Netflix, από τις 31 Ιανουαρίου μπορείτε να απολαύσετε αυτό το μοντέρνο αριστούργημα που δυστυχώς καμία εταιρία διανομής δεν έφερε στους ελληνικούς κινηματογράφους!

    Ζωή Γιαννακούλη.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Άκοπο Διαμάντι - Uncut Gems (2019) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top