F Iuventa (2018) - FilmBoy Iuventa (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Iuventa (2018)


    'Μόνο τύχη είναι ότι δεν είμαστε από την άλλη πλευρά. 
    Οι περισσότεροι από εμάς, δεν μπορούμε ούτε καν να φανταστούμε τη ζωή που βίωναν εκείνοι  που βρίσκονται στην άλλη άκρη της κρίσης.'
    Μια ταινία του Michele Cinque

    Μέσα από μια εκστρατεία crowdfunding μια ομάδα νέων αγοράζει ένα σκάφος, το lUVENTA και τον Ιούλιο του 2016 ξεκινά το πρόγραμμα έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.  
    Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας (στην οποία περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί), το πλοίο έχει κατασχεθεί από τις ιταλικές αρχές στην Lampedusa και η ΜΚΟ βρίσκεται υπό διερεύνηση. 
    Το ντοκιμαντέρ lUVENTA ακολουθεί τη ζωή των πρωταγωνιστών από την πρώτη αποστολή του σκάφους για περισσότερο από ένα χρόνο, μέχρι το ουτοπικό και ανθρωπιστικό τους όνειρο να συγκρουστεί με την πραγματικότητα

    Το lUVENTA αφηγείται τα γεγονότα ενός κρίσιμου έτους στη ζωή μιας ομάδας νέων Ευρωπαίων, με διαφορετικούς ρόλους που συμμετέχουν στο ανθρωπιστικό έργο της ΜΚΟ Jugend Rettet: από το πρώτο ταξίδι του πλοίου lUVENTA στη Μεσόγειο μέχρι τις βαριές κατηγορίες που οδήγησαν ένα χρόνο μετά την προληπτική κατάσχεση του πλοίου στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με την παράνομη μετανάστευση. 
    Ο στόχος της ΜΚΟ από τη σύστασή της ήταν πάντα να αποδείξει ότι ένα πρόγραμμα διάσωσης στη Μεσόγειο δεν είναι μόνο απαραίτητο, αλλά και ηθικό καθήκον της Ευρώπης: οι νέοι του Jugend Rettet  δεν σκέφτηκαν ποτέ να αντιπροσωπεύουν  τίποτα περισσότερο από μια προσωρινή λύση στο κενό που άφησε η Ευρώπη μετά το κλείσιμο του Mare Nostrum. 
    Η αφήγηση της ταινίας ξεκινά  από την πρώτη αποστολή του luventa: από την αναχώρηση από το λιμάνι της Μάλτας, μέχρι την επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι της Βαλέτας μετά από 15 ημέρες στη θάλασσα, στην οποία σώθηκαν πάνω από 2000 άνθρωποι. 
    Μετά την πρώτη αποστολή η ταινία μας οδηγεί στο Βερολίνο και την Ιταλία, όπου αμφισβητείται το μέλλον του Jugend Rettet.


    Λόγω της νεαρής ηλικίας των πρωταγωνιστών, η ταινία είναι ένα είδος εκπαιδευτικής ιστορίας: είναι μπροστά στη φρίκη της τραγωδίας που συμβαίνει καθημερινά στη Μεσόγειο και η σταδιακή συνειδητοποίηση της πολυπλοκότητας των κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων που συνδέονται με το μεγάλο θέμα της μετανάστευσης. Κάτι  που οδηγεί  τους νέους πρωταγωνιστές ν’ αναθεωρήσουν πολλά από όσα αρχικά πίστευαν , σε μία πορεία απώλειας της αθωότητας.

    Την 1η Αυγούστου 2016, 118 άνθρωποι διασώθηκαν από μια σχεδία στη Μεσόγειο, 40 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λιβύης. 
    Άλλη μία από τις εκατοντάδες των πλοιαρίων που έχουν διασωθεί σε αυτή τη μεταναστευτική διαδρομή τα τελευταία χρόνια.
    Μόνο το 2016, υπερβαίνοντας τα ιστορικά αρχεία, διασώθηκαν 181.436 μετανάστες, ενώ 4.576 έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. 
    Ποιος κρύβεται πίσω από αυτούς τους αριθμούς; 
    Ποια είναι η ταυτότητα των θυμάτων και των επιζώντων αυτών των ταξιδιών ελπίδας; 
    Σε μια προσπάθεια να δοθεί ένα πρόσωπο και ένα όνομα σε αυτήν την πραγματικότητα, να εξανθρωπιστεί αυτή η τραγωδία, δημιουργήθηκε ένα έργο τεκμηρίωσης αποτελούμενο από 118 πορτρέτα όλων των ανθρώπων που ταξίδευαν με την ίδια σχεδία. 
    Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν λίγα λεπτά μετά τη διάσωση, μόλις επιβιβάστηκαν στο σκάφος διάσωσης του luventa της ομάδας ONG Jugend Rettet.

    Τα πρόσωπά τους, τα βλέμματά τους, τα σημάδια στο δέρμα τους, τα κουρελιασμένα  ρούχα τους, δείχνουν την ψυχολογική και φυσική τους κατάσταση και τις στιγμές  που έχουν στιγματίσει και θα σηματοδοτήσουν για πάντα τη ζωή τους.
    Αυτή η τεκμηρίωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατανόηση της μεταναστευτικής πραγματικότητας για όσους παρατηρούν αυτό το φαινόμενο μόνο από μακριά. 
    Αυτά είναι μερικά από τα πρόσωπα των επιβατών της διάσωσης που πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου 2016 στη Μεσόγειο Θάλασσα.

    Στους κινηματογράφους από 28 Νοεμβρίου.

    ΔΤ από τη NEW STAR.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Iuventa (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top