F Κριτική: Η Ανιές με τα Λόγια της Βαρντά - Varda by Agnes (2019) - FilmBoy Κριτική: Η Ανιές με τα Λόγια της Βαρντά - Varda by Agnes (2019) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Η Ανιές με τα Λόγια της Βαρντά - Varda by Agnes (2019)




    Τον Φεβρουάριο αυτής της χρονιάς, η περίφημη Agnès Varda παρουσιάζει το Varda by Agnès στο Berlin International Film Festival, μόλις ένα μήνα πριν τον θάνατο της. 
    Πρόκειται για μια τελευταία ματιά στον κινηματογραφικό κόσμο της Βελγίδας σκηνοθέτιδος, ένα κόσμο γεμάτο ενθουσιασμό και αγάπη, τόσο προς τον ίδιο τον κινηματογράφο όσο και προς τους ανθρώπους της ζωής της.

    Ακόμη και για τα δεδομένα της Varda, η ταινία νιώθει ιδιαζόντως φιλική. 
    Για δύο ώρες, η ίδια περιγράφει τις μεθόδους και τις σκέψεις της σχετικά με τα έργα της με ταπεινότητα και αληθοέπεια. 
    Δεν διστάζει να μιλήσει για τις αποτυχίες της, όπως και για πρότζεκτ με μεγάλη ψυχολογική ένταση, όπως η ταινία που γύριζε για τον άντρα της, Jacques Demy, με βάση τις σημειώσεις του, καθώς ο ίδιος ήταν σοβαρά άρρωστος. 
    Και ενώ το Varda by Agnès παρουσιάζεται κατεξοχήν σε μορφή μονολόγου, φαίνεται να προχωρά μέσα από μια καθαρά πνευματική και συναισθηματική περιέργεια, και όχι από τον φουσκωμένο εγωισμό ενός επιτυχημένου καλλιτέχνη. 



    Η ταινία είναι αξιόλογη για δύο λόγους. 
    Ο πρώτος είναι η γνωριμία (για όσους δεν γνωρίζουν ήδη καλά την Agnès Varda) μιας καλλιτέχνιδας της οποίας η δουλεία είναι γεμάτη δημιουργικότητα και παιχνίδι. 
    Είναι, με άλλα λόγια, επαρκής λόγος να δει κανείς το Varda by Agnès μόνο και μόνο για να έρθει σε επαφή με μια τόσο εμπνευσμένη γυναίκα, και να επηρεαστεί από την ανθρωποκεντρική της προσέγγιση στην τέχνη. 

    Ο δεύτερος λόγος είναι όλες οι πληροφορίες που η ίδια «αποκαλύπτει» μέσα από την δημιουργία του έργου της. 
    Από μικρά αινίγματα μέχρι και την έννοια του Cinécriture, οι τεχνικές και οι μέθοδοι δημιουργίας που εξηγεί με τόσο πάθος, αποτελούν εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για οποιονδήποτε ασχολείται με την κινηματογραφική και την καλλιτεχνική δημιουργία. 

    Τέτοιες ευκαιρίες είναι σπάνιες, και καλλιτέχνες σαν την Varda μοναδικοί. 
    Εντέλει, σε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα με την οποία καταναλώνουμε την αφειδία των πολιτισμικών προϊόντων που μας υπερσιτίζουν τα μεγάλα στούντιο,  το Varda by Agnès μας παρέχει μια διαφυγή, ένα ευχάριστο ταξίδι μέσα στο μυαλό μιας σκηνοθέτιδας που αξίζει όλοι μας να γνωρίζουμε.

    Στους κινηματογράφους από 28 Νοεμβρίου.

    Αντριάν Σαλτέ.




    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Η Ανιές με τα Λόγια της Βαρντά - Varda by Agnes (2019) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top